Anna Starmach o właściwościach awokado. Podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc i podaje przepis na guacamole

Anna Starmach podpowiada, czym różnią się dwa rodzaje awokado i po czym poznać, czy owoc jest dojrzały. W swoim profilu w mediach społecznościowych pochwaliła się także przepisem na guacamole.

Anna Starmach o właściwościach awokado
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na polskich stołach. Chociaż częściej je kupujemy, nie każdy wie, po czym poznać dojrzały, smaczny owoc. Anna Starmach na swoim profilu na Instagramie podpowiedziała, czym różnią się dwa rodzaje awokado i o czym warto wiedzieć przed jego zakupem.

Anna Starmach o właściwościach awokado

Kucharka wyjaśniła, że w sklepach możemy kupić dwa rodzaje awokado – hass oraz fuerte. Awokado fuerte jest tańsze, a jego skórka ma intensywny trawiasty kolor. Przy jego wyborze należy pamiętać o tym, aby miało jak najmniej plam. Im mnie odbarwień, tym lepszy smak będzie miało. Najlepiej kupić lekko miękkie fuerte, gdyż twarde może nie dojrzeć po zerwaniu.

Awokado hass jest droższe i wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Ma twardszą, ciemniejszą i lekko chropowatą skórkę. W jego wypadku lepiej kupić lekko twardy owoc, ponieważ awokado dojrzeje w kuchni.

Aby zobaczyć kolor awokado, można oderwać szypułki znajdujące się na jego końcach. Jeżeli miąższ, który zobaczymy, będzie pokryty plamkami, owoc może być zepsuty. W sytuacji, gdy nie damy rady zjeść całego awokado na raz, przekrojoną połówkę przed włożeniem do lodówki należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Zobacz także: Zupa cebulowa z grzankami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane