5 zmian w organizmie, kiedy przestaniesz jeść mięso
Fleksitarianizm, wegetarianizm czy weganizm? Myślisz o przejściu na którąś z tych diet? Zobacz, jakie zmiany zajdą w organizmie, gdy z twojego jadłospisu zniknie mięso.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Stracisz na wadze
Amerykańscy naukowcy w Journal of the Academy of Nutrition opublikowali zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych na grupie uczestników, którzy przeszli na dietę roślinną. Okazało się, że nie jedząc mięsa, a zarazem nie kontrolując ilości spożywanych kalorii, każdy z uczestników badania stracił średnio 4,5 kg.
Zmieni się skład twojej flory jelitowej
Badania potwierdzają, że skład mikrobioty jelit, nazywanych drugim mózgiem człowieka, jest ściśle zależny od diety. Flora bakteryjna osób pozostających na dietach roślinnych jest bogatsza w prozdrowotne bakterie, chroniące układ pokarmowy i zwalczające stany zapalne organizmu.
Zminimalizujesz ryzyko zachorowania na raka
Istnieje zależność również między dietą a zachorowaniem na niektóre typy nowotworów. Według raportu WHO przetworzone mięso jest rakotwórcze, więc spożywanie produktów takich jak wędliny czy kiełbasy przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania m.in. na raka jelita grubego. Zjadając zaledwie 50 g boczku lub wędliny dziennie, zwiększasz to ryzyko aż o 18 procent!
Ustrzeżesz się przed chorobami serca
Badanie przeprowadzone przez Lerner Research Institute w USA wykazało, że karnityna, zawarta w mięsie, wywołuje reakcję mikrobioty jelitowej, która przyczynia się do rozwoju niektórych chorób serca. Uczeni z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA dowiedli, że spożywanie zwłaszcza czerwonego mięsa podnosi poziom N-tlenku trimetyloaminy. Ten związek może zwiększać ryzyko odkładania się płytki miażdżycowej, a tym samym prowadzić do jednej z najgroźniejszych chorób – miażdżycy.
Twoja skóra będzie promienna
Naukowcy wskazują, że wyeliminowanie mięsa i związane z tym zwiększenie udziału pokarmów roślinnych w diecie jest swoistym detoksem dla organizmu. Efekt? Promienna, pozbawiona pryszczy, trądziku i zaskórników cera.