Brązowe pieczarki. 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Brązowe pieczarki od białych różnią się nie tylko kolorem, ale również dużo bardziej wyrazistym aromatem i smakiem. W Polsce dopiero odkrywamy ich zalety. W wielu krajach Europy są jednak prawdziwym przysmakiem. Dlaczego warto je jeść?

/ 6Źródło witaminy D

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarka brunatna to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę D, niezbędną dla zdrowych kości i dobrego samopoczucia oraz witaminę B2 (ryboflawinę). Ryboflawina odgrywa bardzo istotną rolę w procesach przemiany materii. Jest także niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

/ 6Mają dużo błonnika

Obraz
© 123RF.COM

W brązowych pieczarkach znajdziemy również sporo błonnika pokarmowego. To dobra wiadomość dla osób, które się odchudzają. Błonnik na dłużej daje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Poza tym działa na nasze jelita jak szczotka. W Lidlu za kilogram brązowych pieczarek zapłacimy w tej chwili 8,99 zł.

/ 6Mogą zastąpić mięso

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki powinny docenić również ci, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa. Grzyby dostarczają bowiem białka. Brunatne pieczarki można wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów czy kotletów. Mają one strukturę podobną do mięsa i bardzo intensywny smak.

/ 6Działają antystresowo i wzmacniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny powód, by jak najczęściej sięgać po brązowe pieczarki, to ich antystresowe i wzmacniające działanie. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym są polecane w diecie osób, które przechodzą rekonwalescencję po operacjach i zabiegach.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki to bardzo uniwersalny i wdzięczny temat w kuchni. Brązowa odmiana doskonale nadaje się do faszerowania, grillowania, smażenia i zapiekania. Grzybów możemy użyć także do przygotowania sosu czy zupy. Świetnie sprawdza się też jako składnik kruchych tart oraz dań z ryżem i makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny