Chcesz pożegnać się z mięsem? Oto jak zareaguje twój organizm

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 65 zmian w organizmie, kiedy przestaniesz jeść mięso

Obraz
© 123RF

Fleksitarianizm, wegetarianizm czy weganizm? Myślisz o przejściu na którąś z tych diet? Zobacz, jakie zmiany zajdą w organizmie, gdy z twojego jadłospisu zniknie mięso.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Stracisz na wadze

Obraz
© 123RF

Amerykańscy naukowcy w Journal of the Academy of Nutrition opublikowali zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych na grupie uczestników, którzy przeszli na dietę roślinną. Okazało się, że nie jedząc mięsa, a zarazem nie kontrolując ilości spożywanych kalorii, każdy z uczestników badania stracił średnio 4,5 kg.

/ 6Zmieni się skład twojej flory jelitowej

Obraz
© 123RF

Badania potwierdzają, że skład mikrobioty jelit, nazywanych drugim mózgiem człowieka, jest ściśle zależny od diety. Flora bakteryjna osób pozostających na dietach roślinnych jest bogatsza w prozdrowotne bakterie, chroniące układ pokarmowy i zwalczające stany zapalne organizmu.

/ 6Zminimalizujesz ryzyko zachorowania na raka

Obraz
© 123RF

Istnieje zależność również między dietą a zachorowaniem na niektóre typy nowotworów. Według raportu WHO przetworzone mięso jest rakotwórcze, więc spożywanie produktów takich jak wędliny czy kiełbasy przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania m.in. na raka jelita grubego. Zjadając zaledwie 50 g boczku lub wędliny dziennie, zwiększasz to ryzyko aż o 18 procent!

/ 6Ustrzeżesz się przed chorobami serca

Obraz
© 123RF

Badanie przeprowadzone przez Lerner Research Institute w USA wykazało, że karnityna, zawarta w mięsie, wywołuje reakcję mikrobioty jelitowej, która przyczynia się do rozwoju niektórych chorób serca. Uczeni z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA dowiedli, że spożywanie zwłaszcza czerwonego mięsa podnosi poziom N-tlenku trimetyloaminy. Ten związek może zwiększać ryzyko odkładania się płytki miażdżycowej, a tym samym prowadzić do jednej z najgroźniejszych chorób – miażdżycy.

/ 6Twoja skóra będzie promienna

Obraz
© 123RF

Naukowcy wskazują, że wyeliminowanie mięsa i związane z tym zwiększenie udziału pokarmów roślinnych w diecie jest swoistym detoksem dla organizmu. Efekt? Promienna, pozbawiona pryszczy, trądziku i zaskórników cera.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości