Węgierski bogracz. Smakuje wybornie

Nazwa tej ostatniej potrawy nawiązuje oczywiście do naczynia, w którym powinna być przygotowywana. Umieszczony nad ogniskiem kociołek o charakterystycznym kształcie (zwykle rozszerza się ku górze) zapewnia potrawie bogaty smak i aromat, który wzbogaca dodatkowo dym z palonego drewna.

BograczBogracz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • kawałek mięsa rosołowego
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra (dowolnie wg upodobań)
  • łyżka smalcu (może być też Planta lub Bartek)
  • 60 dag ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku

Kluski czipetki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • woda (na oko)

Przepis

  • Osobno nastawiam wywar z mięsa rosołowego z ewentualnym dodatkiem kminku.
  • W garnku z grubym dnem (ale można na zwykłej patelni) przesmażam pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe wraz z posiekaną cebulą. Oczywiście na smalcu lub innym tłuszczu.
  • Następnie dodaję 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Duszę na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Radzę jednak nie przegotować ziemniaków, bo się rozejdą.
  • W międzyczasie przygotowuję ciasto makaronowe. Czipetki powinno się lepić w palcach w formie fasolek.
  • Kluseczki wrzucam na wrzącą wodę. Należy je gotować do średniej miękkości. Przecedzam, przelewam zimną wodą.
  • Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przekładam do jednego gara i ostatecznie doprawiam solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.
  • Teraz bogracz powinien poleżeć do następnego dnia, bo wtedy jest najlepszy. Czipetki wchłoną smak, wszystko się "przegryzie" i jest super.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇