Bavette z owocami morza zapiekane w folii
- Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu Bavette Barilla
- 200 g kalmarów
- 100 g krewetek
- 200 g oczyszczonych małży
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku
1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.
Przepis dodał użytkownik pegasuspr
Podziel się opinią
Komentarze