Masz drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, jak należy o nią dbać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Proste zasady

Obraz
© 123RF

Drewniana deska do krojenia to synonim trwałości, ale też symbol domowej kuchni. Jest niemal niezniszczalna i może służyć latami. Pod jednym warunkiem: że odpowiednio o nią zadbamy.

Drewniana deska do krojenia podatna jest na działanie wody, temperatury i czynników zewnętrznych innego rodzaju. Może pochłaniać zapachy, a także stać się siedliskiem groźnych dla zdrowia patogenów. Jeśli nie zadbasz o swoją deskę do krojenia, drewno zacznie się wypaczać, pękać, a nawet może zmieniać swą strukturę. Jak więc zadbać o drewnianą deskę do krojenia? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Mycie drewnianej deski do krojenia

Obraz
© 123RF

Wkładasz ją do zmywarki? Myjesz silnymi detergentami? Lepiej szybko zapomnij o tych metodach. Drewnianą deskę należy myć delikatnym płynem przy użyciu niewielkiej ilości ciepłej wody lub spryskiwać wodą zmieszaną z octem w proporcji 1:1.

Jeśli kroisz na desce chleb, wystarczy strzepnąć okruszki. Jeśli natomiast kroisz na niej ryby lub czosnek czy cebulę, po skończonej pracy możesz posypać deskę gruboziarnistą solą lub sokiem z cytryny, a potem opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pamiętaj, że każdy kontakt z wodą wpływa negatywnie na surowiec, z jakiego została wykonana deska do krojenia.

/ 5Konserwacja drewnianej deski do krojenia

Obraz
© 123RF

Drewno jest surowcem, który wymaga okresowej konserwacji. Co ma na celu ten zabieg? Zabezpiecza deski przed wilgocią oraz patogenami. Warto sięgnąć po dedykowane konserwacji desek do krojenia oleje (zawierające również wosk pszczeli i inne, naturalne substancje) lub wykorzystać olej spożywczy. Rozprowadź niewielką ilość na powierzchni czystej deski i za pomocą ręcznika papierowego wmasuj olej w drewno. Powtarzaj tę czynność raz na kilka tygodni lub wtedy, gdy widzisz, że deska zmienia kolor.

/ 5Przechowuj w odpowiedni sposób

Obraz
© 123RF

Drewnianej deski nie należy zostawiać w pobliżu źródeł ciepła – przy rozgrzanej kuchence lub obok piekarnika, nie należy także traktować jej jako podkładki pod garnek z zupą zdjęty właśnie z palnika.
Pamiętaj również, że deska nie powinna leżeć obok zlewu oraz nie wolno mokrej deski odkładać na ociekacz.

Zarówno wysoka temperatura, jak i wilgoć mogą wypaczyć drewno i skrócić żywotność twojej deski do krojenia. Deskę należy osuszać papierowym ręcznikiem i odkładać w przeznaczone dla niej miejsce w szafce.

/ 5Papier ścierny i sok z cytryny?

Obraz
© 123RF

Gdy na wysłużonej desce zauważysz nierówności bądź słoje staną się niewyraźne, sięgnij po papier ścierny o ziarnistości 220. Przetrzyj nim deskę, a będzie jak nowa. Raz na kilka tygodni możesz także skropić ją obficie sokiem z cytryny, a następnie wetrzeć w nią gruboziarnistą sól, która również zadziała jak papier ścierny.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców