Chłodnik z wędzonym łososiem
Najlepsza zupa na upały? Chłodnik! Doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i pomaga zaspokoić głód. na letni obiad proponujemy więc przepyszny chłodnik z ogórkami i rzodkiewką oraz wędzonym łososiem. Spróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 400 ml kefiru 1,5–2 proc. tłuszczu
- 80 g łososia wędzonego na zimno
- ogórek zielony
- 6 oliwek czarnych lub zielonych, drylowanych
- 4 małe rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przepis
- Kefir przelej do szklanego naczynia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Ubijaj trzepaczką przez około 2 minuty.
- Przykryj i włóż do lodówki na 25-40 minut.
- Zetrzyj obranego ogórka na grubej tarce, a oliwki i rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Łososia pokrój w cienkie paseczki, a koperek posiekaj.
- Do kefiru dodaj warzywa i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
- Przelej chłodnik do talerzy, udekoruj paseczkami łososia i koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl