ycipk-1t4716

Zdrowe jedzenie do pracy i na wyjazd

Co jeść w pracy? Zaopatrywać się w nie zawsze zdrowy i tani posiłek u "pana kanapki" czy w przerwie na lunch szukać jedzenia w okolicznych knajpkach i barach? A podczas wyjazdów? Eksperymentować w nowym miejscu, szukać polecenia innych czy jeść byle co?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przygotowanie jedzenia na wynos nie wymaga wiele czasu
Przygotowanie jedzenia na wynos nie wymaga wiele czasu (123RF)
ycipk-1t4716

Zdrowe i wartościowe posiłki w pracy i na wyjazdy to dla wielu duży problem. Tym bardziej, że coraz częściej chcemy jeść dobre i zdrowe posiłki, nierzadko fit. Tej funkcji nie spełnią nudne kanapki, gotowe jogurty czy twarożki z najbliższego sklepu. Otóż warto taki posiłek zrobić sobie samemu w domu poprzedniego dnia i zabrać ze sobą. Przygotowanie jedzenia na wynos nie wymaga wiele czasu, a na pewno będzie zdrowsze i tańsze niż gotowiec. Poza tym przygotujemy sobie to, co najbardziej lubimy i będziemy mogli powiedzieć - wiem, co jem!

Co powinien zawierać taki posiłek? Na pewno skrobię - może to być ryż, kasza, makaron lub ciemne pieczywo. Do tego powinniśmy dodać białko - rybę, mięso lub warzywa strączkowe: soczewicę, fasolę, groszek. Może znaleźć się w nim też tofu, pieczone warzywa, nasiona, kiełki i owoce. Możliwości, aby skomponować z tych składników pyszne i wartościowe danie jest wiele. Ale w co je zapakować na wynos do pracy lub na wyjazd? Odpowiedź jest prosta - do lunch boxa, do słoika, do zwykłego pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności. Gotowe danie przechowujemy przed zabraniem w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Oto propozycje posiłków na wynos

ycipk-1t4716

Indyk z warzywami i brązowym ryżem
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Filet z indyka kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dorzucamy cukinię pokrojoną w plastry. Smażymy razem 5 minut i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem. Gotujemy wszystko kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i przekładamy do pudełka. Gotujemy brązowy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do lunch boxa. Zostawiamy, aby wszystko ostygło. Przykrywamy pokrywką i gotowe!

Zobacz też: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Sałatka Caprese

ycipk-1t4716

200 g pomidorków mini kroimy na połówki i wkładamy do słoika. Polewamy 1 łyżką oliwy, wrzucamy kilka listków bazylii. Dokładamy opakowanie kulek mozzarelli, na nie garść rukoli, polewamy 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Zamykamy pokrywką.

Tortille z pastą jajeczną i tuńczykiem
2 jajka gotujemy na twardo, obieramy je kiedy ostygną i kroimy w kostkę, dodajemy tuńczyka w oliwie z puszki i mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli układamy liście sałaty, słupki świeżego ogórka i czerwonej papryki, porcję jajek z tuńczykiem i zwijamy. Wkładamy do pudełka i zamykamy pokrywką.

Kasza jaglana z ciecierzycą, jarmużem i suszonymi pomidorami
Kaszę jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy w lekko posolonej wodzie 15 minut. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dorzucamy listki jarmużu oderwane od łodyg i krótko blanszujemy. Dodajemy czosnek pokrojony w talarki i ciecierzycę z puszki gotowaną na parze. Podsmażamy wszystko mieszając. Dodajemy kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do lunch boxa i posypujemy nasionami słonecznika. Przykrywamy pokrywką.

Do każdego posiłku możemy dodać ulubione świeże lub suszone owoce, pestki, orzechy - pakujemy je w osobne pojemniki.

ycipk-1t4716

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1t4716

ycipk-1t4716
ycipk-1t4716