Bubble tea – co to jest i jak zrobić samemu w domu?

Bubble tea jest stosunkowo nowym odkryciem w świecie herbat. Jej wyjątkowość opiera się na różnego rodzaju dodatkach i kulkach tapioki. Jako że tapioka jest coraz łatwiej dostępna w sklepach, bąbelkową herbatę można samodzielnie przygotować w domu. W jaki sposób?

Bubble teaBubble tea
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roy

Bubble tea – początki

Nie do końca wiadomo, kto jest pomysłodawcą bubble tea. Pewne jest to, że pierwszy raz tego rodzaju herbatę przygotowano w latach 80. XX wieku na Tajwanie.

Jedni przypisują powstanie bąbelkowej herbaty Liu Han Jie, właścicielowi herbaciarni z Taichungu. Aby zachęcić większą ilość osób, w tym dzieci i młodzież do picia herbaty, zaczął dodawać do ciepłego naparu mleko, kostki lodu i kulki tapioki. Taka herbata zyskała wtedy nazwę pearl milk tea.

Inna wersja powstania bubble tea mówi o herbaciarni Hanlin Tea Room i jej właścicielu Tu Tsung-ho, który na targu zobaczył kulki tapioki i zainspirował się nimi. Przypomniały mu one okres dzieciństwa i postanowił wrzucić je do zielonej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Bąbelkowa herbata jest też przypisywana Lin Hsiu-hui, która pracowała w herbaciarni Chun Shiu Tang. Eksperymentowała ona, dodając do herbaty różne składniki i w końcu trafiła na tapiokę, którą dorzuciła do herbaty Assam.

Jedna z historii o powstaniu bubble tea opowiada z kolei o kierowniku tajwańskiego sklepu z deserami, który w czasie nudnego spotkania biznesowego przypadkiem wrzucił do mlecznej herbaty kulki tapioki. Taka wersja napoju bardzo mu posmakowała.

Nazwa bąbelkowej herbaty początkowo wcale nie odnosiła się do kulek tapioki. Bardziej chodziło o musującą piankę, która pokazuje się na powierzchni napoju w trakcie jego mieszania.

Jak zrobić bubble tea?

Ale czym tak naprawdę jest bubble tea? To napój na zimno lub na ciepło, którego bazę stanowi herbata. Może być zielona, czarna, biała, a nawet owocowa czy jaśminowa. Bubble tea można zamówić aktualnie w prawie każdej restauracji, a także kupić w sklepie.

Bubble tea
Bubble tea © Adobe Stock | brent Hofacker

Jednocześnie warto wiedzieć, że bąbelkową herbatę możemy również samodzielnie zrobić w domu i z pewnością będzie ona znacznie tańsza i co ważne – będziemy mieli kontrolę nad jakością i kalorycznością składników. Bo nie ma się co oszukiwać, bubble tea jest kaloryczna i raczej nie należy do zdrowych napojów – szczególnie jeśli zrobiona jest na bazie proszku, a nie prawdziwej herbaty.

Do przygotowanie bąbelkowej herbaty potrzebne nam będą kulki z tapioki. Tapioka to skrobia, którą pozyskuje się z manioku. Jest bezglutenowa. W czasie gotowania kulki tapioki pęcznieją, robią się przezroczyste i mają konsystencję gumowatej galaretki. Perełki wchłaniają smaki i aromaty z otoczenia, a nawet absorbują kolory. Dlatego też przed ich wykorzystaniem można namoczyć je w dowolnym syropie lub soku, by stały się czerwone, różowe czy żółte.

Aby zrobić tradycyjną bubble tea, należy zacząć od ugotowania kulek tapioki. Na 2/3 łyżki tapioki potrzeba 1 szklanki wody. Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej tapiokę. Mieszamy delikatnie do momentu aż perełki zaczną unosić się na powierzchni. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Kulki wraz z wodą zostawiamy na kolejne 20 minut. Dopiero po tym czasie można odcedzić tapiokę i przelać ją zimną wodą.

Następnie zaparzamy zieloną lub czarną herbatę i zostawiamy do przestygnięcia. Jeśli chcemy ciepłą bubble tea, nie studzimy herbaty. Do szklanki z płynem dodajemy 3 łyżki mleka. Dodajemy tapiokę i podajemy. Zamiast tapioki można też skorzystać z gotowego kawioru molekularnego.

Jeśli chcemy bardziej urozmaicić naszą bąbelkową herbatę, możemy dodać do niej dowolny syrop, miód, zblendowane owoce, bitą śmietanę, lody, żelki lub galaretki.

Bubble tea obowiązkowo podaje się w wysokich przezroczystych szklankach z grubą słomką. Jeśli nie mamy słomki, przez którą zmieściłyby się kulki tapioki, dopuszczalne jest podanie herbaty z łyżeczką, którą można zjadać zawartość szklanki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika