Bułki polne wieloziarniste

Przepis na chrupiące śniadaniowe bułeczki w wersji wegańskiej według autorskiego przepisu Eryka Wałkowicza - autora bloga. erVegan jest ambasadorem akcji "Rośliny są oMEGA".
Bułeczki są pełne ziaren i idealnie pasują do kremowych, wytrawnych past, ale także kremu czekoladowego czy dżemu.

Bułki polne z ziarnamiBułki polne z ziarnami
Redakcja WP Kuchnia

Składniki na około 10 średnich bułek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 400 ml lekko ciepłego napoju sojowego
  • odrobina napoju sojowego i szczypta cukru do smarowania bułek
  • płatki owsiane i siemię lniane do posypania bułek

Przepis

  • W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
  • Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
  • Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
  • Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  • Bułeczki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce