Anna Starmach pokazała wege pastę z bakłażana. Zdradzamy przepis na podobną

Anna Starmach opublikowała na Instagramie zdjęcie wegetariańskiej pasty z bakłażana. Podajemy przepis na podobną zdrową przekąskę.

Anna Starmach udostępniła zdjęcie pasty z bakłażana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tej jesieni warto postawić na warzywa, które są bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Chociaż w tym sezonie to dynia gra pierwsze skrzypce, nie należy ograniczać się tylko do niej. Na swoim profilu na Instagramie Anna Starmach zachęciła obserwatorów do przyrządzenia zdrowej, wegetariańskiej pasty z bakłażana. Fani entuzjastycznie zareagowali na tę propozycję. "Znowu jakieś pyszności", "Wygląda super" – pisali.

Przepis na wege pastę z bakłażana

Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na naszą pastę z bakłażana, która zasmakuje nie tylko wegetarianom. To dobra (i lżejsza) alternatywa dla hummusu.

Pasta z bakłażana – składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • suszone płatki ostrej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki)
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  • Przekrajamy bakłażany na pół, następnie przyprawiamy je solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku przez około 40 min w temperaturze 200 st. C
  • Ostudzone bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na malutkie cząstki
  • Wrzucamy bakłażany do blendera, dodajemy tahini, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę
  • Doprawiamy pastę według uznania, posypujemy płatkami papryczki oraz natką pietruszki

Smacznego!

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika