6 oryginalnych pomysłów na wiosennego ogórka

Mimo upływu lat i zmieniających się mód pozostaje jednym z ulubionych warzyw na polskich stołach, zachwycającym delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Jednak wykorzystujemy go zwykle w sprawdzony sposób, jako dodatek do kanapek lub bazę mizerii. A przecież ogórek uwielbia kulinarne eksperymenty!

Ogórek sprawdzi się nie tylko do mizeriiOgórek sprawdzi się nie tylko do mizerii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliya Arzamasova

Agua fresca z ogórka

Na ulicach miast Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej można często natknąć się na stragany z woreczkami wypełnionymi agua fresca, bardzo popularnym napojem chłodzącym na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, warzyw czy ziół. Świetną bazą orzeźwiającego napitku będzie ogórek.

Zadanie jest bardzo proste. Dwa ogórki, pokrojone na mniejsze kawałki, umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy sok świeżo wyciśnięty z dwóch cytryn lub limonek, gazowaną wodę mineralną (2 l), płynny miód lub syrop klonowy (3-4 łyżki) oraz kilka kostek lodu. Wszystko dokładnie miksujemy, po czym rozlewamy do szklanek, do każdej wkładając gałązkę mięty.

Carpaccio z ogórka

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi je również młody ogórek.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

By przygotować pyszną, delikatną przekąskę kroimy ogórka w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką, która świetnie się z nim komponuje. Oba warzywa wykładamy na talerz, polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy pokruszoną fetą albo serkiem ricotta. W razie potrzeby oprószamy danie solą. Carpaccio z ogórka można też wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub gałązkami świeżego tymianku.

Zupa-krem ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa zajmuje bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni, ale przyrządzamy ją zazwyczaj z ogórków kiszonych. Jednak także ze świeżych warzyw możemy przygotować pyszny i orzeźwiający krem.

Ziemniaki (około 0,5 kg) obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. z żeberek (2 l) i zaczynamy gotować na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, 2-3 posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojonego pora, pod koniec dodajemy ogórki (0,5 kg), pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych ostrzach (ze skórką, dzięki czemu zupa będzie miała ładniejszy kolor). Podsmażamy jeszcze kilka minut i dodajemy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietany lub serka śmietankowego i posiekanym koperkiem.

Lody ogórkowe

Szukasz oryginalnego, smacznego i zdrowego pomysłu na podwieczorek albo kinderbal? W ciepły dzień świetnie sprawdzą się orzeźwiające, słodko-kwaskowe lody z ogórków.

Świeże ogórki (2-3 sztuki) obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekane liście mięty (1-2 łyżki), miód lub syrop z agawy (łyżka), sok wyciśnięty z cytryny oraz przegotowaną, zimną wodę (niepełna szklanka). Miksujemy na gładką masę, którą umieszczamy w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody ogórkowe wyjmujemy z zamrażarki kilka minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Serwujemy je same lub z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi truskawkami, octem balsamicznym albo listkami melisy.

Spaghetti z ogórka

Długi, cienki makaron to jeden z fundamentów kuchni włoskiej, cenionej na całym świecie. Tradycyjnie wytwarza się go z twardej pszenicy durum, jednak warto też spróbować alternatywnych wersji spaghetti, przyrządzonego np. z ogórka.

Do jego przygotowania przyda się obieraczka typu julienne, z charakterystycznymi ząbkami albo spiralizer, czyli urządzenie służące do krojenia warzyw na długie i cienkie paski. Tak należy potratować długiego ogórka, którego wcześniej myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Powstały makron przekładamy na talerze i serwujemy np. z grillowanym oscypkiem albo serem halloumi oraz sosem na bazie orzechów nerkowca (wcześniej wymoczonych w wodzie) zmiksowanych z czosnkiem i natką pietruszki.

Pysznym dodatkiem do ogórkowego spaghetti będzie też pesto z jarmużu. Dużą garść jego liści blendujemy z orzechami włoskimi, czosnkiem, startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, na koniec dodając oliwę – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Spring rollsy z ogórkiem

Pochodzące z Chin "wiosenne ruloniki" to nic innego, jak popularne także w Polsce sajgonki, których jednak się nie smaży w głębokim tłuszczu, lecz serwuje na surowo, oczywiście z dodatkiem aromatycznego sosu. Świeży ogórek możemy być znakomitym nadzieniem spring rollsów.

Ogórka i obraną, młodą marchewkę kroimy w słupki, zaś miąższ awokado – w niewielkie plasterki, które skrapiamy sokiem z limonki. Warzywa, razem z listkami mięty i kiełkami rzodkiewki, umieszczamy na płacie papieru ryżowego (wcześniej zamoczonego na kilka sekund w zimnej wodzie), który następnie zwijamy ściśle jak krokieta. Przecinamy na pół i serwujemy, koniecznie z sosem, np. z oliwy, octu balsamicznego, czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz szczypty pieprzu.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw