Masz drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, jak należy o nią dbać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Proste zasady

Obraz
© 123RF

Drewniana deska do krojenia to synonim trwałości, ale też symbol domowej kuchni. Jest niemal niezniszczalna i może służyć latami. Pod jednym warunkiem: że odpowiednio o nią zadbamy.

Drewniana deska do krojenia podatna jest na działanie wody, temperatury i czynników zewnętrznych innego rodzaju. Może pochłaniać zapachy, a także stać się siedliskiem groźnych dla zdrowia patogenów. Jeśli nie zadbasz o swoją deskę do krojenia, drewno zacznie się wypaczać, pękać, a nawet może zmieniać swą strukturę. Jak więc zadbać o drewnianą deskę do krojenia? Sprawdźmy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Mycie drewnianej deski do krojenia

Obraz
© 123RF

Wkładasz ją do zmywarki? Myjesz silnymi detergentami? Lepiej szybko zapomnij o tych metodach. Drewnianą deskę należy myć delikatnym płynem przy użyciu niewielkiej ilości ciepłej wody lub spryskiwać wodą zmieszaną z octem w proporcji 1:1.

Jeśli kroisz na desce chleb, wystarczy strzepnąć okruszki. Jeśli natomiast kroisz na niej ryby lub czosnek czy cebulę, po skończonej pracy możesz posypać deskę gruboziarnistą solą lub sokiem z cytryny, a potem opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pamiętaj, że każdy kontakt z wodą wpływa negatywnie na surowiec, z jakiego została wykonana deska do krojenia.

/ 5Konserwacja drewnianej deski do krojenia

Obraz
© 123RF

Drewno jest surowcem, który wymaga okresowej konserwacji. Co ma na celu ten zabieg? Zabezpiecza deski przed wilgocią oraz patogenami. Warto sięgnąć po dedykowane konserwacji desek do krojenia oleje (zawierające również wosk pszczeli i inne, naturalne substancje) lub wykorzystać olej spożywczy. Rozprowadź niewielką ilość na powierzchni czystej deski i za pomocą ręcznika papierowego wmasuj olej w drewno. Powtarzaj tę czynność raz na kilka tygodni lub wtedy, gdy widzisz, że deska zmienia kolor.

/ 5Przechowuj w odpowiedni sposób

Obraz
© 123RF

Drewnianej deski nie należy zostawiać w pobliżu źródeł ciepła – przy rozgrzanej kuchence lub obok piekarnika, nie należy także traktować jej jako podkładki pod garnek z zupą zdjęty właśnie z palnika.
Pamiętaj również, że deska nie powinna leżeć obok zlewu oraz nie wolno mokrej deski odkładać na ociekacz.

Zarówno wysoka temperatura, jak i wilgoć mogą wypaczyć drewno i skrócić żywotność twojej deski do krojenia. Deskę należy osuszać papierowym ręcznikiem i odkładać w przeznaczone dla niej miejsce w szafce.

/ 5Papier ścierny i sok z cytryny?

Obraz
© 123RF

Gdy na wysłużonej desce zauważysz nierówności bądź słoje staną się niewyraźne, sięgnij po papier ścierny o ziarnistości 220. Przetrzyj nim deskę, a będzie jak nowa. Raz na kilka tygodni możesz także skropić ją obficie sokiem z cytryny, a następnie wetrzeć w nią gruboziarnistą sól, która również zadziała jak papier ścierny.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości