Trwa ładowanie...
d2u8w0l

Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia

Przepis

Prosta i tania babka ziemniaczana to tradycyjne danie z Podlasia. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i aromatyczna w środku posmakuje wszystkim fanom ziemniaczanych potraw. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na ten regionalny specjał.

2.2
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

archiwum programu "Ewa gotuje
Źródło: archiwum programu "Ewa gotuje
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki
Przepis

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

  archiwum programu "Ewa Gotuje"
Źródło: archiwum programu "Ewa Gotuje"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2u8w0l

Podziel się opinią

35
15
Share
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
Więcej tematów
d2u8w0l