Barbecue po polsku, czyli czego potrzebujesz, by grillować przez cały rok

Potrawy z grilla nie ograniczają się już dziś do kiełbasy z rusztu i karkówki. To cała paleta smaków i kolorów, a do tego dania zdrowe i wysokiej jakości, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.

grill
Źródło zdjęć: © materiały partnera | Guido Werner

Jeszcze do niedawna sezon grillowy wielu z nas rozpoczynało na początku maja, celebrując ten moment kiełbasą, karkówką i żeberkami. Ale zanim mogliśmy usiąść do stołu, trzeba było rozpalić grill, co nie zawsze jest zadaniem prostym. Kapryśna pogoda też potrafiła zepsuć nam radość z ucztowania.

Grillowanie po polsku

Na szczęście to już przeszłość. Tradycja grillowania przeszła w Polsce rewolucję. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i chętniej sięgamy po nowe smaki. Na ruszt kładziemy nie tylko dobrej jakości mięso (drób, wołowinę), ale też warzywa i owoce. Pamiętamy o kolorowych sałatkach i sosach, nie ograniczamy się jedynie do musztardy i ketchupu.

Inwestujemy też w dobrej jakości grille. Rezygnujemy powoli z tanich grilli węglowych, które szybko się psują, wymagają intensywnego szorowania przed każdym użyciem, a do tego ich rozpalenie bywa problematyczne. Trzeba też dużego wyczucia i refleksu, aby nie spalić mięsa i delikatnych warzyw.

grill
© materiały partnera | Guido Werner

Coraz większą popularnością cieszą się grille elektryczne i gazowe. Ale i tu nie pozwalamy sobie na kompromisy. Inwestujemy w sprzęt najwyższej jakości, zwracając uwagę na istotne parametry, bo chcemy, aby raz kupione urządzenie służyło nam przez długi czas. Ważny jest też wygląd. Grill to ozdoba każdego ogrodu i element wystroju przydomowego tarasu. Zwracamy uwagę na jego funkcjonalność, by móc szybko i bezpiecznie przygotować posiłek dla całej rodziny.

Wymaganiom każdego miłośnika potraw z grilla sprostają modele marki Napoleon. Są niezawodne i wykonane z najwyższej jakości elementów. Do tego doskonale się prezentują. A czym się wyróżniają?

Po pierwsze, niezawodnością. Producent daje wieloletnią gwarancję na poszczególne podzespoły, wiedząc, że oddaje klientom produkt wysokiej klasy. Po drugie, innowacyjnością. Grille gazowe Napoleon pozwalają na grillowanie w każdych warunkach dzięki aluminiowemu piekarnikowi. Na uwagę zasługuje też falisty, dwustronny ruszt żeliwny WAVE z porcelanowym wykończeniem, który znacząco podnosi komfort grillowania. W modelach ROGUE mamy palnik SIZZLE ZONE, w której temperatura może osiągać nawet 800°C. Z takim sprzętem przygotujemy doskonały stek w kilka minut.

Grille marki Napoleon mają ergonomiczne palniki tubowe z pokrętłami regulacyjnymi. Temperaturę można podnosić według potrzeb. Uzyskamy w ten sposób soczyste i aromatyczne dania.

grill
© materiały partnera | Guido Werner

Zaletą grilli gazowych Napoleon jest też ich szybkie uruchomienie. Dzieje się to praktycznie automatycznie. Nie musimy już stać przy grillu i tracić czasu na jego rozpalenie, co niekiedy bywa bardzo trudne. Nie straszny nam silny wiatr i mróz. Posiadając odpowiedni sprzęt, szybko przygotujemy wszystko, na co przyjdzie nam ochota: kiełbasy, drób, wołowinę, warzywa i owoce, a nawet pizzę!

Szeroki wybór akcesoriów do urządzeń marki Napoleon pozwala wyposażyć grill w taki sposób, by stanowił odpowiedź na nasze potrzeby. Jeśli w naszej rodzinie lubimy włoskie smaki, wystarczy dokupić dwuczęściowy zestaw kamieni do pizzy pasujący do modeli Napoleon Travel. Z kolei miłośników kuchni azjatyckiej zainteresuje z pewnością wok ze stali nierdzewnej z satynowym wykończeniem zapobiegającym przywieraniu potraw. Godny uwagi jest też blok solny z tacą nierdzewną idealny do dań mięsnych, ryb i warzyw. Nadaje potrawom charakteru i pozwala na ich efektowne podanie.

Grillowanie kojarzące się z niezdrowym jedzeniem to już przeszłość. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i stawiamy na dobrej jakości posiłki. A te możemy przygotować na sprzęcie najwyższej klasy, który dopasowany będzie do naszych wymagań.

Partnerem treści jest Napoleon
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru