Aromatyczny schab z pończochy
Schab z pończochy to pomysł na pyszną domową wędlinę. Smakuje o niebo lepiej niż sklepowe wyroby, a jego przygotowanie jest banalnie proste, wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Jeśli więc chcecie cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w święta, nie czekajcie na ostatnią chwilę.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Schab oczyszczamy, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przepis
W moździerzu rozgniatamy dokładnie ziarna pieprzu i jałowca. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy.
Przepis
Mieszanką przypraw nacieramy z każdej strony osuszony schab. Wkładamy do średniego pojemnika próżniowego (na kratce). Odsysamy powietrze, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Po 24 godzinach sprawdzamy jak dużo płynu odsączyło się z mięsa i w razie potrzeby odlewamy go, a następnie mięso znowu wkładamy do pojemnika i pompką odsysamy powietrze. Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, możecie schab umieścić np. w żaroodpornym naczyniu, ale wtedy soki należy odlewać z niego 1-2 razy dziennie.
Przepis
Po 3-4 dniach dobrze zamarynowany schab wkładamy do zwykłej pończochy (nie z lycry). Odstawiamy w ciepłe przewiewne miejsce na 5 dni (ja powiesiłam schab w kuchni na wyłączonym kaloryferze). Jeśli schab dotyka jakichś przedmiotów, obracamy go 2-3 razy dziennie.
Przepis
Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia. Wyciągamy go więc z pończochy i podajemy pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub przechowujemy w całości w lodówce.