Chłodnik litewski
- 4-5 buraków,
- pęczek botwinki,
- 4-5 ogórków,
- koperek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- jajka na twardo,
Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze