Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu

Gruzińska kuchnia zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, jest pełna smaków i aromatów. Zachwyca swoją prostotą. Pieczona baranina, owcze sery, dojrzałe w słońcu pomidory i winogrona. Jednym z tradycyjnych gruzińskich dań jest chaczapuri, czyli pszenny placek wypełniony farszem. Zobaczcie, jak go przygotować.

Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzuChaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • 300 ml wody,
  • 1 kostka świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru.

Farsz:

  • 400 g fety,
  • 500 g owczego sera,
  • 100 g masła,
  • sól i ulubione zioła do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej. Partiami wsypuj mąkę. Dodaj cukier, sól i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ser owczy wymieszaj z fetą, solą i ziołami, tak by nie było grudek. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulę. Pierwszą rozwałkuj, zostawiając grubszy środek i cieńsze brzegi. Na środek nałóż ¼ farszu. Złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟