Biała piana na miodzie. Czy należy się jej obawiać?

Zauważyłeś biały nalot na powierzchni miodu? A może białe wykwity, układające się w różne abstrakcyjne formy? Tak czy inaczej widok ten zniechęca większość konsumentów. Kojarzy się z pleśnią, krystalizacją i dosładzaniem miodu. Czym jest tak naprawdę biała piana na miodzie i czy należy się jej obawiać?

Biała piana na miodzieCzym jest biała piana na miodzie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Biała piana na miodzie – czym jest

Biały nalot na powierzchni miodu to tzw. glukoza miodowa. Plaster miodu w procesie odwirowywania i rozlewania do słoików zamienia się w bardzo mocno napowietrzony miód. Zamknięty pod pokrywką słoika ulega przeobrażeniom w trakcie przemiany miodu z postaci płynnej w stałą. Krystalizacja sprawia, że pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe, abstrakcyjne formy, tworzące wykwity na powierzchni miodu.

Niekiedy biały nalot widoczny jest nie tylko na powierzchni miodu, ale także wzdłuż ścianek słoika. Wówczas jest to świadectwo działalności niezwykłych organizmów – drożdżaków. Przenoszone są przez pszczoły do ula – w większości przypadków giną wskutek działania enzymów wytwarzanych przez owady, niekiedy jednak (w przypadku miodów wysokoglukozowych) drożdżaki mogą przeżyć i żerować w miodzie, zostawiając po sobie w słoiku biały ślad.

Jak rozpoznać dobry miód?

Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Zdecydowanie nie należy obawiać się pianki na miodzie – niezależnie od tego, co ją powoduje. Proces krystalizacji jest naturalny, a obecność drożdżaków wcale nie szkodzi naszemu zdrowiu.

Wręcz przeciwnie – miód z białą pianką lub wykwitami jest świadectwem jakości wyrobu. To gwarancja, że produkt nie został poddany obróbce cieplnej (co dotyka wiele miodów przemysłowych, dostępnych w marketach), a ta – jak wiadomo – niweluje właściwości prozdrowotne miodu i sprawia, że ten eliksir zdrowia staje się zwykłym słodzidłem.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów