Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
To jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować samemu, żeby uwierzyć, że się sprawdzają. Bułki smakują jak dzieło zawodowego piekarza – zwłaszcza przełożone dżemem truskawkowym i gęstą śmietaną. Przepis poleca Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g mąki samorosnącej i trochę do posypania
- 300 ml śmietany 36 proc.
- 330 ml lemoniady
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem). Przesiej mąkę do miski. Stopniowo dodawaj śmietanę, a później lemoniadę. Wymieszaj całość metalową łyżką – jest lepsza niż drewniana, bo łatwiej nią operować w gęstej masie. Wyrób ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę w misce. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Sprawnie przełóż kulę na blat, żeby nie straciła kształtu, i lekko zagnieć ciasto. Spłaszcz je do grubości około 4 cm i wykrój krążki żłobkowaną foremką albo brzegiem czystej szklanki lub małego kubka (bułki nie będą wtedy żłobkowane, ale lepsze to niż nic). Ułóż placki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie około 3 cm. W razie potrzeby wyrównaj ich kształt mokrym nożem. Piecz bułki 20 minut. Jeśli nie przyrumienią się z wierzchu, zostaw je w piekarniku kilka minut dłużej. Przełóż je na kratkę do ostygnięcia. Możesz posmarować bułki łatwym trzyskładnikowym dżemem. Wrzuć do rondla pół kilograma świeżych malin, dosyp pół kilograma drobnego cukru i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj całość jeszcze 10 minut, aż osiągnie konsystencję dżemu. Ostudź i podawaj.