Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu
Gruzińska kuchnia zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, jest pełna smaków i aromatów. Zachwyca swoją prostotą. Pieczona baranina, owcze sery, dojrzałe w słońcu pomidory i winogrona. Jednym z tradycyjnych gruzińskich dań jest chaczapuri, czyli pszenny placek wypełniony farszem. Zobaczcie, jak go przygotować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 200 ml oleju,
- 300 ml wody,
- 1 kostka świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru.
Farsz:
- 400 g fety,
- 500 g owczego sera,
- 100 g masła,
- sól i ulubione zioła do smaku.
Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej. Partiami wsypuj mąkę. Dodaj cukier, sól i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ser owczy wymieszaj z fetą, solą i ziołami, tak by nie było grudek. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulę. Pierwszą rozwałkuj, zostawiając grubszy środek i cieńsze brzegi. Na środek nałóż ¼ farszu. Złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z masłem.
Zobacz wideo: Kanapki z fast foodów
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze