Anna Starmach o właściwościach awokado. Podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc i podaje przepis na guacamole

Anna Starmach podpowiada, czym różnią się dwa rodzaje awokado i po czym poznać, czy owoc jest dojrzały. W swoim profilu w mediach społecznościowych pochwaliła się także przepisem na guacamole.

Anna Starmach o właściwościach awokado
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na polskich stołach. Chociaż częściej je kupujemy, nie każdy wie, po czym poznać dojrzały, smaczny owoc. Anna Starmach na swoim profilu na Instagramie podpowiedziała, czym różnią się dwa rodzaje awokado i o czym warto wiedzieć przed jego zakupem.

Anna Starmach o właściwościach awokado

Kucharka wyjaśniła, że w sklepach możemy kupić dwa rodzaje awokado – hass oraz fuerte. Awokado fuerte jest tańsze, a jego skórka ma intensywny trawiasty kolor. Przy jego wyborze należy pamiętać o tym, aby miało jak najmniej plam. Im mnie odbarwień, tym lepszy smak będzie miało. Najlepiej kupić lekko miękkie fuerte, gdyż twarde może nie dojrzeć po zerwaniu.

Awokado hass jest droższe i wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Ma twardszą, ciemniejszą i lekko chropowatą skórkę. W jego wypadku lepiej kupić lekko twardy owoc, ponieważ awokado dojrzeje w kuchni.

Aby zobaczyć kolor awokado, można oderwać szypułki znajdujące się na jego końcach. Jeżeli miąższ, który zobaczymy, będzie pokryty plamkami, owoc może być zepsuty. W sytuacji, gdy nie damy rady zjeść całego awokado na raz, przekrojoną połówkę przed włożeniem do lodówki należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Zobacz także: Zupa cebulowa z grzankami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥