Bakłażany nadziewane pomidorami i fetą

Bakłażany faszerowane pomidorami i fetą według przepisu Roberta Sowy to fantastyczny pomysł na lekką kolację. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Palce lizać!

Bakłażany nadziewane pomidorami i fetąBakłażany nadziewane pomidorami i fetą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 2 bakłażany
• 5 łyżek oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 pomidory malinowe
• 5 czarnych oliwek
• 10 zielonych oliwek
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
• 100 g sera feta
Do smaku: sól himalajska młynek, kmin rzymski, papryka węgierska słodka, oregano

Przepis

  • Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy, za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą i oprószamy kminem rzymskim.
  • Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 45 minut. Gdy bakłażany się pieką, możemy przygotować farsz. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę.
  • Siekamy oliwki oraz kolendrę. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą oliwę (ok. 2 łyżek). Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszając, podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez 1 minutę i doprawiamy papryką węgierską.
  • Dodajemy oliwki oraz kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę. Połówki bakłażanów wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ drobno siekamy i wrzucamy do rondla z farszem. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany. Ser feta trzemy na tarce o dużych oczkach i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.
  • Nadziewane bakłażany wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇