Trwa ładowanie...
ycipk-4boc0y

Anna Starmach o właściwościach awokado. Podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc i podaje przepis na guacamole

Anna Starmach podpowiada, czym różnią się dwa rodzaje awokado i po czym poznać, czy owoc jest dojrzały. W swoim profilu w mediach społecznościowych pochwaliła się także przepisem na guacamole.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Anna Starmach o właściwościach awokado
Anna Starmach o właściwościach awokado (ONS.pl)
ycipk-4boc0y

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na polskich stołach. Chociaż częściej je kupujemy, nie każdy wie, po czym poznać dojrzały, smaczny owoc. Anna Starmach na swoim profilu na Instagramie podpowiedziała, czym różnią się dwa rodzaje awokado i o czym warto wiedzieć przed jego zakupem.

Anna Starmach o właściwościach awokado

Kucharka wyjaśniła, że w sklepach możemy kupić dwa rodzaje awokado – hass oraz fuerte. Awokado fuerte jest tańsze, a jego skórka ma intensywny trawiasty kolor. Przy jego wyborze należy pamiętać o tym, aby miało jak najmniej plam. Im mnie odbarwień, tym lepszy smak będzie miało. Najlepiej kupić lekko miękkie fuerte, gdyż twarde może nie dojrzeć po zerwaniu.

ycipk-4boc0y

Awokado hass jest droższe i wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Ma twardszą, ciemniejszą i lekko chropowatą skórkę. W jego wypadku lepiej kupić lekko twardy owoc, ponieważ awokado dojrzeje w kuchni.

Aby zobaczyć kolor awokado, można oderwać szypułki znajdujące się na jego końcach. Jeżeli miąższ, który zobaczymy, będzie pokryty plamkami, owoc może być zepsuty. W sytuacji, gdy nie damy rady zjeść całego awokado na raz, przekrojoną połówkę przed włożeniem do lodówki należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Zobacz także: Zupa cebulowa z grzankami

ycipk-4boc0y

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-4boc0y

ycipk-4boc0y
ycipk-4boc0y