Składniki
- Ciasto:
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 20 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 1 kg agrestu
- 30 dag cukru
- skórka z cytryny
- 20 dag śmietany 18%
- 3 jajka
- 10 dag dżemu brzoskwiniowego
- laska wanilii
Przepis
Ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy, wkładamy do lodówki dzieląc na 2 części
Nadzienie:
Gotujemy 2 szkl wody, 2 łyżki cukru, wanilią i skórkę cytrynową. We wrzącej wodzie zanurzamy agrest. Odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jajkiem, dżemem i cukrem. Blachę wylepiamy 1 częścią ciasta, wykładamy agrest, polewamy śmietaną, przykrywamy 2 częścią ciasta. Pieczemy ok. 40-50 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl