Aromatyczny kurczak

Obraz

Składniki

  • cebula 1 sztuka
  • laska cynamonu 1 sztuka
  • gwiazdka anyżu 1 sztuka
  • imbir świeży 1 plaster grubości 1 cm
  • kumin 1 łyżka
  • gorczyca biała cała 1 łyżka
  • ziele angielskie 1 łyżka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 pęczek średni
  • sól 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • syrop klonowy lub miód 2 łyżki
  • woda 2 litry

Przepis

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie. Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę. Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon.

Przepis

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. układamy go w brytfance. W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika.

Przepis

Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się