ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5

Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia

Przepis

Prosta i tania babka ziemniaczana to tradycyjne danie z Podlasia. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i aromatyczna w środku posmakuje wszystkim fanom ziemniaczanych potraw. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na ten regionalny specjał.

Trwa ładowanie...
ycipk-41g6i5
Zdjęcie archiwum programu "Ewa gotuje
Podziel się
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki
Przepis

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5
ycipk-41g6i5