Biała piana na miodzie. Czy należy się jej obawiać?

Zauważyłeś biały nalot na powierzchni miodu? A może białe wykwity, układające się w różne abstrakcyjne formy? Tak czy inaczej widok ten zniechęca większość konsumentów. Kojarzy się z pleśnią, krystalizacją i dosładzaniem miodu. Czym jest tak naprawdę biała piana na miodzie i czy należy się jej obawiać?

Biała piana na miodzieCzym jest biała piana na miodzie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Biała piana na miodzie – czym jest

Biały nalot na powierzchni miodu to tzw. glukoza miodowa. Plaster miodu w procesie odwirowywania i rozlewania do słoików zamienia się w bardzo mocno napowietrzony miód. Zamknięty pod pokrywką słoika ulega przeobrażeniom w trakcie przemiany miodu z postaci płynnej w stałą. Krystalizacja sprawia, że pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe, abstrakcyjne formy, tworzące wykwity na powierzchni miodu.

Niekiedy biały nalot widoczny jest nie tylko na powierzchni miodu, ale także wzdłuż ścianek słoika. Wówczas jest to świadectwo działalności niezwykłych organizmów – drożdżaków. Przenoszone są przez pszczoły do ula – w większości przypadków giną wskutek działania enzymów wytwarzanych przez owady, niekiedy jednak (w przypadku miodów wysokoglukozowych) drożdżaki mogą przeżyć i żerować w miodzie, zostawiając po sobie w słoiku biały ślad.

Jak rozpoznać dobry miód?

Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Zdecydowanie nie należy obawiać się pianki na miodzie – niezależnie od tego, co ją powoduje. Proces krystalizacji jest naturalny, a obecność drożdżaków wcale nie szkodzi naszemu zdrowiu.

Wręcz przeciwnie – miód z białą pianką lub wykwitami jest świadectwem jakości wyrobu. To gwarancja, że produkt nie został poddany obróbce cieplnej (co dotyka wiele miodów przemysłowych, dostępnych w marketach), a ta – jak wiadomo – niweluje właściwości prozdrowotne miodu i sprawia, że ten eliksir zdrowia staje się zwykłym słodzidłem.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru