Bułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchne
Pyszna, chrupiąca, o cudownym zapachu bułka to symbol rodzinnego śniadania. Jak przygotować domowe bułeczki? To naprawdę bardzo proste. Zapraszamy do przepisu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g drożdży
- 5 szklanek mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 białko
Przepis
1. Drożdże nastawiamy do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru i szklanką wody).
2. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z resztą składników.
3. Po wyrośnięciu drożdży, łączymy je z mąką (wymieszaną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 min. Formujemy bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i w końcu wsuwamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut (200 st. C bez termoobiegu).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl