WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Bataty – wartości odżywcze, wykorzystanie w kuchni, przepisy

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków, są znacznie rzadziej wybierane przez Polaków niż tradycyjne. Mimo że wielokrotnie przewyższają je pod względem ilości składników odżywczych i witamin. Już 100 g batatów wystarczy, żeby pięciokrotnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i w połowie uzupełnić zasoby witaminy C w organizmie. W dodatku bataty mają szereg zastosowań kulinarnych i są przepyszne.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, znajdują wiele zastosowań w kuchni: jako dodatek do mięs i ryb, w formie puree czy frytek
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Bataty – charakterystyka

Bataty, a właściwie wilec ziemniaczany, to słodka odmiana ziemniaka. Charakteryzuje ją pomarańczowa barwa bulw i wyraźnie słodki smak. Na świecie występuje ok. 400 odmian batatów, które różni od siebie głównie kolor skórki i miąższu. Bataty mogą występować zarówno w wersji fioletowej, czerwonej, pomarańczowej, żółtej, jak i białej. Inny może być również miąższ batata: pomarańczowy, żółty albo biały.

Bataty – wartości odżywcze

Kolor batatów znajduje przełożenie na ich wartość odżywczą. Bataty czerwone są źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca i powstania niektórych nowotworów.* Bataty fioletowe* natomiast są bogate w antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalny mechanizm obronny komórek człowieka. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają karotenoidy, a wśród nich także luteinę wpływająca korzystnie na wzrok.

Ponadto bataty są skarbnicą wielu minerałów niezbędnych człowiekowi, jak choćby: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód czy jod. Bulwy batatów zawierają także witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Bataty a cukrzyca

Bataty są co prawda słodkie, ale nie powinny znaleźć się na liście zakazanej u diabetyków. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca włączenie batatów do codziennej diety osób chorych na cukrzycę, ponieważ z badań wynika, że spożywanie słodkich ziemniaków wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę u ludzi.

Bataty są bogate w węglowodany wolniej wchłaniane przez nasz organizm, dzięki czemu mają niski indeks glikemiczny (równy 54) i nie wpływają tak bardzo na zmianę poziomu glukozy we krwi. Bataty są pod tym względem zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaki, których indeks glikemiczny wynosi 60–80.

Bataty – wykorzystanie w kuchni

Bataty czerwone są stosunkowo łatwo dostępne. W wielu sklepach znajdziemy je obok ziemniaków. Warto sięgać po bataty częściej, zważywszy nie tylko na ich walory smakowe, ale także korzyści zdrowotne. Z batatów z powodzeniem przygotujemy frytki czy purée. Możemy podawać je w formie ugotowanej jako dodatek do dań mięsnych albo – równie dobrze – przygotować z nich ciasto.

Ze względu na słodki smak i charakterystyczną barwę bataty są uwielbiane przez dzieci. Z łatwością możemy przygotować z nich pudding, który dla małego smakosza będzie prawdziwym rarytasem. Idealnie będą również smakowały bataty grillowane. Można więc powiedzieć, że bataty są warzywem wprost uniwersalnym.

W Polsce nie doceniono jeszcze walorów liści batatów, choć świetnie sprawują się one jako składnik lekkich sałatek albo koktajli warzywno-owocowych (np. w towarzystwie jarmużu)
.

Bataty – ciekawostka

Do Polski bataty przywędrowały z Ameryki Środkowej, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Obecnie największym dostawcą batatów na świecie są Chiny i Indonezja.

Bataty – przepisy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce