Bakłażany nadziewane pomidorami i fetą
Bakłażany faszerowane pomidorami i fetą według przepisu Roberta Sowy to fantastyczny pomysł na lekką kolację. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
• 2 bakłażany
• 5 łyżek oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 pomidory malinowe
• 5 czarnych oliwek
• 10 zielonych oliwek
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
• 100 g sera feta
Do smaku: sól himalajska młynek, kmin rzymski, papryka węgierska słodka, oregano
- Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy, za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą i oprószamy kminem rzymskim.
- Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 45 minut. Gdy bakłażany się pieką, możemy przygotować farsz. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę.
- Siekamy oliwki oraz kolendrę. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą oliwę (ok. 2 łyżek). Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszając, podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez 1 minutę i doprawiamy papryką węgierską.
- Dodajemy oliwki oraz kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę. Połówki bakłażanów wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ drobno siekamy i wrzucamy do rondla z farszem. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany. Ser feta trzemy na tarce o dużych oczkach i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.
- Nadziewane bakłażany wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze