Bułki polne wieloziarniste
Przepis na chrupiące śniadaniowe bułeczki w wersji wegańskiej według autorskiego przepisu Eryka Wałkowicza - autora bloga. erVegan jest ambasadorem akcji "Rośliny są oMEGA".
Bułeczki są pełne ziaren i idealnie pasują do kremowych, wytrawnych past, ale także kremu czekoladowego czy dżemu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Składniki na około 10 średnich bułek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 400 ml lekko ciepłego napoju sojowego
- odrobina napoju sojowego i szczypta cukru do smarowania bułek
- płatki owsiane i siemię lniane do posypania bułek
- W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
- Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
- Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
- Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
- Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
- Bułeczki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze