Biszkopt z musem truskawkowym
Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie ze stołu. Doskonała propozycja od "Małej Cukierenki" na lato.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 140 g cukru
- 140 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa w proszku
- 500 g śmietanki kremówki 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
Mus truskawkowy:
- 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku
- 600 g umytych, obranych truskawek
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przepis
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
Przepis
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Czas na krem. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.
Przepis
Ostatni etap to mus truskawkowy. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawiać do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, dodać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Mus truskawkowy wylać na ciasto w blaszce i znów ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż mus stężeje.
Zobacz także: zjawiskowy i prosty tort porzeczkowy z karmelem i miodem