Blenduję z suszonymi pomidorami i nakładam na chleb. Ta pasta jest lepsza od masła

Pasta kanapkowa to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa, a dodatki do niej można zmieniać. Zwłaszcza że teraz ich wybór mamy duży. Rzodkiewki, ogórki i zielenina są na początku tej listy.

Pasty kanapkowe są idealne na śniadaniePasty kanapkowe są idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Krupa www.annakrupa.com
Dorota Gepert

Kanapki z masłem i rzodkiewkami są wyśmienite. Jednak zdarza się, że musimy ograniczyć ilość tłuszczu lub po prostu chcemy odmienić swoje śniadanie i jeść więcej roślinnych produktów. Wtedy pasta na bazie ziaren słonecznika sprawdza się świetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Co zawierają nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika z reguły mamy w kuchni. To dobry dodatek do koktajli, jogurtu czy sałatek. Ostatnio też bardzo popularne jest ciasto słonecznikowiec, w którym te ziarenka odgrywają główną rolę. Mają one mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w witaminę E, która działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawierają również zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Dodatkowo nasiona te dostarczają białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, selen i miedź.

Dlaczego warto jeść nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika warto jeść regularnie, bo mogą przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego, a także mają dobry wpływ na wygląd skóry. Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona te pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i wspierają trawienie. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który jest ważny dla układu nerwowego.

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Składniki:

  • 1 szklanka wyłuskanych pestek ze słonecznika,
  • 3 suszone pomidory w oleju ze słoika,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • soku z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki słonecznika zalej wrzątkiem na 15 minut.
  2. Suszone pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj.
  3. Namoczone pestki oraz posiekane składniki zblenduj na gładką masę.
  4. Pastę dopraw przyprawami i sokiem z cytryny.
  5. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej wody i ponownie zblenduj.
  6. Jeśli pasta ze słonecznika zostanie po śniadaniu, przełóż ją do słoika i przechowuj do 4 dni w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm