Brązowe pieczarki. 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Brązowe pieczarki od białych różnią się nie tylko kolorem, ale również dużo bardziej wyrazistym aromatem i smakiem. W Polsce dopiero odkrywamy ich zalety. W wielu krajach Europy są jednak prawdziwym przysmakiem. Dlaczego warto je jeść?

/ 6Źródło witaminy D

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarka brunatna to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę D, niezbędną dla zdrowych kości i dobrego samopoczucia oraz witaminę B2 (ryboflawinę). Ryboflawina odgrywa bardzo istotną rolę w procesach przemiany materii. Jest także niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

/ 6Mają dużo błonnika

Obraz
© 123RF.COM

W brązowych pieczarkach znajdziemy również sporo błonnika pokarmowego. To dobra wiadomość dla osób, które się odchudzają. Błonnik na dłużej daje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Poza tym działa na nasze jelita jak szczotka. W Lidlu za kilogram brązowych pieczarek zapłacimy w tej chwili 8,99 zł.

/ 6Mogą zastąpić mięso

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki powinny docenić również ci, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa. Grzyby dostarczają bowiem białka. Brunatne pieczarki można wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów czy kotletów. Mają one strukturę podobną do mięsa i bardzo intensywny smak.

/ 6Działają antystresowo i wzmacniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny powód, by jak najczęściej sięgać po brązowe pieczarki, to ich antystresowe i wzmacniające działanie. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym są polecane w diecie osób, które przechodzą rekonwalescencję po operacjach i zabiegach.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki to bardzo uniwersalny i wdzięczny temat w kuchni. Brązowa odmiana doskonale nadaje się do faszerowania, grillowania, smażenia i zapiekania. Grzybów możemy użyć także do przygotowania sosu czy zupy. Świetnie sprawdza się też jako składnik kruchych tart oraz dań z ryżem i makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem