8 letnich past kanapkowych. Mogą zastąpić wędlinę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Pyszne, szybkie, zdrowe

Obraz
© 123RF

Nie potrzebują wielu składników ani czasu – robi się je szybko, smakują wyśmienicie, a do tego są pełne wartości odżywczych. Pasty kanapkowe warto przygotować z wykorzystaniem produktów sezonowych. Latem jest z czego wybierać!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Pasta rzodkiewkowa

Obraz
© 123RF

Rzodkiewka cieszy się opinią dobrego źródła witamin, szczególnie C, A oraz z grupy B. Zawiera minerały (m.in. potas, fosfor, cynk, miedź, wapń, żelazo, siarkę). Działa przeciwzapalnie i oczyszczająco na drogi moczowe, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia zęby oraz kości, korzystnie wpływa na cerę (zwłaszcza trądzikową). Żeby zrobić smaczną i zdrową pastę kanapkową, kilka rzodkiewek zależy zetrzeć na tarce, połączyć z kremowym serkiem twarogowym, drobno posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta bardzo dobrze smakuje skropiona oliwą.

/ 9Pasta z pomidorów malinowych

Obraz
© 123RF

Pomidory malinowe są pyszne i można wykorzystać je na wiele sposób – również w formie pasty kanapkowej. To przede wszystkim doskonałe źródło likopenu, silnego przeciwutleniacza. Likopenu przybędzie, jeśli pomidory zostaną ugotowane. Dlatego w tym przepisie duży pomidor malinowy (bez skórki i bez pestek) pokrój drobno i podduś na dobrej jakości oliwie (jeśli pomidor puści dużo soku, poczekaj, aż masa się zredukuje). Po wystudzeniu dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, poszatkowanie listki bazylii, sól, pieprz, oregano. Jeśli pominiesz ostre przyprawy, pasta będzie bardzo dobrą propozycją dla najmłodszych.

/ 9Pasta z fasolki szparagowej

Obraz
© 123RF

Lato to czas fasolki szparagowej. Zielona zawiera m.in. witaminy A i C, kwas foliowy, wapń, fluor, potas, magnez, żelazo. Jej spożywanie zaleca się zwłaszcza diabetykom, osobom osłabionym, zmagającym się z anemią, kobietom planującym dziecko oraz w ciąży. Pierwszym krokiem powinno być ugotowanie fasolki do miękkości w osolonej wodzie. Następnie fasolkę należy odcedzić, ostudzić i umieścić w misie miksera razem z ugotowanym na twardo jajkiem oraz twarożkiem. Zmiksować, dodać gęsty jogurt naturalny albo grecki (w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty). Doprawić do smaku.

/ 9Pasta grzybowa

Obraz
© 123RF

Do przygotowania tej pasty odpowiednie będą dowolne leśne grzyby. Należy je dobrze oczyścić, opłukać i posiekać w drobną kostkę. Tak przygotowane dusimy na maśle razem z małą, posiekaną cebulką w rondlu z grubym dnem – na małym ogniu pod przykryciem, pamiętając o częstym mieszaniu, żeby cebula i grzyby nie przywarły. Kiedy zmiękną, zdjąć z ognia i odstawić. Wystudzone grzyby z cebulką zmiksować na pastę razem z niewielką ilością majonezu pół na pół z jogurtem naturalnym/greckim. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem (świeżym lub suszonym).

/ 9Pasta ogórkowa z kalarepką

Obraz
© 123RF

Świeże ogórki doskonale nadają się do przygotowania pasty kanapkowej. Poza tym doskonale oczyszczają organizm, są cennym źródłem witamin i biopierwiastków, pomagają leczyć zgagę, wzmacniają odporność, dodają sił witalnych. Przygotowując pastę kanapkową, należy je obrać ze skórki i przekroić, aby pozbyć się nasion, następnie drobniutko posiekać, oprószyć solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie połączyć z majonezem, drobno posiekanym koperkiem oraz startą kalarepką i czosnkiem. Doprawić do smaku. Jeśli konsystencja pasty nie będzie odpowiednia, można ją zmiksować na gładko.

/ 9Pasta z cukinii

Obraz
© 123RF

Jeśli lato – to cukinia, która jest bogata w witaminy i minerały, lekkostrawna, niskokaloryczna. Pomaga odkwasić organizm, wspomaga walkę z nadwagą, reguluje przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, a nawet może działać antynowotworowo. Żeby przygotować letnią pastę z tego zdrowego warzywa, cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach tarki (młodej nie trzeba obierać ze skórki), po czym poddusić na niewielkiej ilości masła (można ją po starciu odstawić na kwadrans, żeby puściła sok, który przed podduszeniem należy odlać). Podduszoną cukinię odstawić do wystudzenia, a następnie połączyć z twarożkiem, małym ząbkiem czosnku, drobno posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

/ 9Pasta ze świeżego szpinaku

Obraz
© Shutterstock.com

Komu szpinak kojarzy się z niesmaczną zieloną papką, ten powinien zrobić tę pastę i podać ją na kromce świeżego, pachnącego chleba. Listki świeżego (nie mrożonego) szpinaku należy dokładnie opłukać i poddusić na maśle przez kilka minut, aż zwiędną. Wystudzone zmiksować razem z majonezem, twarożkiem albo kremowym serkiem śmietankowym, czosnkiem, solą i pieprzem. Szpinak to bardzo dobre źródło magnezu, manganu, wapnia, żelaza, witaminy A, K, E i z grupy B, a także witaminy C – ta ostatnia szybko się utlenia, dlatego świeże listki należy wykorzystać i zjeść krótko po zebraniu.

/ 9Pasta wielowarzywna

Obraz
© Shutterstock.com

Można ją zrobić z dowolnych sezonowych warzyw – w myśl zasady "zero waste" zachęcamy do wykorzystania warzyw zalegających w domu. Do przygotowania tej pasty można wykorzystać m.in. marchew, kapustę włoską, pietruszkę, kalafiora itp. Warzywa należy ugotować do miękkości (najlepiej na parze), a po wystudzeniu zmiksować na pastę razem z majonezem (można pół na pół z gęstym jogurtem) oraz posiekanymi świeżymi ziołami (koperkiem, szczypiorkiem, natką). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowana pasta w smaku będzie bardzo podobna do sałatki jarzynowej. Jest szczególne wyborna z kiszonym ogórkiem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości