Trwa ładowanie...
d1w40yr
24-02-2018 18:53

Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym

Przepis

Bananowe naleśniki, bo do ciasta przydadzą się bardzo dojrzałe banany. Takie, które wielu z nas niesłusznie wyrzuca do kosza. Podane z sosem pomarańczowo-karmelowym smakują bajecznie. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".

d1w40yr
4.9
(46 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżką cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • tłuszcz do natłuszczenia patelni

Pomarańczowy sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • około 30 g masła
  • 150 ml soku pomarańczowego
Przepis

Banany należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko. Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej ilości oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.

Przygotować pomarańczowy sos karmelowy. Na patelnię wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać go tak długo, aż się rozpuści i zacznie robić się brązowy. Może nawet delikatnie dymić, ale należy uważać, aby się nie przypalił. Kiedy dostatecznie się przyrumieni, zdjąć z ognia. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy, postawić na niewielkim ogniu i gotować przez około 1 minutę. Kiedy karmel jest gorący, wtedy może wydawać się dość rzadki, ale kiedy przestygnie, wtedy zgęstnieje. Usmażone naleśniki składać na trójkąty lub zwijać w rulonik i polewać sosem.
Zobacz także: włoski omlet z kabanosami
src="https://d.wpimg.pl/1958909018--1049137930/om.jpg"/>

Zobacz także: Omlet z dodatkami. Pyszna konkurencja dla jajecznicy

Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

95
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj