Burger King wprowadza wegańskie burgery
Burger King wprowadził do swojej oferty bezmięsne burgery. Zamiast kawałka soczystej wołowiny czy kurczaka w bułce znajdziemy "roślinnego kotleta". Impossible Whopper, bo tak nazywa się nowa kanapka, jest na razie sprzedawana w wybranych lokalach sieci w Stanach Zjednoczonych.
Jeśli bezmięnsy burger przypadnie klientom do gustu, zostanie wprowadzony do oferty we wszystkich lokalach w USA. Wsad do kanapki dostarczy producent żywnosci Impossible Foods, z którym Burger King podpisał umowę. Z czego jest zrobiony wegański kotlet?
Sztuczne mięso produkowane przez Impossible Foods powstaje z białek pszenicznych i ziemniaczanych. Dodaje się do nich także witaminy, aminokwasy, cukry i hem. Hem to związek, który znajdziemy niemal we wszystkich żywych organizmach. Jest on odpowiedzialny. Odpowiada za transport tlenu wewnątrz organizmu. Roślinnym burgerom nadaje on charakterystyczny dla mięsa metaliczny posmak i aromat.
W lipcu 2018 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności (FDA) uznała hem otrzymywany przez Impossible Foods za bezpieczny. Firma produkuje hem z soi i genetycznie zmodyfikowanych drożdży. Burger King infermuje, że nowa kanapka zawiera mniej więcej tyle samo białka, 15 proc. mniej tłuszczu i 90 proc. mniej cholesterolu.
Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl