Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Syci na długo
Jesienią chętniej sięgamy po rozgrzewające, sycące dania. Smakowitym patentem na obiad w chłodny dzień może być zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cebulą. Składniki znajdą się w każdej lodówce, a przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do piekarnika. Zapiekanka jest tak pyszna, że rodzina na pewno poprosi o dokładkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 ugotowanych ziemniaków
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 200 g tartego cheddara
- jajko
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
- majeranek
- masło
- olej
- opcjonalnie 1 szklanka kiszonej kapusty
Ziemniaki, kiełbasę i cebule pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dorzuć cebulę. Smaż jeszcze przez kilka minut. Pod koniec możesz dodać opłukaną kapustę kiszoną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wymieszaj ziemniaki z zawartością patelni i przełóż do naczynia. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, masę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
Zobacz wideo: Tortilla ziemniaczana
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze