Trwa ładowanie...
d1hk3z2

Bułki polne wieloziarniste

Przepis

Przepis na chrupiące śniadaniowe bułeczki w wersji wegańskiej według autorskiego przepisu Eryka Wałkowicza - autora bloga. erVegan jest ambasadorem akcji "Rośliny są oMEGA".
Bułeczki są pełne ziaren i idealnie pasują do kremowych, wytrawnych past, ale także kremu czekoladowego czy dżemu.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Bułki polne z ziarnami
123RF
Składniki

Składniki na około 10 średnich bułek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 400 ml lekko ciepłego napoju sojowego
  • odrobina napoju sojowego i szczypta cukru do smarowania bułek
  • płatki owsiane i siemię lniane do posypania bułek
Przepis
  • W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
  • Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
  • Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
  • Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  • Bułeczki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bułki polne wieloziarniste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1hk3z2

Podziel się opinią

Share
d1hk3z2
d1hk3z2
d1hk3z2
d1hk3z2
Więcej tematów
d1hk3z2