Trwa ładowanie...
d3jht2p
26-06-2017 07:23

Biszkopt z musem truskawkowym

Przepis

Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie ze stołu. Doskonała propozycja od "Małej Cukierenki" na lato.

d3jht2p
2.5
(30 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 500 g śmietanki kremówki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)

Mus truskawkowy:

  • 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
  • 600 g umytych, obranych truskawek

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Czas na krem. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.

Ostatni etap to mus truskawkowy. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.
Zobacz także: zjawiskowy i prosty tort porzeczkowy z karmelem i miodem

Polecamy wideo: prosty test na świeżość jajek

Biszkopt z musem truskawkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
d3jht2p
Więcej tematów
d3jht2p