Amiszowski syrop na kaszel. To prosty przepis na naturalne lekarstwo
Naturalne środki wzmacniające odporność i pomagające w profilaktyce to domena nie tylko słowiańskich prababek. Po niekonwencjonalne rozwiązania sięgają też amiszowie i jeden z byłych członków tej społeczności polecił w sieci swój syrop na kaszel. Jego specyfik przypomina nieco polski syrop z cebuli, ale zawiera więcej zdrowotnych dodatków.
W obliczu uporczywego kaszlu nierzadko wiele osób rozważa alternatywę dla leków dostępnych bez recepty i sięga po produkty, które z natury wykazują właściwości pomagające uśmierzyć męczące dolegliwości. Jak czytamy w serwisie nypost.com, Milo Miller, były członek społeczności amiszów i gwiazda reality show, podzielił się na TikToku przepisem na "amiszowski syrop na kaszel", który zdobył już ponad 889 tys. wyświetleń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni
Składniki i przygotowanie amiszowskiego syropu na kaszel
Aby przygotować syrop w domu, potrzebujesz deski do krojenia, ostrego noża i słoika. Obierz cebulę i pokrój ją w krążki, a następnie zrób to samo z cytrynami. Miller zaleca użycie takiej samej ilości cytryn, co cebuli — sam zrobił syrop z dwóch cytryn.
Jak zrobić syrop na kaszel?
- Na dnie słoika umieść plasterek cytryny, a następnie krążek cebuli.
- Kontynuuj układanie warstw, aż słoik będzie pełny, dociskając składniki.
- Polej warstwy miodem, a następnie dopełnij octem jabłkowym.
- Zamknij słoik i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na noc.
Miller zaleca przyjmowanie jednej łyżeczki syropu dziennie, gdy pojawi się kaszel i podkreśla, że przed każdym jego użyciem trzeba wymieszać zawartość słoika.
Właściwości składników amiszowskiego syropu
Składniki syropu Millera pokrywają się z wieloma popularnymi alternatywnymi środkami na przeziębienie i grypę, z których każdy ma właściwości wspomagające zdrowie. W takim połączeniu mogą pomóc w łagodzeniu pierwszym oznak gorszego samopoczucia. Pamiętaj jednak, że nie są to jednak preparaty medyczne, a produkty spożywcze, które jako element zbilansowanej diety mogą wspomagać i wzmacniać organizm.
- ocet jabłkowy - znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i antyoksydacyjnych. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, obniżać cholesterol i wspierać zdrową mikroflorę jelitową;
- cytryna - bogata w witaminę C, błonnik i antyoksydanty, wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i chroni przed chorobami serca;
- cebula - zawiera składniki chroniące serce, zwalczające raka i wspomagające produkcję insuliny;
- miód - naturalny słodzik, który obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca i wspiera zdrowe komórki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.