Brzoskwiniowe semifreddo - Peach semifreddo

Obraz

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru /w zależności od upodobań smakowych/
  • 3-4 szklanki owoców /dodałam świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie/
  • sok z 1 cytryny

Przepis

Semifreddo to deser o włoskich korzeniach. Inny niż wszystkie desery, bo niby to lody, a lepsze niż lody. Prosty w przygotowaniu i nie trzeba mieć maszyny do lodów, a po zamrożeniu wcale nie jest twardy jak kamień tylko kremowy i aksamitny.

Przepis

Semifreddo oznacza po włosku "prawie zamrożony". Owe half-frozen powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu. Kiedy doda się świeże owoce jest jak słoneczne lato, a podawany w pochmurne dni jak wspomnienie odchodzącego lata. Warto go mieć, kiedy przyjdą goście, bo doskonale nadaje się na zakończenie kolacji jako wykwintny deser.

Moje semiferddo trochę „odchudziłam” i od lat robię go tylko z białek, kremówki, świeżych owców i cukru. Jest wyśmienite.

Ubij śmietankę na puszystą masę, ubij białka, a następnie dodaj do nich cukier i dalej ubijaj aż masa będzie szklista. Do ubitych białek dodawaj ubitą śmietankę i delikatnie mieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny, pokrojone owoce, delikatnie wymieszaj, przełóż do naczynia i zamroź przynajmniej na 4-5 godziny.

Przepis

Moja rada:

Przepis

- Semifreddo zamrażam w opakowaniu po lodach, nie trzeba wtedy naczynia wykładać folią spożywczą.
- Jajka należy koniecznie sparzyć wrzątkiem
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/10/brzoskwiniowe-semifreddo-peach.html

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟