Anna Starmach o właściwościach awokado. Podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc i podaje przepis na guacamole

Anna Starmach podpowiada, czym różnią się dwa rodzaje awokado i po czym poznać, czy owoc jest dojrzały. W swoim profilu w mediach społecznościowych pochwaliła się także przepisem na guacamole.

Anna Starmach o właściwościach awokado
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na polskich stołach. Chociaż częściej je kupujemy, nie każdy wie, po czym poznać dojrzały, smaczny owoc. Anna Starmach na swoim profilu na Instagramie podpowiedziała, czym różnią się dwa rodzaje awokado i o czym warto wiedzieć przed jego zakupem.

Anna Starmach o właściwościach awokado

Kucharka wyjaśniła, że w sklepach możemy kupić dwa rodzaje awokado – hass oraz fuerte. Awokado fuerte jest tańsze, a jego skórka ma intensywny trawiasty kolor. Przy jego wyborze należy pamiętać o tym, aby miało jak najmniej plam. Im mnie odbarwień, tym lepszy smak będzie miało. Najlepiej kupić lekko miękkie fuerte, gdyż twarde może nie dojrzeć po zerwaniu.

Awokado hass jest droższe i wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Ma twardszą, ciemniejszą i lekko chropowatą skórkę. W jego wypadku lepiej kupić lekko twardy owoc, ponieważ awokado dojrzeje w kuchni.

Aby zobaczyć kolor awokado, można oderwać szypułki znajdujące się na jego końcach. Jeżeli miąższ, który zobaczymy, będzie pokryty plamkami, owoc może być zepsuty. W sytuacji, gdy nie damy rady zjeść całego awokado na raz, przekrojoną połówkę przed włożeniem do lodówki należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Zobacz także: Zupa cebulowa z grzankami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu