Babeczki dyniowe z cynamonem. Patent na słodką przekąskę
Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to, czy jest okazja, by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Efektownie się prezentują i smakują przepysznie - puszyste i wilgotne w środku. Po prostu idealne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 400 g mąki pszennej,
- 500 g puree z dyni,
- 130 g masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 5 jajek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Masło, cukier i puree z dyni podgrzej lekko do rozpuszczenia masła. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki. Dodaj ostudzoną masę dyniową i cynamon. Miksuj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników. Ciasto nałóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo: Przepis na owsiane placuszki. Po prostu pycha!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze