Trwa ładowanie...
d16itnk
29-01-2015 10:44

Bavette z owocami morza zapiekane w folii

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
d16itnk
Składniki
  • Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu Bavette Barilla
  • 200 g kalmarów
  • 100 g krewetek
  • 200 g oczyszczonych małży
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
Przepis

1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.

Przepis dodał użytkownik pegasuspr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16itnk
d16itnk
d16itnk
Więcej tematów
d16itnk