Sandacz na szpinaku z kremem z porów. Wyjątkowy przepis Magdy Gessler

Sandacz na szpinaku z kremem z porów to pomysł Magdy Gessler na uroczysty rodzinny obiad. tak przygotowana ryba jest niezwykle delikatna. Wypróbujecie przepis?

Sandacz na szpinaku. Wyjątkowy przepis Magdy GesslerSandacz na szpinaku. Wyjątkowy przepis Magdy Gessler
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 filety z sandacza
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml białego półwytrawnego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz

Przepis

  • Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie opłucz i odsącz szpinak. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na nim szpinak. Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.
  • Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną. Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.
  • Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.
  • Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja