9 rzeczy, które musisz zmienić w kuchni, jeśli chcesz schudnąć
Podobno kuchnia to serce każdego domu, ale jest ona również miejscem, które może wspomóc lub zrujnować proces odchudzania. I to w sposób, którego się nie spodziewasz. Jeśli chcesz, aby zrzucanie zbędnych kilogramów było łatwiejsze, wprowadź zmiany nie tylko w diecie, ale również w pomieszczeniu, w którym przygotowujesz posiłki.
Podobno kuchnia to serce każdego domu, ale jest ona również miejscem, które może wspomóc lub zrujnować proces odchudzania. I to w sposób, którego się nie spodziewasz. Jeśli chcesz, aby zrzucanie zbędnych kilogramów było łatwiejsze, wprowadź zmiany nie tylko w diecie, ale również w pomieszczeniu, w którym przygotowujesz posiłki.
kgm/mmch/kuchnia.wp.pl
Ułatw sobie dostęp do owoców
Niech będą tak łatwe do podjadania jak chipsy. Umyj je, obierz (jeśli jest taka potrzeba) i pokrój, a potem schowaj do lodówki w specjalnych pojemnikach lub woreczkach. Pojemniki umieść na wysokości wzroku, aby były pierwszą rzeczą, na którą spojrzysz po otwarciu lodówki.
Zmień kolejność
Zapewne zwykle podajesz sałatkę lub surówkę do obiadu. Jeśli chcesz schudnąć, przygotuj ją najpierw i zjedź przed głównym daniem. To świetny sposób, aby szybciej osiągnąć uczucie sytości i uniknąć niepotrzebnej dokładki. Zapas warzyw potrzebnych do sałatki możesz przygotować raz na kilka dni. Później wystarczy tylko dodać trochę dressingu i gotowe.
Kup miarki do żywności
I trzymaj je zawsze pod ręką - najlepiej na kuchennym blacie. Odmierzając żywność, pozbędziesz się problemu zbyt dużych porcji, które są najczęstszą przeszkodą na drodze do idealnej wagi. Miarki w postaci kubków i łyżeczek trzymane na widoku, nie pozwolą ci o tym zapomnieć.
Przygotuj przekąski
Co się stanie, gdy sięgniesz po jednego chipsa lub krakersa? Prawdopodobnie skończysz wyjadając całe opakowanie. Zamiast się powstrzymywać, możesz się... przechytrzyć. Weź swoje ulubione, ale zdrowe przekąski, takie jak orzechy, popcorn, kawałki sera, owoce i warzywa, i zapakuj je w plastikowe torebki, aby tworzyły porcje po 100 lub 150 kalorii.
Wyrzuć bomby kaloryczne
Jeśli twój partner lub dzieci nie przebywają na diecie i od czasu do czasu sięgają do lodówki po swoje ulubione smakołyki (cola, lody, pralinki, itp.), jesteś praktycznie bez szans. Ich widok będzie cię kusił i doprowadzał do szału. Musisz się ich pozbyć, nawet jeśli inni domownicy będą protestować.
Wymień zastawę stołową
Nakładając jedzenie na talerz, odruchowo chcemy wypełnić go po brzegi. A ponieważ jedzenia nie można marnować, zjadamy wszystko do czysta. Nawet jeśli porcja jest o wiele za duża. Używając mniejszych talerzy unikniesz pokusy i skonsumujesz mniej kalorii.
Zamrażaj owoce i warzywa
Kupuj za jednym razem większe ilości warzyw i owoców, a potem je zamrażaj. Nie tylko zaoszczędzisz w ten sposób pieniądze, ale będziesz mieć zawsze pod ręką porcję witamin, którą łatwo dodać do makaronu, zupy, jogurtu czy innych dań.
Gotuj na kilka dni
Obojętnie czy będzie to zupa, pieczeń czy sałatka - przygotowuj większe ilości jedzenia raz na kilka dni, a potem zamrażaj. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu, głównie chodzi jednak o to, aby mieć pod ręką gotowy posiłek i uniknąć zamawiania na wynos niezdrowego jedzenia. W tę pułapkę wpadamy często w pracy lub wówczas, gdy jesteśmy zmęczeni i nie chce nam się przygotowywać obiadu.
Schowaj jedzenie, zanim usiądziesz do obiadu
Po przygotowaniu dużego posiłku dla całej rodziny, odmierz odpowiednie porcje, a następnie schowaj wszystko do lodówki (lub piekarnika, jeśli potrawy muszą pozostać ciepłe). Jeśli zostawisz te wszystkie pyszności na widoku, prawdopodobnie zaczniesz podjadać i zanim zasiądziecie do stołu, spałaszujesz już nadprogramową porcję. Pamiętaj - co z oczu, to z bioder!