Blenduję z suszonymi pomidorami i nakładam na chleb. Ta pasta jest lepsza od masła
Pasta kanapkowa to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa, a dodatki do niej można zmieniać. Zwłaszcza że teraz ich wybór mamy duży. Rzodkiewki, ogórki i zielenina są na początku tej listy.
Kanapki z masłem i rzodkiewkami są wyśmienite. Jednak zdarza się, że musimy ograniczyć ilość tłuszczu lub po prostu chcemy odmienić swoje śniadanie i jeść więcej roślinnych produktów. Wtedy pasta na bazie ziaren słonecznika sprawdza się świetnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Co zawierają nasiona słonecznika?
Nasiona słonecznika z reguły mamy w kuchni. To dobry dodatek do koktajli, jogurtu czy sałatek. Ostatnio też bardzo popularne jest ciasto słonecznikowiec, w którym te ziarenka odgrywają główną rolę. Mają one mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w witaminę E, która działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawierają również zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Dodatkowo nasiona te dostarczają białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, selen i miedź.
Dlaczego warto jeść nasiona słonecznika?
Nasiona słonecznika warto jeść regularnie, bo mogą przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego, a także mają dobry wpływ na wygląd skóry. Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona te pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i wspierają trawienie. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który jest ważny dla układu nerwowego.
Pasta kanapkowa ze słonecznika
Składniki:
- 1 szklanka wyłuskanych pestek ze słonecznika,
- 3 suszone pomidory w oleju ze słoika,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- soku z cytryny do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika zalej wrzątkiem na 15 minut.
- Suszone pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj.
- Namoczone pestki oraz posiekane składniki zblenduj na gładką masę.
- Pastę dopraw przyprawami i sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej wody i ponownie zblenduj.
- Jeśli pasta ze słonecznika zostanie po śniadaniu, przełóż ją do słoika i przechowuj do 4 dni w lodówce.