Trwa ładowanie...

Blenduję z suszonymi pomidorami i nakładam na chleb. Ta pasta jest lepsza od masła

Pasta kanapkowa to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa, a dodatki do niej można zmieniać. Zwłaszcza że teraz ich wybór mamy duży. Rzodkiewki, ogórki i zielenina są na początku tej listy.

Pasty kanapkowe są idealne na śniadaniePasty kanapkowe są idealne na śniadanieŹródło: Adobe Stock, fot: Anna Krupa www.annakrupa.com
d3sh2d5
d3sh2d5

Kanapki z masłem i rzodkiewkami są wyśmienite. Jednak zdarza się, że musimy ograniczyć ilość tłuszczu lub po prostu chcemy odmienić swoje śniadanie i jeść więcej roślinnych produktów. Wtedy pasta na bazie ziaren słonecznika sprawdza się świetnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Co zawierają nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika z reguły mamy w kuchni. To dobry dodatek do koktajli, jogurtu czy sałatek. Ostatnio też bardzo popularne jest ciasto słonecznikowiec, w którym te ziarenka odgrywają główną rolę. Mają one mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w witaminę E, która działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawierają również zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Dodatkowo nasiona te dostarczają białka, błonnika oraz minerałów takich jak magnez, selen i miedź.

d3sh2d5

Dlaczego warto jeść nasiona słonecznika?

Nasiona słonecznika warto jeść regularnie, bo mogą przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego, a także mają dobry wpływ na wygląd skóry. Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona te pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i wspierają trawienie. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który jest ważny dla układu nerwowego.

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Składniki:

  • 1 szklanka wyłuskanych pestek ze słonecznika,
  • 3 suszone pomidory w oleju ze słoika,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • soku z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki słonecznika zalej wrzątkiem na 15 minut.
  2. Suszone pomidory, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj.
  3. Namoczone pestki oraz posiekane składniki zblenduj na gładką masę.
  4. Pastę dopraw przyprawami i sokiem z cytryny.
  5. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej wody i ponownie zblenduj.
  6. Jeśli pasta ze słonecznika zostanie po śniadaniu, przełóż ją do słoika i przechowuj do 4 dni w lodówce.
d3sh2d5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sh2d5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj