Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniem

Burek nie jest może najszybszą w przygotowaniu przekąską, ale warto poświęcić jej czas. Pysznym ''trójkącikiem'' z mięsem, serem lub innym farszem zajadają się np. Chorwaci i mieszkańcy krajów arabskich. Burek jest tam tak popularny, że uchodzi za fast food, coś do przekąszenia w biegu, co mozna kupić na każdym rogu. Tajemnicą burka jest udane warstwowe ciasto - tzw. filo lub po prostu francuskie.

Burek. Chorwacki przysmak z nadzieniemBurek. Chorwacki przysmak z nadzieniem
oprac. Alicja Jasińska

Składniki

Składniki na ciasto filo:

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1,5 kostki masła
  • łyżeczka soli

Składniki

Składniki na farsz:

Składniki

  • 0,5 k mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz, ewentualnie i ulubione przyprawy

Przepis

Wysypujemy mąkę na stolnicę, w górce robimy dołek i jajko. Dodajemy, sól, wodę i wyrabiamy do lepkiej masy. Ciasto dzielimy na kuleczki po ok. 50 g i pod przykryciem pozwalamy mu ''odpocząć'' przez 20 minut. Zanim zaczniemy rozwałkowywać ciasto, należy rozpuścić masło.

Przepis

Kawałki ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeśli zbytnio się kleją, podpisujemy je mąką ziemniaczaną.

Przepis

Zaczynamy ''układać'' burka. Pierwszy placek smarujemy masłem i kładziemy na nim następny. Powtarzamy czynność kilka razy. Ostatniej warstwy spodu burka - czyli 6 lub 7 placka - nie smarujemy już masłem. Nie przyciskamy placków do siebie.

Przepis

Smarujemy masłem blachę, w której będziemy piec naszego burka. Bierzemy spód naszego burka, rozciągamy do rozmiarów blachy i kładziemy na niej.

Przepis

Mięso jest bardzo proste do przygotowania. Podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż mięso będzie gotowe.

Przepis

Połowę farszu wykładamy na spód burka. Na niego kładziemy kolejną warstwę z placków, przygotowaną w taki sam sposób jak spód, ale nieco cieńszą - z 4-5 placków. Kładziemy pozostały farsz i dokańczamy burka kładąc na niego ostatnią warstwę z podobnej ilości placków, co na począku burka. Warstwę wierzchnią smarujemy masłem.

Przepis

Pieczemy burka przez pół godziny w temeraturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie