WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Bułki polne wieloziarniste

Przepis na chrupiące śniadaniowe bułeczki w wersji wegańskiej według autorskiego przepisu Eryka Wałkowicza - autora bloga. erVegan jest ambasadorem akcji "Rośliny są oMEGA".
Bułeczki są pełne ziaren i idealnie pasują do kremowych, wytrawnych past, ale także kremu czekoladowego czy dżemu.

Bułki polne z ziarnamiBułki polne z ziarnami
Redakcja WP Kuchnia

Składniki na około 10 średnich bułek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 400 ml lekko ciepłego napoju sojowego
  • odrobina napoju sojowego i szczypta cukru do smarowania bułek
  • płatki owsiane i siemię lniane do posypania bułek

Przepis

  • W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
  • Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
  • Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
  • Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  • Bułeczki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀