Białko konopne - kolejna nowość na półkach ze zdrową żywnością

Białko pochodzi z konopi siewnej, (Cannabis sativa), używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.

Białko konopne - kolejna nowość na półkach ze zdrową żywnością
Źródło zdjęć: © 123RF

Wiele osób słysząc o produktach z konopi kupowanych w zwykłych sklepach i stosowanych w kuchni, myśli, że to pomyłka. Otóż nie. Po prostu białko konopne, o którym mowa, nie ma nic wspólnego z konopiami indyjskimi bardziej znanymi jako marihuana. Białko pochodzi z konopi siewnej (Cannabis sativa) używanej już od wielu, wielu lat w przemyśle spożywczym, odzieżowym i farmaceutycznym.

Jak powstaje ten produkt? Małe, przypominające gorczycę, nasiona konopi mielone są dokładnie, a następnie wyciskany jest z nich olej. Pozostaje miazga, która jest suszona i rozcierana na drobny proszek. Co ciekawe, proszek ze względu na sporą zawartość chlorofilu jest zazwyczaj zielony. 100 gramów proszku zawiera 54 g białka, 23 g węglowodanów (tylko 4 g cukru i 18 g błonnika) oraz 11 g tłuszczu.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa. Zajmuje pod tym względem drugie miejsce, po białku sojowym. Ważne jest jednak, że białko konopne jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Dlatego więc do tej pory było ono używane głównie przez osoby zajmujące się na co dzień zawodowo aktywnością fizyczną. Produkt ten pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie. Nie zawiera glutenu, laktozy ani produktów GMO.

Dla kogo takie białko jest przeznaczone? Przede wszystkim dla osób uprawiającym sport. Białko w nasionach konopi zawiera bowiem mnóstwo aminokwasów, w tym, oczywiście te, które odpowiadają za regenerację mięśni. Poza tym to znakomity dodatek w dietach odchudzających! Zapewnia uczucie sytości, zawiera łatwo przyswajalne witaminy, jest bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu. W przeciwieństwie do innych rodzajów białka, to z konopi nie powoduje wzdęcia, pozostawia uczucie lekkości, pozwalając trenować jeszcze intensywniej.

Ponieważ białko z konopi jest nieprzetworzone, wszystkie kwasy tłuszczowe, włącznie z kwasem omega-3 i kwasem gamma-linolenowym są w nim zachowane. Te niezbędne kwasy tłuszczowe przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia, a w szczególności poprawiają krążenie, wzmacniają serce, włosy i skórę, stawy oraz system odpornościowy. Nie zawiera również dioksyn ani toksyn, często obecnych w tłustych rybach.

W jaki sposób wykorzystywać białkowy proszek z konopi? Przede wszystkim przygotowujmy wysokoenergetyczne koktajle z białkiem w składzie. Oto prosty przepis: potrzebny będzie banan, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, małe opakowanie niskokalorycznego jogurtu i łyżeczka białka konopnego. Warzywa wraz z jogurtem i proszkiem wystarczy zmiksować i wypić tuż przed treningiem lub ćwiczeniami na siłowni.

Białko możemy również wykorzystywać jako dodatek do innych potraw. Poranna owsianka, jajecznica, miseczka jogurtu, musli czy twarożku, nic nie stracą na smaku, a zyskają na wartości, gdy wsypiemy do nich trochę tego skondensowanego białka. Proszek można również dodawać do sałatek - pamiętajmy jednak o jego kolorze, który może zmienić wygląd pieczołowicie przygotowywanych przez nas dań.

Naukowcy stwierdzili, że konopie wspomagają zdrowy metabolizm i wzmacniają system odpornościowy. Powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka. Wszystko wskazuje więc na to, że produkty z konopi siewnej coraz częściej będą pojawiać się na naszych stołach. Zobaczymy, czy tak będzie. Na razie białko konopne możemy znaleźć jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie internetowych.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory