Trwa ładowanie...

Bubble tea – co to jest i jak zrobić samemu w domu?

Bubble tea jest stosunkowo nowym odkryciem w świecie herbat. Jej wyjątkowość opiera się na różnego rodzaju dodatkach i kulkach tapioki. Jako że tapioka jest coraz łatwiej dostępna w sklepach, bąbelkową herbatę można samodzielnie przygotować w domu. W jaki sposób?

Bubble teaBubble teaŹródło: Adobe Stock, fot: Roy
d1bjxpi
d1bjxpi

Bubble tea – początki

Nie do końca wiadomo, kto jest pomysłodawcą bubble tea. Pewne jest to, że pierwszy raz tego rodzaju herbatę przygotowano w latach 80. XX wieku na Tajwanie.

Jedni przypisują powstanie bąbelkowej herbaty Liu Han Jie, właścicielowi herbaciarni z Taichungu. Aby zachęcić większą ilość osób, w tym dzieci i młodzież do picia herbaty, zaczął dodawać do ciepłego naparu mleko, kostki lodu i kulki tapioki. Taka herbata zyskała wtedy nazwę pearl milk tea.

Inna wersja powstania bubble tea mówi o herbaciarni Hanlin Tea Room i jej właścicielu Tu Tsung-ho, który na targu zobaczył kulki tapioki i zainspirował się nimi. Przypomniały mu one okres dzieciństwa i postanowił wrzucić je do zielonej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Bąbelkowa herbata jest też przypisywana Lin Hsiu-hui, która pracowała w herbaciarni Chun Shiu Tang. Eksperymentowała ona, dodając do herbaty różne składniki i w końcu trafiła na tapiokę, którą dorzuciła do herbaty Assam.

d1bjxpi

Jedna z historii o powstaniu bubble tea opowiada z kolei o kierowniku tajwańskiego sklepu z deserami, który w czasie nudnego spotkania biznesowego przypadkiem wrzucił do mlecznej herbaty kulki tapioki. Taka wersja napoju bardzo mu posmakowała.

Nazwa bąbelkowej herbaty początkowo wcale nie odnosiła się do kulek tapioki. Bardziej chodziło o musującą piankę, która pokazuje się na powierzchni napoju w trakcie jego mieszania.

Jak zrobić bubble tea?

Ale czym tak naprawdę jest bubble tea? To napój na zimno lub na ciepło, którego bazę stanowi herbata. Może być zielona, czarna, biała, a nawet owocowa czy jaśminowa. Bubble tea można zamówić aktualnie w prawie każdej restauracji, a także kupić w sklepie.

Bubble tea Adobe Stock
Bubble teaŹródło: Adobe Stock, fot: brent Hofacker

Jednocześnie warto wiedzieć, że bąbelkową herbatę możemy również samodzielnie zrobić w domu i z pewnością będzie ona znacznie tańsza i co ważne – będziemy mieli kontrolę nad jakością i kalorycznością składników. Bo nie ma się co oszukiwać, bubble tea jest kaloryczna i raczej nie należy do zdrowych napojów – szczególnie jeśli zrobiona jest na bazie proszku, a nie prawdziwej herbaty.

d1bjxpi

Do przygotowanie bąbelkowej herbaty potrzebne nam będą kulki z tapioki. Tapioka to skrobia, którą pozyskuje się z manioku. Jest bezglutenowa. W czasie gotowania kulki tapioki pęcznieją, robią się przezroczyste i mają konsystencję gumowatej galaretki. Perełki wchłaniają smaki i aromaty z otoczenia, a nawet absorbują kolory. Dlatego też przed ich wykorzystaniem można namoczyć je w dowolnym syropie lub soku, by stały się czerwone, różowe czy żółte.

Aby zrobić tradycyjną bubble tea, należy zacząć od ugotowania kulek tapioki. Na 2/3 łyżki tapioki potrzeba 1 szklanki wody. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej tapiokę. Mieszamy delikatnie do momentu aż perełki zaczną unosić się na powierzchni. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Kulki wraz z wodą zostawiamy na kolejne 20 minut. Dopiero po tym czasie można odcedzić tapiokę i przelać ją zimną wodą.

Następnie zaparzamy zieloną lub czarną herbatę i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy ciepłą bubble tea, nie studzimy herbaty. Do szklanki z płynem dodajemy 3 łyżki mleka. Dodajemy tapiokę i podajemy. Zamiast tapioki można też skorzystać z gotowego kawioru molekularnego.

d1bjxpi

Jeśli chcemy bardziej urozmaicić naszą bąbelkową herbatę, możemy dodać do niej dowolny syrop, miód, zblendowane owoce, bitą śmietanę, lody, żelki lub galaretki.

Bubble tea obowiązkowo podaje się w wysokich przezroczystych szklankach z grubą słomką. Jeśli nie mamy słomki, przez którą zmieściłyby się kulki tapioki, dopuszczalne jest podanie herbaty z łyżeczką, którą można zjadać zawartość szklanki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj