Biszkopt z musem truskawkowym
Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie ze stołu. Doskonała propozycja od "Małej Cukierenki" na lato.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 140 g cukru
- 140 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa w proszku
- 500 g śmietanki kremówki 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Mus truskawkowy:
- 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
- 600 g umytych, obranych truskawek
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Czas na krem. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.
Ostatni etap to mus truskawkowy. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.
Zobacz także: zjawiskowy i prosty tort porzeczkowy z karmelem i miodem
Polecamy wideo: prosty test na świeżość jajek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze