Bubble tea – co to jest i jak zrobić samemu w domu?

Bubble tea jest stosunkowo nowym odkryciem w świecie herbat. Jej wyjątkowość opiera się na różnego rodzaju dodatkach i kulkach tapioki. Jako że tapioka jest coraz łatwiej dostępna w sklepach, bąbelkową herbatę można samodzielnie przygotować w domu. W jaki sposób?

Bubble teaBubble tea
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roy

Bubble tea – początki

Nie do końca wiadomo, kto jest pomysłodawcą bubble tea. Pewne jest to, że pierwszy raz tego rodzaju herbatę przygotowano w latach 80. XX wieku na Tajwanie.

Jedni przypisują powstanie bąbelkowej herbaty Liu Han Jie, właścicielowi herbaciarni z Taichungu. Aby zachęcić większą ilość osób, w tym dzieci i młodzież do picia herbaty, zaczął dodawać do ciepłego naparu mleko, kostki lodu i kulki tapioki. Taka herbata zyskała wtedy nazwę pearl milk tea.

Inna wersja powstania bubble tea mówi o herbaciarni Hanlin Tea Room i jej właścicielu Tu Tsung-ho, który na targu zobaczył kulki tapioki i zainspirował się nimi. Przypomniały mu one okres dzieciństwa i postanowił wrzucić je do zielonej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Bąbelkowa herbata jest też przypisywana Lin Hsiu-hui, która pracowała w herbaciarni Chun Shiu Tang. Eksperymentowała ona, dodając do herbaty różne składniki i w końcu trafiła na tapiokę, którą dorzuciła do herbaty Assam.

Jedna z historii o powstaniu bubble tea opowiada z kolei o kierowniku tajwańskiego sklepu z deserami, który w czasie nudnego spotkania biznesowego przypadkiem wrzucił do mlecznej herbaty kulki tapioki. Taka wersja napoju bardzo mu posmakowała.

Nazwa bąbelkowej herbaty początkowo wcale nie odnosiła się do kulek tapioki. Bardziej chodziło o musującą piankę, która pokazuje się na powierzchni napoju w trakcie jego mieszania.

Jak zrobić bubble tea?

Ale czym tak naprawdę jest bubble tea? To napój na zimno lub na ciepło, którego bazę stanowi herbata. Może być zielona, czarna, biała, a nawet owocowa czy jaśminowa. Bubble tea można zamówić aktualnie w prawie każdej restauracji, a także kupić w sklepie.

Bubble tea
Bubble tea © Adobe Stock | brent Hofacker

Jednocześnie warto wiedzieć, że bąbelkową herbatę możemy również samodzielnie zrobić w domu i z pewnością będzie ona znacznie tańsza i co ważne – będziemy mieli kontrolę nad jakością i kalorycznością składników. Bo nie ma się co oszukiwać, bubble tea jest kaloryczna i raczej nie należy do zdrowych napojów – szczególnie jeśli zrobiona jest na bazie proszku, a nie prawdziwej herbaty.

Do przygotowanie bąbelkowej herbaty potrzebne nam będą kulki z tapioki. Tapioka to skrobia, którą pozyskuje się z manioku. Jest bezglutenowa. W czasie gotowania kulki tapioki pęcznieją, robią się przezroczyste i mają konsystencję gumowatej galaretki. Perełki wchłaniają smaki i aromaty z otoczenia, a nawet absorbują kolory. Dlatego też przed ich wykorzystaniem można namoczyć je w dowolnym syropie lub soku, by stały się czerwone, różowe czy żółte.

Aby zrobić tradycyjną bubble tea, należy zacząć od ugotowania kulek tapioki. Na 2/3 łyżki tapioki potrzeba 1 szklanki wody. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej tapiokę. Mieszamy delikatnie do momentu aż perełki zaczną unosić się na powierzchni. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Kulki wraz z wodą zostawiamy na kolejne 20 minut. Dopiero po tym czasie można odcedzić tapiokę i przelać ją zimną wodą.

Następnie zaparzamy zieloną lub czarną herbatę i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy ciepłą bubble tea, nie studzimy herbaty. Do szklanki z płynem dodajemy 3 łyżki mleka. Dodajemy tapiokę i podajemy. Zamiast tapioki można też skorzystać z gotowego kawioru molekularnego.

Jeśli chcemy bardziej urozmaicić naszą bąbelkową herbatę, możemy dodać do niej dowolny syrop, miód, zblendowane owoce, bitą śmietanę, lody, żelki lub galaretki.

Bubble tea obowiązkowo podaje się w wysokich przezroczystych szklankach z grubą słomką. Jeśli nie mamy słomki, przez którą zmieściłyby się kulki tapioki, dopuszczalne jest podanie herbaty z łyżeczką, którą można zjadać zawartość szklanki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇