Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

To jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować samemu, żeby uwierzyć, że się sprawdzają. Bułki smakują jak dzieło zawodowego piekarza – zwłaszcza przełożone dżemem truskawkowym i gęstą śmietaną. Przepis poleca Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanieBułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

Składniki

  • 600 g mąki samorosnącej i trochę do posypania
  • 300 ml śmietany 36 proc.
  • 330 ml lemoniady

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem). Przesiej mąkę do miski. Stopniowo dodawaj śmietanę, a później lemoniadę. Wymieszaj całość metalową łyżką – jest lepsza niż drewniana, bo łatwiej nią operować w gęstej masie. Wyrób ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę w misce. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki. Sprawnie przełóż kulę na blat, żeby nie straciła kształtu, i lekko zagnieć ciasto. Spłaszcz je do grubości około 4 cm i wykrój krążki żłobkowaną foremką albo brzegiem czystej szklanki lub małego kubka (bułki nie będą wtedy żłobkowane, ale lepsze to niż nic). Ułóż placki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie około 3 cm. W razie potrzeby wyrównaj ich kształt mokrym nożem. Piecz bułki 20 minut. Jeśli nie przyrumienią się z wierzchu, zostaw je w piekarniku kilka minut dłużej. Przełóż je na kratkę do ostygnięcia. Możesz posmarować bułki łatwym trzyskładnikowym dżemem. Wrzuć do rondla pół kilograma świeżych malin, dosyp pół kilograma drobnego cukru i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj całość jeszcze 10 minut, aż osiągnie konsystencję dżemu. Ostudź i podawaj.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu