Anna Starmach pokazała wege pastę z bakłażana. Zdradzamy przepis na podobną

Anna Starmach opublikowała na Instagramie zdjęcie wegetariańskiej pasty z bakłażana. Podajemy przepis na podobną zdrową przekąskę.

Anna Starmach udostępniła zdjęcie pasty z bakłażana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tej jesieni warto postawić na warzywa, które są bardzo zdrowe i mają mało kalorii. Chociaż w tym sezonie to dynia gra pierwsze skrzypce, nie należy ograniczać się tylko do niej. Na swoim profilu na Instagramie Anna Starmach zachęciła obserwatorów do przyrządzenia zdrowej, wegetariańskiej pasty z bakłażana. Fani entuzjastycznie zareagowali na tę propozycję. "Znowu jakieś pyszności", "Wygląda super" – pisali.

Przepis na wege pastę z bakłażana

Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na naszą pastę z bakłażana, która zasmakuje nie tylko wegetarianom. To dobra (i lżejsza) alternatywa dla hummusu.

Pasta z bakłażana – składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • suszone płatki ostrej papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (może być grecki)
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  • Przekrajamy bakłażany na pół, następnie przyprawiamy je solą oraz pieprzem i pieczemy w piekarniku przez około 40 min w temperaturze 200 st. C
  • Ostudzone bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na malutkie cząstki
  • Wrzucamy bakłażany do blendera, dodajemy tahini, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę
  • Doprawiamy pastę według uznania, posypujemy płatkami papryczki oraz natką pietruszki

Smacznego!

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów