WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu

Gruzińska kuchnia zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, jest pełna smaków i aromatów. Zachwyca swoją prostotą. Pieczona baranina, owcze sery, dojrzałe w słońcu pomidory i winogrona. Jednym z tradycyjnych gruzińskich dań jest chaczapuri, czyli pszenny placek wypełniony farszem. Zobaczcie, jak go przygotować.

Chaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzuChaczapuri z serowym farszem. Gruzińskie smaki na talerzu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • 300 ml wody,
  • 1 kostka świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru.

Farsz:

  • 400 g fety,
  • 500 g owczego sera,
  • 100 g masła,
  • sól i ulubione zioła do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej. Partiami wsypuj mąkę. Dodaj cukier, sól i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ser owczy wymieszaj z fetą, solą i ziołami, tak by nie było grudek. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulę. Pierwszą rozwałkuj, zostawiając grubszy środek i cieńsze brzegi. Na środek nałóż ¼ farszu. Złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości