Aromatyczny schab z pończochy
Schab z pończochy to pomysł na pyszną domową wędlinę. Smakuje o niebo lepiej niż sklepowe wyroby, a jego przygotowanie jest banalnie proste, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Jeśli więc chcecie cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w święta, nie czekajcie na ostatnią chwilę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Schab oczyszczamy, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
W moździerzu rozgniatamy dokładnie ziarna pieprzu i jałowca. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
Mieszanką przypraw nacieramy z każdej strony osuszony schab. Wkładamy do średniego pojemnika próżniowego (na kratce). Odsysamy powietrze, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po 24 godzinach sprawdzamy jak dużo płynu odsączyło się z mięsa i w razie potrzeby odlewamy go, a następnie mięso znowu wkładamy do pojemnika i pompką odsysamy powietrze. Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, możecie schab umieścić np. w żaroodpornym naczyniu, ale wtedy soki należy odlewać z niego 1-2 razy dziennie.
Po 3-4 dniach dobrze zamarynowany schab wkładamy do zwykłej pończochy (nie z lycry). Odstawiamy w ciepłe przewiewne miejsce na 5 dni (ja powiesiłam schab w kuchni na wyłączonym kaloryferze). Jeśli schab dotyka jakichś przedmiotów, obracamy go 2-3 razy dziennie.
Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia. Wyciągamy go więc z pończochy i podajemy pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub przechowujemy w całości w lodówce.
Przepis dodał użytkownik BernadettaP
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze