Brązowe pieczarki. 5 powodów, dla których warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
© 123RF.COM

Brązowe pieczarki od białych różnią się nie tylko kolorem, ale również dużo bardziej wyrazistym aromatem i smakiem. W Polsce dopiero odkrywamy ich zalety. W wielu krajach Europy są jednak prawdziwym przysmakiem. Dlaczego warto je jeść?

/ 6Źródło witaminy D

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarka brunatna to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę D, niezbędną dla zdrowych kości i dobrego samopoczucia oraz witaminę B2 (ryboflawinę). Ryboflawina odgrywa bardzo istotną rolę w procesach przemiany materii. Jest także niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

/ 6Mają dużo błonnika

Obraz
© 123RF.COM

W brązowych pieczarkach znajdziemy również sporo błonnika pokarmowego. To dobra wiadomość dla osób, które się odchudzają. Błonnik na dłużej daje uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Poza tym działa na nasze jelita jak szczotka. W Lidlu za kilogram brązowych pieczarek zapłacimy w tej chwili 8,99 zł.

/ 6Mogą zastąpić mięso

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki powinny docenić również ci, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa. Grzyby dostarczają bowiem białka. Brunatne pieczarki można wykorzystać do przygotowania wegetariańskich burgerów czy kotletów. Mają one strukturę podobną do mięsa i bardzo intensywny smak.

/ 6Działają antystresowo i wzmacniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Kolejny powód, by jak najczęściej sięgać po brązowe pieczarki, to ich antystresowe i wzmacniające działanie. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym są polecane w diecie osób, które przechodzą rekonwalescencję po operacjach i zabiegach.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki to bardzo uniwersalny i wdzięczny temat w kuchni. Brązowa odmiana doskonale nadaje się do faszerowania, grillowania, smażenia i zapiekania. Grzybów możemy użyć także do przygotowania sosu czy zupy. Świetnie sprawdza się też jako składnik kruchych tart oraz dań z ryżem i makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit