Sandacz na szpinaku z kremem z porów. Wyjątkowy przepis Magdy Gessler
Sandacz na szpinaku z kremem z porów to pomysł Magdy Gessler na uroczysty rodzinny obiad. tak przygotowana ryba jest niezwykle delikatna. Wypróbujecie przepis?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 filety z sandacza
- 1 kg świeżego szpinaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 500 ml białego półwytrawnego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 cytryny
- sól, pieprz
Przepis
- Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie opłucz i odsącz szpinak. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na nim szpinak. Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.
- Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.
- Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.
- Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl