Burger King wprowadza wegańskie burgery

Burger King wprowadził do swojej oferty bezmięsne burgery. Zamiast kawałka soczystej wołowiny czy kurczaka w bułce znajdziemy "roślinnego kotleta". Impossible Whopper, bo tak nazywa się nowa kanapka, jest na razie sprzedawana w wybranych lokalach sieci w Stanach Zjednoczonych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jeśli bezmięnsy burger przypadnie klientom do gustu, zostanie wprowadzony do oferty we wszystkich lokalach w USA. Wsad do kanapki dostarczy producent żywnosci Impossible Foods, z którym Burger King podpisał umowę. Z czego jest zrobiony wegański kotlet?

Sztuczne mięso produkowane przez Impossible Foods powstaje z białek pszenicznych i ziemniaczanych. Dodaje się do nich także witaminy, aminokwasy, cukry i hem. Hem to związek, który znajdziemy niemal we wszystkich żywych organizmach. Jest on odpowiedzialny. Odpowiada za transport tlenu wewnątrz organizmu. Roślinnym burgerom nadaje on charakterystyczny dla mięsa metaliczny posmak i aromat.

W lipcu 2018 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności (FDA) uznała hem otrzymywany przez Impossible Foods za bezpieczny. Firma produkuje hem z soi i genetycznie zmodyfikowanych drożdży. Burger King infermuje, że nowa kanapka zawiera mniej więcej tyle samo białka, 15 proc. mniej tłuszczu i 90 proc. mniej cholesterolu.

Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się