Babka piaskowa z malinami. Słodki pomysł na podwieczorek
Słodkie, bezglutenowe, owocowe ciacho, czyli babka piaskowa z malinami to pyszny deser, który przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy zmiksować składniki, przelać do foremki i upiec. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zaskoczy wszystkich domowników. Uważaj, ciasto może zniknąć, nim się obejrzysz.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g cukru trzcinowego
- 5 wiejskich jaj
- sok z 2 limonek
- 150 g masła
- 280 g mąki ryżowej
- 300 g malin
Przepis
Cukier, sok z limonek i jaja ubijamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie, miksując, dolewamy je do masy; stopniowo dosypujemy także mąkę.
Przepis
Połowę malin dorzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 35–40 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Pozostałe maliny miksujemy z 2 łyżeczkami cukru trzcinowego, aż do uzyskania owocowego musu. Po wystudzeniu ciasto polewamy sosem.