Trwa ładowanie...
d3wrf8y
d3wrf8y

Aromatyczny schab z pończochy

Przepis

Schab z pończochy to pomysł na pyszną domową wędlinę. Smakuje o niebo lepiej niż sklepowe wyroby, a jego przygotowanie jest banalnie proste, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Jeśli więc chcecie cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w święta, nie czekajcie na ostatnią chwilę.

3.2
(11 głosów)
Oceń:
d3wrf8y
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Aromatyczny schab z pończochy
123RF
Składniki
  • 0,60 dag schabu
  • 15 gram miałkiej soli
  • 20 gram drobnego cukru
  • 2 łyżki majeranku Kamis
  • 1 łyżka rozmarynu Kamis
  • 1 łyżka słodkiej papryki Kamis
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu Kamis
  • 2 ziarna jałowca Kamis
  • 1 duży liść laurowy Kamis
Przepis

Schab oczyszczamy, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

W moździerzu rozgniatamy dokładnie ziarna pieprzu i jałowca. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.

Mieszanką przypraw nacieramy z każdej strony osuszony schab. Wkładamy do średniego pojemnika próżniowego (na kratce). Odsysamy powietrze, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po 24 godzinach sprawdzamy jak dużo płynu odsączyło się z mięsa i w razie potrzeby odlewamy go, a następnie mięso znowu wkładamy do pojemnika i pompką odsysamy powietrze. Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, możecie schab umieścić np. w żaroodpornym naczyniu, ale wtedy soki należy odlewać z niego 1-2 razy dziennie.

Po 3-4 dniach dobrze zamarynowany schab wkładamy do zwykłej pończochy (nie z lycry). Odstawiamy w ciepłe przewiewne miejsce na 5 dni (ja powiesiłam schab w kuchni na wyłączonym kaloryferze). Jeśli schab dotyka jakichś przedmiotów, obracamy go 2-3 razy dziennie.

Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia. Wyciągamy go więc z pończochy i podajemy pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub przechowujemy w całości w lodówce.

Przepis dodał użytkownik BernadettaP

d3wrf8y
Aromatyczny schab z pończochy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y
d3wrf8y