Brązowe pieczarki. 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Brązowe pieczarki od białych różnią się nie tylko kolorem, ale również dużo bardziej wyrazistym aromatem i smakiem. W Polsce dopiero odkrywamy ich zalety. W wielu krajach Europy są jednak prawdziwym przysmakiem. Dlaczego warto je jeść?

/ 6Źródło witaminy D

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarka brunatna to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę D, niezbędną dla zdrowych kości i dobrego samopoczucia oraz witaminę B2 (ryboflawinę). Ryboflawina odgrywa bardzo istotną rolę w procesach przemiany materii. Jest także niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

/ 6Mają dużo błonnika

Obraz
© 123RF.COM

W brązowych pieczarkach znajdziemy również sporo błonnika pokarmowego. To dobra wiadomość dla osób, które się odchudzają. Błonnik na dłużej daje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Poza tym działa na nasze jelita jak szczotka. W Lidlu za kilogram brązowych pieczarek zapłacimy w tej chwili 8,99 zł.

/ 6Mogą zastąpić mięso

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki powinny docenić również ci, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa. Grzyby dostarczają bowiem białka. Brunatne pieczarki można wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów czy kotletów. Mają one strukturę podobną do mięsa i bardzo intensywny smak.

/ 6Działają antystresowo i wzmacniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny powód, by jak najczęściej sięgać po brązowe pieczarki, to ich antystresowe i wzmacniające działanie. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym są polecane w diecie osób, które przechodzą rekonwalescencję po operacjach i zabiegach.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki to bardzo uniwersalny i wdzięczny temat w kuchni. Brązowa odmiana doskonale nadaje się do faszerowania, grillowania, smażenia i zapiekania. Grzybów możemy użyć także do przygotowania sosu czy zupy. Świetnie sprawdza się też jako składnik kruchych tart oraz dań z ryżem i makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd