Anna Starmach pokazała wege pastę z bakłażana. Zdradzamy przepis na podobną
Anna Starmach opublikowała na Instagramie zdjęcie wegetariańskiej pasty z bakłażana. Podajemy przepis na podobną zdrową przekąskę.
Tej jesieni warto postawić na warzywa, które są bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Chociaż w tym sezonie to dynia gra pierwsze skrzypce, nie należy ograniczać się tylko do niej. Na swoim profilu na Instagramie Anna Starmach zachęciła obserwatorów do przyrządzenia zdrowej, wegetariańskiej pasty z bakłażana. Fani entuzjastycznie zareagowali na tę propozycję. "Znowu jakieś pyszności", "Wygląda super" – pisali.
Przepis na wege pastę z bakłażana
Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na naszą pastę z bakłażana, która zasmakuje nie tylko wegetarianom. To dobra (i lżejsza) alternatywa dla hummusu.
Pasta z bakłażana – składniki:
- 2 bakłażany średniej wielkości
- ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- suszone płatki ostrej papryki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Przekrajamy bakłażany na pół, następnie przyprawiamy je solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku przez około 40 min w temperaturze 200 st. C
- Ostudzone bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na malutkie cząstki
- Wrzucamy bakłażany do blendera, dodajemy tahini, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę
- Doprawiamy pastę według uznania, posypujemy płatkami papryczki oraz natką pietruszki
Smacznego!
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl