Trwa ładowanie...
d1ifemk
04-06-2020 11:00

Bułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchne

Przepis

Pyszna, chrupiąca, o cudownym zapachu bułka to symbol rodzinnego śniadania. Jak przygotować domowe bułeczki? To naprawdę bardzo proste. Zapraszamy do przepisu.

d1ifemk
3.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 100 g drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 białko
Przepis

1. Drożdże nastawiamy do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru i szklanką wody).
2. Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z resztą składników.
3. Po wyrośnięciu drożdży, łączymy je z mąką (wymieszaną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 min. Formujemy bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i w końcu wsuwamy je do nagrzanego piekarnika na około 20 minut (200 st. C bez termoobiegu).

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Bułeczki śniadaniowe. Wyrośnięte i pulchne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d1ifemk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ifemk
d1ifemk
d1ifemk
d1ifemk
Więcej tematów
d1ifemk