Biszkopt z musem truskawkowym

Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie ze stołu. Doskonała propozycja od "Małej Cukierenki" na lato.

Biszkopt z musem truskawkowymBiszkopt z musem truskawkowym
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 140 g cukru
  • 140 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 500 g śmietanki kremówki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)

Mus truskawkowy:

  • 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
  • 600 g umytych, obranych truskawek

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

Przepis

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Czas na krem. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.

Przepis

Ostatni etap to mus truskawkowy. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.
Zobacz także: zjawiskowy i prosty tort porzeczkowy z karmelem i miodem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja