Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym
Bananowe naleśniki, bo do ciasta przydadzą się bardzo dojrzałe banany. Takie, które wielu z nas niesłusznie wyrzuca do kosza. Podane z sosem pomarańczowo-karmelowym smakują bajecznie. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżką cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- tłuszcz do natłuszczenia patelni
Pomarańczowy sos karmelowy:
- 100 g cukru
- około 30 g masła
- 150 ml soku pomarańczowego
Przepis
Banany należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko. Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej ilości oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.
Przepis
Przygotować pomarańczowy sos karmelowy. Na patelnię wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać go tak długo, aż się rozpuści i zacznie robić się brązowy. Może nawet delikatnie dymić, ale należy uważać, aby się nie przypalił. Kiedy dostatecznie się przyrumieni, zdjąć z ognia. Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia. Na końcu wlać sok pomarańczowy, postawić na niewielkim ogniu i gotować przez około 1 minutę. Kiedy karmel jest gorący, wtedy może wydawać się dość rzadki, ale kiedy przestygnie, wtedy zgęstnieje. Usmażone naleśniki składać na trójkąty lub zwijać w rulonik i polewać sosem.
Zobacz także: włoski omlet z kabanosami