Białko konopne - kolejna nowość na półkach ze zdrową żywnością

Białko pochodzi z konopi siewnej, (Cannabis sativa), używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Wiele osób słysząc o produktach z konopi kupowanych w zwykłych sklepach i stosowanych w kuchni, myśli, że to pomyłka. Otóż nie. Po prostu białko konopne, o którym mowa, nie ma nic wspólnego z konopiami indyjskimi bardziej znanymi jako marihuana. Białko pochodzi z konopi siewnej (Cannabis sativa) używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.

Jak powstaje ten produkt? Małe, przypominające gorczycę, nasiona konopi mielone są dokładnie, a następnie wyciskany jest z nich olej. Pozostaje miazga, która jest suszona i rozcierana na drobny proszek. Co ciekawe, proszek ze względu na sporą zawartość chlorofilu jest zazwyczaj zielony. 100 gramów proszku zawiera 54 g białka, 23 g węglowodanów (tylko 4 g cukru i 18 g błonnika) oraz 11 g tłuszczu.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa. Zajmuje pod tym względem drugie miejsce, po białku sojowym. Ważne jest jednak, że białko konopne jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Dlatego więc do tej pory było ono używane głównie przez osoby zajmujące się na co dzień zawodowo aktywnością fizyczną. Produkt ten pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie. Nie zawiera glutenu, laktozy ani produktów GMO.

Dla kogo takie białko jest przeznaczone? Przede wszystkim dla osób uprawiającym sport. Białko w nasionach konopi zawiera bowiem mnóstwo aminokwasów, w tym, oczywiście te, które odpowiadają za regenerację mięśni. Poza tym to znakomity dodatek w dietach odchudzających! Zapewnia uczucie sytości, zawiera łatwo przyswajalne witaminy, jest bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu. W przeciwieństwie do innych rodzajów białka, to z konopi nie powoduje wzdęcia, pozostawia uczucie lekkości, pozwalając trenować jeszcze intensywniej.

Ponieważ białko z konopi jest nieprzetworzone, wszystkie kwasy tłuszczowe, włącznie z kwasem omega-3 i kwasem gamma-linolenowym są w nim zachowane. Te niezbędne kwasy tłuszczowe przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia, a w szczególności poprawiają krążenie, wzmacniają serce, włosy i skórę, stawy oraz system odpornościowy. Nie zawiera również dioksyn ani toksyn, często obecnych w tłustych rybach.

W jaki sposób wykorzystywać białkowy proszek z konopi? Przede wszystkim przygotowujmy wysokoenergetyczne koktajle z białkiem w składzie. Oto prosty przepis: potrzebny będzie banan, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, małe opakowanie niskokalorycznego jogurtu i łyżeczka białka konopnego. Warzywa wraz z jogurtem i proszkiem wystarczy zmiksować i wypić tuż przed treningiem lub ćwiczeniami na siłowni.

Białko możemy również wykorzystywać jako dodatek do innych potraw. Poranna owsianka, jajecznica, miseczka jogurtu, musli czy twarożku, nic nie stracą na smaku, a zyskają na wartości, gdy wsypiemy do nich trochę tego skondensowanego białka. Proszek można również dodawać do sałatek - pamiętajmy jednak o jego kolorze, który może zmienić wygląd pieczołowicie przygotowywanych przez nas dań.

Naukowcy stwierdzili, że konopie wspomagają zdrowy metabolizm i wzmacniają system odpornościowy. Powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka. Wszystko wskazuje więc na to, że produkty z konopi siewnej coraz częściej będą pojawiać się na naszych stołach. Zobaczymy, czy tak będzie. Na razie białko konopne możemy znaleźć jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie internetowych.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza