WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Bułki mogą być zdrowe!

Dobre pieczywo to podstawa naszej diety. Smaczne, chrupiące bułki i bagietki prosto z piekarni nie zawsze jednak są warte polecenia. Jak wybrać pieczywo, by nie tylko było smaczne, ale i zdrowe? Oto kilka rad.

Obraz

/ 8Nie daj się nabrać

Obraz
© Thinkstock

Dobre pieczywo to podstawa naszej diety. Smaczne, chrupiące bułki i bagietki prosto z piekarni nie zawsze jednak są warte polecenia. Jak wybrać pieczywo, by nie tylko było smaczne, ale i zdrowe? Oto kilka rad.

Biała mąka jest smaczna, ale trudno nazwać ją zdrową. Mocno przetworzona jest bowiem bardzo tucząca i nie dostarcza nam praktycznie żadnych wartości odżywczych. Dlatego też i lekarze i dietetycy powtarzają, że warto wybierać pieczywo z grubo mielonej mąki. Tak zmielone zboża dostarczają nam nie tylko bardzo zdrowej energii, ale i zmuszają jelita do pracy, a dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają je, przez co wspomagają odchudzanie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Im więcej ziaren, tym lepiej

Obraz
© Thinkstock

Jeśli nie przepadamy za pieczywem z grubo mielonego ziarna, wybierajmy białe, ale takie, w którym znajdziemy całe ziarna różnych roślin. Bułki z nasionami słonecznika, dyni, kukurydzy, soczewicy czy owsa są o wiele lepsze od pieczywa bez dodatków. Ziarna (bogate m.in. w błonnik) działają oczyszczająco i dostarczają wielu cennych mikroelementów.

/ 8Unikajmy polepszaczy

Obraz
© Thinkstock

Chrupiące i "nadmuchane" rogale czy bagietki wyglądają pięknie. Uważajmy jednak, bo najczęściej zawdzięczają taki wygląd różnego typu polepszaczom. Substancje chemiczne dodawane do pieczywa, które produkuje się w dużych, przemysłowych piekarniach, powodują nie tylko lepsze wyrośnięcie ciasta, ale i przedłużają jego termin przydatności do spożycia. Jednak nie ma się co oszukiwać - takie dodatki poprawiają tylko wygląd pieczywa, a nie jego jakość.

/ 8Najlepsze na zakwasie

Obraz
© Thinkstock

Kiedyś w każdej piekarni część wyrobionego ciasta odkładano do specjalnej kadzi, by wykorzystać je do produkcji kolejnej porcji bułek, rogali czy bagietek. Był to, w skrócie mówiąc, tak zwany zakwas lub zaczyn, który powodował, że ciasto wyrastało bez potrzeby dodawania nowej porcji drożdży. Dziś pieczywo na zakwasie to prawdziwy rarytas, a szkoda, bo jest zdrowsze i bardziej aromatyczne. Zakwas nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, potrzebnych nam kwasów i mikroelementów, to jeszcze pomaga w trawieniu.

/ 8Nie tylko mąka pszenna

Obraz
© Thinkstock

Najpopularniejsze pieczywo robione jest z mąki pszennej, ale to nie najzdrowszy wybór. Lepiej sięgać po inne gatunki - np. po mąkę żytnią, która zawiera alkaloidy obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy. Zawarte w ziarnach żyta lignany są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Pieczywo żytnie jest jednak dość kwaskowate, więc ci, którzy tego nie lubią, mogą wybrać mąkę kukurydzianą. Kukurydza jest o wiele lepiej przyswajana niż mąka pszenna, oczyszcza jelita i w dodatku nie zawiera glutenu. Pieczywo kukurydziane powinny też wybierać osoby z problemami gastrycznymi.

/ 8Orkisz, czyli medyczne odkrycie

Obraz
© Thinkstock

Jednym z najmniej znanych, ale powoli wracających do łask zbóż jest orkisz, czyli jedna z najstarszych odmian pszenicy. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13-17 proc.) niż pszenicy zwyczajnej. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Mąka orkiszowa nie jest zbyt popularna przede wszystkim ze względu na niską wydajność uprawy.

/ 8Dodatek otrębów

Obraz
© Thinkstock

Pieczywo warto wzbogacić też o otręby, które zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.

/ 8Oliwa poprawia nie tylko smak

Obraz
© Thinkstock

Pieczywo wyrabiane we Włoszech czy Hiszpanii nie może się obejść bez dodatku oliwy. Nie tylko poprawia smak i konsystencję ciasta, ale także ułatwia trawienie, powoduje lepsze przyswajanie mikroelementów znajdujących się w mące. Oliwa sama w sobie jest bardzo zdrowa ? pełna witamin i potrzebnych nam pierwiastków, więc dolanie łyżki do ciasta na pewno będzie dobrym rozwiązaniem.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu