Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f

Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia

Przepis

Prosta i tania babka ziemniaczana to tradycyjne danie z Podlasia. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i aromatyczna w środku posmakuje wszystkim fanom ziemniaczanych potraw. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na ten regionalny specjał.

2.1
(11 głosów)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia
archiwum programu "Ewa gotuje
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki
Przepis

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

archiwum programu "Ewa Gotuje"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23lf3f
Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
14
Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f