Aspartam - co o nim wiesz?

Analiza składu popularnych produktów spożywczych może wywoływać niepokój. Obok znanych substancji, takich jak cukier lub mąka, żywność przetworzona zawiera bowiem dodatki o obco brzmiących nazwach. Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, iż w większości przypadków są one całkowicie niegroźne, czego najlepszym przykładem jest aspartam.

Aspartam - co o nim wiesz?
Źródło zdjęć: © 123RF

Co to jest aspartam?

Substancja o nazwie "aspartam" występuje w wielu produktach żywieniowych, pełniąc rolę słodzika. W składzie aspartamu znajduje się przede wszystkim fenyloalanina oraz kwas asparaginowy, czyli dwa aminokwasy występujące w białku.

Szerokie zastosowanie aspartamu w przemyśle spożywczym to wynik jego właściwości – substancja ta ma intensywnie słodki smak, aż dwustukrotnie mocniejszy niż cukier. Wystarczy niewielka ilość słodzika, by żywność zyskała słodycz porównywalną z tą, jaką zapewnia cukier naturalny. Co warte podkreślenia, produkty spożywcze, w skład których wchodzi słodzik aspartam, dostarczają mniej kalorii. Dzięki temu cieszą się popularnością wśród osób odchudzających się.

Aspatam czy Aspartan?

Sztuczny słodzik aspartam jest dodatkiem do produktów, które każdy z nas spożywa niemal codziennie. Mimo to substancja ta jest stosunkowo mało znana, a gdy staje się tematem rozmów, nierzadko mówi się o niej: "aspartan" lub "aspatam". Obie nazwy są jednak nieprawidłowe.

Czy aspartam jest szkodliwy?

Produkty z aspartamem są sprzedawane w ogromnych ilościach na całym świecie. Obecnie sięgają po nie osoby w różnym wieku, także dzieci. Niebywała popularność słodzika sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło zastanawiać się, czy aspartam jest szkodliwy, a naukowcy przez długie lata przeprowadzali kolejne badania, które miały na celu ustalenie, jakie są skutki uboczne aspartamu. Ku zaskoczeniu sceptyków, dziesiątki testów oraz analiz potwierdziły brak zagrożenia ze strony słodzika. Aspartam może być stosowany – oczywiście z umiarem – przez niemal wszystkich. Jedynie chorzy na fenyloketonurię powinni unikać tego słodzika.

Produkty z aspartamem

Sztuczny słodzik to oczywisty wybór w przypadku żywności dietetycznej – jej producentom zależy bowiem na zachowaniu niskiej kaloryczności produktów bez szkody dla słodkiego smaku. Aspartam jest składnikiem napojów dietetycznych, jogurtów o niższej zawartości tłuszczu, deserów o obniżonej kaloryczności oraz bezcukrowych gum do żucia. Substancja ta jest dodawana także do marynat, sosów sałatkowych, keczupu i leków.

Aspartam – czyli słodzik zamiast cukru

Przez długi czas ewentualna szkodliwość aspartamu do tego stopnia pochłaniała uwagę opinii publicznej, że temat korzyści wynikających ze stosowania aspartamu nie był w ogóle poruszany. Niemałym zaskoczeniem może więc być fakt, iż ten popularny słodzik ma szereg cennych właściwości. Przede wszystkim aspartam jest doskonałym substytutem cukru, który może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę. Słodzik nie szkodzi zębom tak jak cukier i jest ważnym sprzymierzeńcem osób dążących do obniżenia masy ciała – słodzenie herbaty i kawy aspartamem pozwala na uzyskanie słodkiego smaku bez dostarczania organizmowi zbędnych kalorii.

Dokładna lektura listy składników, umieszczonej na opakowaniu produktu spożywczego, może wywołać szereg pytań (np. "Co to jest aspartam?"). Warto zadać sobie odrobinę trudu i zgłębić temat dodatków do żywności, które towarzyszą nam na co dzień.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce