Błyskawiczny mus czekoladowy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 160 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- Do podania: sezonowe owoce
Czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając).
Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki.
Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze