Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Syci na długo

Jesienią chętniej sięgamy po rozgrzewające, sycące dania. Smakowitym patentem na obiad w chłodny dzień może być zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulą. Składniki znajdą się w każdej lodówce, a przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do piekarnika. Zapiekanka jest tak pyszna, że rodzina na pewno poprosi o dokładkę.

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Syci na długoChłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Syci na długo
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 200 g tartego cheddara
  • jajko
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • masło
  • olej
  • opcjonalnie 1 szklanka kiszonej kapusty

Przepis

Ziemniaki, kiełbasę i cebule pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dorzuć cebulę. Smaż jeszcze przez kilka minut. Pod koniec możesz dodać opłukaną kapustę kiszoną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wymieszaj ziemniaki z zawartością patelni i przełóż do naczynia. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, masę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę