Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Syci na długo

Przepis

Jesienią chętniej sięgamy po rozgrzewające, sycące dania. Smakowitym patentem na obiad w chłodny dzień może być zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulą. Składniki znajdą się w każdej lodówce, a przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do piekarnika. Zapiekanka jest tak pyszna, że rodzina na pewno poprosi o dokładkę.

Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
French cuisine: tartiflette potatoes with bacon and cheese close up in baking dish. Horizontal
iStock
Składniki
  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 200 g tartego cheddara
  • jajko
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • masło
  • olej
  • opcjonalnie 1 szklanka kiszonej kapusty
Przepis

Ziemniaki, kiełbasę i cebule pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dorzuć cebulę. Smaż jeszcze przez kilka minut. Pod koniec możesz dodać opłukaną kapustę kiszoną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wymieszaj ziemniaki z zawartością patelni i przełóż do naczynia. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, masę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.

Zobacz wideo: Tortilla ziemniaczana

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp