Chrupiące placki z kalafiora. Prosty pomysł na pyszny obiad bez mięsa
Placki ziemniaczane, dyniowe czy z cukinii znają chyba wszyscy. A próbowaliście kiedyś placuszków z kalafiora? Są niezwykle chrupiące i pyszne. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet kulinarni amatorzy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kalafiora umyć, oderwać różyczki i włożyć do miski, dodać jajka i rozdrobnić blenderem. Jeśli masa jest bardzo rzadka - dodać mąkę. Masa powinna mieć konsystencję ciast na placki ziemniaczane.
- Paprykę, ser i cebulę drobno pokroić fasolę/kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Pod koniec doprawiamy, dokładamy ketchup.
- Smażymy na maśle z odrobiną oleju lub oliwy. Powinny zrobić się chrupkie.
- Można podawać jako osobne danie lub dodatek do obiadu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl