Biały nalot na produktach spożywczych. Nie zawsze jest szkodliwy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kiszone ogórki

Obraz
© iStock.com

Większość z nas panicznie boi się zepsutej żywności. Dlatego, gdy tylko zauważymy biały nalot na jedzeniu, wyrzucamy je do śmieci. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie produkty pokryte jasną substancją, są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Sucha wędlina, ser czy czekolada, które zmieniły wygląd, nie muszą od razu lądować w koszu. Sprawdź, o czym świadczy biały nalot na jedzeniu.

Przynosisz z piwnicy ogórki, odkręcasz słoik i ze zdziwieniem odkrywasz, że są pokryte białym meszkiem? Nie panikuj, to jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli ogórki zostały prawidłowo ukiszone i są pokryte wodą, a ze słoika nie unosi się nieprzyjemny zapach, to znaczy że wszystko jest w porządku. Obecny na nich nalot to bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne, by utrzymać nasze jelita w dobrej formie, dlatego nie warto płukać kiszonek, nawet jeśli są pokryte białą substancją. Natomiast jeśli ogórki są miękkie i cuchną, to znaczy, że proces fermentacji nie przebiegał prawidłowo i niestety musimy je wyrzucić.

/ 5Czekolada

Obraz
© iStock.com

Kiedy nagle dopadnie cię ochota na coś słodkiego, a okaże się, że czekolada zmieniła wygląd, i tam możesz ją spokojnie zjeść. Biały nalot to jedynie defekt estetyczny, a nie pleśń. Powstaje w wyniku złego przechowywania. Może również świadczyć o tym, że ziarna kakaowca nie były najlepszej jakości. Nie oznacza to jednak, że taka tabliczka nie nadaje do jedzenia. Jeżeli mimo to wciąż masz obawy przed sięgnięciem po pokrytą białym nalotem czekoladę, wykorzystaj ją do wypieków.

/ 5Kiełbasa i kabanosy

Obraz
© iStock.com

Dostępne w sklepach wędliny czasem są pokryte białym nalotem. Jednak nie musisz się martwić, to naturalne zjawisko w przypadku kabanosów czy innych suchych wyrobów. Powstaje w wyniku krystalizacji soli oraz białka. Z koleiny jasny meszek, jaki znajdziemy na niektórych gatunkach salami czy hiszpańskich kiełbasach to szlachetne pleśnie, biorące udział w procesie dojrzewania wędlin. Tak więc obecność nalotu nie świadczy o tym, że wędliny są zepsute lub gorszej jakości.

/ 5Bakalie

Obraz
© iStock.com

Niepokoi cię, że suszone śliwki czy figi są pokryte białą substancją? Spokojnie, to nie jest pleśń, lecz cukier. Wytrącanie się fruktozy nie oznacza, że produkt jest zepsuty czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie. Cukier na powierzchni świadczy o tym, że zebrane do suszenia owoce były bardzo słodkie i dojrzałe, a więc najlepszej jakości.

/ 5Sery

Obraz
© iStock.com

Niektóre gatunki sera są pokryte pleśnią, powstałą w procesie produkcji. Grzyby serowe, czyli Penicillium roqueforti i Penicillium glaucum, są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Jednak zdarza się, że zbyt długo przechowywany w lodówce żółty ser także pokryje się białym nalotem. Jeśli mamy do czynienia z twardym, dojrzewającym serem takim jak parmezan, chester, gruyer i manchego, możemy odkroić zmieniony fragment. Nitki pleśni nie wnikają zbyt szybko do wnętrza twardego sera.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita