Biała piana na miodzie. Czy należy się jej obawiać?

Zauważyłeś biały nalot na powierzchni miodu? A może białe wykwity, układające się w różne abstrakcyjne formy? Tak czy inaczej widok ten zniechęca większość konsumentów. Kojarzy się z pleśnią, krystalizacją i dosładzaniem miodu. Czym jest tak naprawdę biała piana na miodzie i czy należy się jej obawiać?

Biała piana na miodzieCzym jest biała piana na miodzie?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Biała piana na miodzie – czym jest

Biały nalot na powierzchni miodu to tzw. glukoza miodowa. Plaster miodu w procesie odwirowywania i rozlewania do słoików zamienia się w bardzo mocno napowietrzony miód. Zamknięty pod pokrywką słoika ulega przeobrażeniom w trakcie przemiany miodu z postaci płynnej w stałą. Krystalizacja sprawia, że pęcherzyki powietrza zamieniają się w białe, abstrakcyjne formy, tworzące wykwity na powierzchni miodu.

Niekiedy biały nalot widoczny jest nie tylko na powierzchni miodu, ale także wzdłuż ścianek słoika. Wówczas jest to świadectwo działalności niezwykłych organizmów – drożdżaków. Przenoszone są przez pszczoły do ula – w większości przypadków giną wskutek działania enzymów wytwarzanych przez owady, niekiedy jednak (w przypadku miodów wysokoglukozowych) drożdżaki mogą przeżyć i żerować w miodzie, zostawiając po sobie w słoiku biały ślad.

Jak rozpoznać dobry miód?

Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Zdecydowanie nie należy obawiać się pianki na miodzie – niezależnie od tego, co ją powoduje. Proces krystalizacji jest naturalny, a obecność drożdżaków wcale nie szkodzi naszemu zdrowiu.

Wręcz przeciwnie – miód z białą pianką lub wykwitami jest świadectwem jakości wyrobu. To gwarancja, że produkt nie został poddany obróbce cieplnej (co dotyka wiele miodów przemysłowych, dostępnych w marketach), a ta – jak wiadomo – niweluje właściwości prozdrowotne miodu i sprawia, że ten eliksir zdrowia staje się zwykłym słodzidłem.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał