Chcesz pożegnać się z mięsem? Oto jak zareaguje twój organizm

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 65 zmian w organizmie, kiedy przestaniesz jeść mięso

Obraz
© 123RF

Fleksitarianizm, wegetarianizm czy weganizm? Myślisz o przejściu na którąś z tych diet? Zobacz, jakie zmiany zajdą w organizmie, gdy z twojego jadłospisu zniknie mięso.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Stracisz na wadze

Obraz
© 123RF

Amerykańscy naukowcy w Journal of the Academy of Nutrition opublikowali zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych na grupie uczestników, którzy przeszli na dietę roślinną. Okazało się, że nie jedząc mięsa, a zarazem nie kontrolując ilości spożywanych kalorii, każdy z uczestników badania stracił średnio 4,5 kg.

/ 6Zmieni się skład twojej flory jelitowej

Obraz
© 123RF

Badania potwierdzają, że skład mikrobioty jelit, nazywanych drugim mózgiem człowieka, jest ściśle zależny od diety. Flora bakteryjna osób pozostających na dietach roślinnych jest bogatsza w prozdrowotne bakterie, chroniące układ pokarmowy i zwalczające stany zapalne organizmu.

/ 6Zminimalizujesz ryzyko zachorowania na raka

Obraz
© 123RF

Istnieje zależność również między dietą a zachorowaniem na niektóre typy nowotworów. Według raportu WHO przetworzone mięso jest rakotwórcze, więc spożywanie produktów takich jak wędliny czy kiełbasy przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania m.in. na raka jelita grubego. Zjadając zaledwie 50 g boczku lub wędliny dziennie, zwiększasz to ryzyko aż o 18 procent!

/ 6Ustrzeżesz się przed chorobami serca

Obraz
© 123RF

Badanie przeprowadzone przez Lerner Research Institute w USA wykazało, że karnityna, zawarta w mięsie, wywołuje reakcję mikrobioty jelitowej, która przyczynia się do rozwoju niektórych chorób serca. Uczeni z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA dowiedli, że spożywanie zwłaszcza czerwonego mięsa podnosi poziom N-tlenku trimetyloaminy. Ten związek może zwiększać ryzyko odkładania się płytki miażdżycowej, a tym samym prowadzić do jednej z najgroźniejszych chorób – miażdżycy.

/ 6Twoja skóra będzie promienna

Obraz
© 123RF

Naukowcy wskazują, że wyeliminowanie mięsa i związane z tym zwiększenie udziału pokarmów roślinnych w diecie jest swoistym detoksem dla organizmu. Efekt? Promienna, pozbawiona pryszczy, trądziku i zaskórników cera.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany