Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
Dynia świetnie sprawdza się w kuchni. Dlaczego więc nie przygotować z niej pożywnej i aromatycznej zupy? Odrobina gałki muszkatołowej polepszy jej smak. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz i poznajcie walory zupy dyniowej.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,8 kg dyni bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- łyżka masła
- szklanka śmietany
- 3 szklanki bulionu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Dekoracja:
- prażone pestki dyni
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
Przepis
Szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w kostkę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażyć i przełożyć do garnka z bulionem.
Odrobiną wody "wymyć smak” z patelni, przelać do garnka z zupą. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
Na talerzu posypać chrupiącymi pestkami. Całość kolorystycznie i smakowo zwieńczyć kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl