Trwa ładowanie...
d2ii6b9
28-11-2009 10:28

Aromatyczny kurczak

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ii6b9
Składniki
  • cebula 1 sztuka
  • laska cynamonu 1 sztuka
  • gwiazdka anyżu 1 sztuka
  • imbir świeży 1 plaster grubości 1 cm
  • kumin 1 łyżka
  • gorczyca biała cała 1 łyżka
  • ziele angielskie 1 łyżka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 pęczek średni
  • sól 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • syrop klonowy lub miód 2 łyżki
  • woda 2 litry
Przepis

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie. Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę. Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon.

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. układamy go w brytfance. W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

d2ii6b9

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ii6b9
d2ii6b9
d2ii6b9
Więcej tematów
d2ii6b9