Bubble tea – co to jest i jak zrobić samemu w domu?

Bubble tea jest stosunkowo nowym odkryciem w świecie herbat. Jej wyjątkowość opiera się na różnego rodzaju dodatkach i kulkach tapioki. Jako że tapioka jest coraz łatwiej dostępna w sklepach, bąbelkową herbatę można samodzielnie przygotować w domu. W jaki sposób?

Bubble teaBubble tea
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roy

Bubble tea – początki

Nie do końca wiadomo, kto jest pomysłodawcą bubble tea. Pewne jest to, że pierwszy raz tego rodzaju herbatę przygotowano w latach 80. XX wieku na Tajwanie.

Jedni przypisują powstanie bąbelkowej herbaty Liu Han Jie, właścicielowi herbaciarni z Taichungu. Aby zachęcić większą ilość osób, w tym dzieci i młodzież do picia herbaty, zaczął dodawać do ciepłego naparu mleko, kostki lodu i kulki tapioki. Taka herbata zyskała wtedy nazwę pearl milk tea.

Inna wersja powstania bubble tea mówi o herbaciarni Hanlin Tea Room i jej właścicielu Tu Tsung-ho, który na targu zobaczył kulki tapioki i zainspirował się nimi. Przypomniały mu one okres dzieciństwa i postanowił wrzucić je do zielonej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Bąbelkowa herbata jest też przypisywana Lin Hsiu-hui, która pracowała w herbaciarni Chun Shiu Tang. Eksperymentowała ona, dodając do herbaty różne składniki i w końcu trafiła na tapiokę, którą dorzuciła do herbaty Assam.

Jedna z historii o powstaniu bubble tea opowiada z kolei o kierowniku tajwańskiego sklepu z deserami, który w czasie nudnego spotkania biznesowego przypadkiem wrzucił do mlecznej herbaty kulki tapioki. Taka wersja napoju bardzo mu posmakowała.

Nazwa bąbelkowej herbaty początkowo wcale nie odnosiła się do kulek tapioki. Bardziej chodziło o musującą piankę, która pokazuje się na powierzchni napoju w trakcie jego mieszania.

Jak zrobić bubble tea?

Ale czym tak naprawdę jest bubble tea? To napój na zimno lub na ciepło, którego bazę stanowi herbata. Może być zielona, czarna, biała, a nawet owocowa czy jaśminowa. Bubble tea można zamówić aktualnie w prawie każdej restauracji, a także kupić w sklepie.

Bubble tea
Bubble tea © Adobe Stock | brent Hofacker

Jednocześnie warto wiedzieć, że bąbelkową herbatę możemy również samodzielnie zrobić w domu i z pewnością będzie ona znacznie tańsza i co ważne – będziemy mieli kontrolę nad jakością i kalorycznością składników. Bo nie ma się co oszukiwać, bubble tea jest kaloryczna i raczej nie należy do zdrowych napojów – szczególnie jeśli zrobiona jest na bazie proszku, a nie prawdziwej herbaty.

Do przygotowanie bąbelkowej herbaty potrzebne nam będą kulki z tapioki. Tapioka to skrobia, którą pozyskuje się z manioku. Jest bezglutenowa. W czasie gotowania kulki tapioki pęcznieją, robią się przezroczyste i mają konsystencję gumowatej galaretki. Perełki wchłaniają smaki i aromaty z otoczenia, a nawet absorbują kolory. Dlatego też przed ich wykorzystaniem można namoczyć je w dowolnym syropie lub soku, by stały się czerwone, różowe czy żółte.

Aby zrobić tradycyjną bubble tea, należy zacząć od ugotowania kulek tapioki. Na 2/3 łyżki tapioki potrzeba 1 szklanki wody. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej tapiokę. Mieszamy delikatnie do momentu aż perełki zaczną unosić się na powierzchni. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Kulki wraz z wodą zostawiamy na kolejne 20 minut. Dopiero po tym czasie można odcedzić tapiokę i przelać ją zimną wodą.

Następnie zaparzamy zieloną lub czarną herbatę i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy ciepłą bubble tea, nie studzimy herbaty. Do szklanki z płynem dodajemy 3 łyżki mleka. Dodajemy tapiokę i podajemy. Zamiast tapioki można też skorzystać z gotowego kawioru molekularnego.

Jeśli chcemy bardziej urozmaicić naszą bąbelkową herbatę, możemy dodać do niej dowolny syrop, miód, zblendowane owoce, bitą śmietanę, lody, żelki lub galaretki.

Bubble tea obowiązkowo podaje się w wysokich przezroczystych szklankach z grubą słomką. Jeśli nie mamy słomki, przez którą zmieściłyby się kulki tapioki, dopuszczalne jest podanie herbaty z łyżeczką, którą można zjadać zawartość szklanki.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇