Anna Starmach pokazała wege pastę z bakłażana. Zdradzamy przepis na podobną

Anna Starmach opublikowała na Instagramie zdjęcie wegetariańskiej pasty z bakłażana. Podajemy przepis na podobną zdrową przekąskę.

Anna Starmach udostępniła zdjęcie pasty z bakłażana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tej jesieni warto postawić na warzywa, które są bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Chociaż w tym sezonie to dynia gra pierwsze skrzypce, nie należy ograniczać się tylko do niej. Na swoim profilu na Instagramie Anna Starmach zachęciła obserwatorów do przyrządzenia zdrowej, wegetariańskiej pasty z bakłażana. Fani entuzjastycznie zareagowali na tę propozycję. "Znowu jakieś pyszności", "Wygląda super" – pisali.

Przepis na wege pastę z bakłażana

Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na naszą pastę z bakłażana, która zasmakuje nie tylko wegetarianom. To dobra (i lżejsza) alternatywa dla hummusu.

Pasta z bakłażana – składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • suszone płatki ostrej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki)
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  • Przekrajamy bakłażany na pół, następnie przyprawiamy je solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku przez około 40 min w temperaturze 200 st. C
  • Ostudzone bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na malutkie cząstki
  • Wrzucamy bakłażany do blendera, dodajemy tahini, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę
  • Doprawiamy pastę według uznania, posypujemy płatkami papryczki oraz natką pietruszki

Smacznego!

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne