Zdrowe jedzenie do pracy i na wyjazd
Co jeść w pracy? Zaopatrywać się w nie zawsze zdrowy i tani posiłek u "pana kanapki" czy w przerwie na lunch szukać jedzenia w okolicznych knajpkach i barach? A podczas wyjazdów? Eksperymentować w nowym miejscu, szukać polecenia innych czy jeść byle co?
Zdrowe i wartościowe posiłki w pracy i na wyjazdy to dla wielu duży problem. Tym bardziej, że coraz częściej chcemy jeść dobre i zdrowe posiłki, nierzadko fit. Tej funkcji nie spełnią nudne kanapki, gotowe jogurty czy twarożki z najbliższego sklepu. Otóż warto taki posiłek zrobić sobie samemu w domu poprzedniego dnia i zabrać ze sobą. Przygotowanie jedzenia na wynos nie wymaga wiele czasu, a na pewno będzie zdrowsze i tańsze niż gotowiec. Poza tym przygotujemy sobie to, co najbardziej lubimy i będziemy mogli powiedzieć - wiem, co jem!
Co powinien zawierać taki posiłek? Na pewno skrobię - może to być ryż, kasza, makaron lub ciemne pieczywo. Do tego powinniśmy dodać białko - rybę, mięso lub warzywa strączkowe: soczewicę, fasolę, groszek. Może znaleźć się w nim też tofu, pieczone warzywa, nasiona, kiełki i owoce. Możliwości, aby skomponować z tych składników pyszne i wartościowe danie jest wiele. Ale w co je zapakować na wynos do pracy lub na wyjazd? Odpowiedź jest prosta - do lunch boxa, do słoika, do zwykłego pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności. Gotowe danie przechowujemy przed zabraniem w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Oto propozycje posiłków na wynos
Indyk z warzywami i brązowym ryżem
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Filet z indyka kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dorzucamy cukinię pokrojoną w plastry. Smażymy razem 5 minut i dodajemy pomidory z puszki razem z sosem. Gotujemy wszystko kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i przekładamy do pudełka. Gotujemy brązowy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do lunch boxa. Zostawiamy, aby wszystko ostygło. Przykrywamy pokrywką i gotowe!
Zobacz też: Papryka faszerowana – pomysł na obiad
Sałatka Caprese
200 g pomidorków mini kroimy na połówki i wkładamy do słoika. Polewamy 1 łyżką oliwy, wrzucamy kilka listków bazylii. Dokładamy opakowanie kulek mozzarelli, na nie garść rukoli, polewamy 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Zamykamy pokrywką.
Tortille z pastą jajeczną i tuńczykiem
2 jajka gotujemy na twardo, obieramy je kiedy ostygną i kroimy w kostkę, dodajemy tuńczyka w oliwie z puszki i mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli układamy liście sałaty, słupki świeżego ogórka i czerwonej papryki, porcję jajek z tuńczykiem i zwijamy. Wkładamy do pudełka i zamykamy pokrywką.
Kasza jaglana z ciecierzycą, jarmużem i suszonymi pomidorami
Kaszę jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy w lekko posolonej wodzie 15 minut. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dorzucamy listki jarmużu oderwane od łodyg i krótko blanszujemy. Dodajemy czosnek pokrojony w talarki i ciecierzycę z puszki gotowaną na parze. Podsmażamy wszystko mieszając. Dodajemy kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do lunch boxa i posypujemy nasionami słonecznika. Przykrywamy pokrywką.
Do każdego posiłku możemy dodać ulubione świeże lub suszone owoce, pestki, orzechy - pakujemy je w osobne pojemniki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl