Anna Starmach o właściwościach awokado. Podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc i podaje przepis na guacamole

Anna Starmach podpowiada, czym różnią się dwa rodzaje awokado i po czym poznać, czy owoc jest dojrzały. W swoim profilu w mediach społecznościowych pochwaliła się także przepisem na guacamole.

Anna Starmach o właściwościach awokado
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Awokado cieszy się coraz większą popularnością na polskich stołach. Chociaż częściej je kupujemy, nie każdy wie, po czym poznać dojrzały, smaczny owoc. Anna Starmach na swoim profilu na Instagramie podpowiedziała, czym różnią się dwa rodzaje awokado i o czym warto wiedzieć przed jego zakupem.

Anna Starmach o właściwościach awokado

Kucharka wyjaśniła, że w sklepach możemy kupić dwa rodzaje awokado – hass oraz fuerte. Awokado fuerte jest tańsze, a jego skórka ma intensywny trawiasty kolor. Przy jego wyborze należy pamiętać o tym, aby miało jak najmniej plam. Im mnie odbarwień, tym lepszy smak będzie miało. Najlepiej kupić lekko miękkie fuerte, gdyż twarde może nie dojrzeć po zerwaniu.

Awokado hass jest droższe i wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Ma twardszą, ciemniejszą i lekko chropowatą skórkę. W jego wypadku lepiej kupić lekko twardy owoc, ponieważ awokado dojrzeje w kuchni.

Aby zobaczyć kolor awokado, można oderwać szypułki znajdujące się na jego końcach. Jeżeli miąższ, który zobaczymy, będzie pokryty plamkami, owoc może być zepsuty. W sytuacji, gdy nie damy rady zjeść całego awokado na raz, przekrojoną połówkę przed włożeniem do lodówki należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje.

Zobacz także: Zupa cebulowa z grzankami

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów