Masz drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, jak należy o nią dbać
Proste zasady
Drewniana deska do krojenia to synonim trwałości, ale też symbol domowej kuchni. Jest niemal niezniszczalna i może służyć latami. Pod jednym warunkiem: że odpowiednio o nią zadbamy.
Drewniana deska do krojenia podatna jest na działanie wody, temperatury i czynników zewnętrznych innego rodzaju. Może pochłaniać zapachy, a także stać się siedliskiem groźnych dla zdrowia patogenów. Jeśli nie zadbasz o swoją deskę do krojenia, drewno zacznie się wypaczać, pękać, a nawet może zmieniać swą strukturę. Jak więc zadbać o drewnianą deskę do krojenia? Sprawdźmy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mycie drewnianej deski do krojenia
Wkładasz ją do zmywarki? Myjesz silnymi detergentami? Lepiej szybko zapomnij o tych metodach. Drewnianą deskę należy myć delikatnym płynem przy użyciu niewielkiej ilości ciepłej wody lub spryskiwać wodą zmieszaną z octem w proporcji 1:1.
Jeśli kroisz na desce chleb, wystarczy strzepnąć okruszki. Jeśli natomiast kroisz na niej ryby lub czosnek czy cebulę, po skończonej pracy możesz posypać deskę gruboziarnistą solą lub sokiem z cytryny, a potem opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pamiętaj, że każdy kontakt z wodą wpływa negatywnie na surowiec, z jakiego została wykonana deska do krojenia.
Konserwacja drewnianej deski do krojenia
Drewno jest surowcem, który wymaga okresowej konserwacji. Co ma na celu ten zabieg? Zabezpiecza deski przed wilgocią oraz patogenami. Warto sięgnąć po dedykowane konserwacji desek do krojenia oleje (zawierające również wosk pszczeli i inne, naturalne substancje) lub wykorzystać olej spożywczy. Rozprowadź niewielką ilość na powierzchni czystej deski i za pomocą ręcznika papierowego wmasuj olej w drewno. Powtarzaj tę czynność raz na kilka tygodni lub wtedy, gdy widzisz, że deska zmienia kolor.
Przechowuj w odpowiedni sposób
Drewnianej deski nie należy zostawiać w pobliżu źródeł ciepła – przy rozgrzanej kuchence lub obok piekarnika, nie należy także traktować jej jako podkładki pod garnek z zupą zdjęty właśnie z palnika.
Pamiętaj również, że deska nie powinna leżeć obok zlewu oraz nie wolno mokrej deski odkładać na ociekacz.
Zarówno wysoka temperatura, jak i wilgoć mogą wypaczyć drewno i skrócić żywotność twojej deski do krojenia. Deskę należy osuszać papierowym ręcznikiem i odkładać w przeznaczone dla niej miejsce w szafce.
Papier ścierny i sok z cytryny?
Gdy na wysłużonej desce zauważysz nierówności bądź słoje staną się niewyraźne, sięgnij po papier ścierny o ziarnistości 220. Przetrzyj nim deskę, a będzie jak nowa. Raz na kilka tygodni możesz także skropić ją obficie sokiem z cytryny, a następnie wetrzeć w nią gruboziarnistą sól, która również zadziała jak papier ścierny.