6 oryginalnych pomysłów na wiosennego ogórka

Mimo upływu lat i zmieniających się mód pozostaje jednym z ulubionych warzyw na polskich stołach, zachwycającym delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Jednak wykorzystujemy go zwykle w sprawdzony sposób, jako dodatek do kanapek lub bazę mizerii. A przecież ogórek uwielbia kulinarne eksperymenty!

Ogórek sprawdzi się nie tylko do mizeriiOgórek sprawdzi się nie tylko do mizerii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliya Arzamasova

Agua fresca z ogórka

Na ulicach miast Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej można często natknąć się na stragany z woreczkami wypełnionymi agua fresca, bardzo popularnym napojem chłodzącym na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, warzyw czy ziół. Świetną bazą orzeźwiającego napitku będzie ogórek.

Zadanie jest bardzo proste. Dwa ogórki, pokrojone na mniejsze kawałki, umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy sok świeżo wyciśnięty z dwóch cytryn lub limonek, gazowaną wodę mineralną (2 l), płynny miód lub syrop klonowy (3-4 łyżki) oraz kilka kostek lodu. Wszystko dokładnie miksujemy, po czym rozlewamy do szklanek, do każdej wkładając gałązkę mięty.

Carpaccio z ogórka

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi je również młody ogórek.

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

By przygotować pyszną, delikatną przekąskę kroimy ogórka w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z rzodkiewką, która świetnie się z nim komponuje. Oba warzywa wykładamy na talerz, polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy pokruszoną fetą albo serkiem ricotta. W razie potrzeby oprószamy danie solą. Carpaccio z ogórka można też wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub gałązkami świeżego tymianku.

Zupa-krem ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa zajmuje bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni, ale przyrządzamy ją zazwyczaj z ogórków kiszonych. Jednak także ze świeżych warzyw możemy przygotować pyszny i orzeźwiający krem.

Ziemniaki (około 0,5 kg) obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. z żeberek (2 l) i zaczynamy gotować na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, 2-3 posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojonego pora, pod koniec dodajemy ogórki (0,5 kg), pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych ostrzach (ze skórką, dzięki czemu zupa będzie miała ładniejszy kolor). Podsmażamy jeszcze kilka minut i dodajemy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietany lub serka śmietankowego i posiekanym koperkiem.

Lody ogórkowe

Szukasz oryginalnego, smacznego i zdrowego pomysłu na podwieczorek albo kinderbal? W ciepły dzień świetnie sprawdzą się orzeźwiające, słodko-kwaskowe lody z ogórków.

Świeże ogórki (2-3 sztuki) obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekane liście mięty (1-2 łyżki), miód lub syrop z agawy (łyżka), sok wyciśnięty z cytryny oraz przegotowaną, zimną wodę (niepełna szklanka). Miksujemy na gładką masę, którą umieszczamy w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody ogórkowe wyjmujemy z zamrażarki kilka minut przed podaniem, aby trochę zmiękły. Serwujemy je same lub z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi truskawkami, octem balsamicznym albo listkami melisy.

Spaghetti z ogórka

Długi, cienki makaron to jeden z fundamentów kuchni włoskiej, cenionej na całym świecie. Tradycyjnie wytwarza się go z twardej pszenicy durum, jednak warto też spróbować alternatywnych wersji spaghetti, przyrządzonego np. z ogórka.

Do jego przygotowania przyda się obieraczka typu julienne, z charakterystycznymi ząbkami albo spiralizer, czyli urządzenie służące do krojenia warzyw na długie i cienkie paski. Tak należy potratować długiego ogórka, którego wcześniej myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Powstały makron przekładamy na talerze i serwujemy np. z grillowanym oscypkiem albo serem halloumi oraz sosem na bazie orzechów nerkowca (wcześniej wymoczonych w wodzie) zmiksowanych z czosnkiem i natką pietruszki.

Pysznym dodatkiem do ogórkowego spaghetti będzie też pesto z jarmużu. Dużą garść jego liści blendujemy z orzechami włoskimi, czosnkiem, startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, na koniec dodając oliwę – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Spring rollsy z ogórkiem

Pochodzące z Chin "wiosenne ruloniki" to nic innego, jak popularne także w Polsce sajgonki, których jednak się nie smaży w głębokim tłuszczu, lecz serwuje na surowo, oczywiście z dodatkiem aromatycznego sosu. Świeży ogórek możemy być znakomitym nadzieniem spring rollsów.

Ogórka i obraną, młodą marchewkę kroimy w słupki, zaś miąższ awokado – w niewielkie plasterki, które skrapiamy sokiem z limonki. Warzywa, razem z listkami mięty i kiełkami rzodkiewki, umieszczamy na płacie papieru ryżowego (wcześniej zamoczonego na kilka sekund w zimnej wodzie), który następnie zwijamy ściśle jak krokieta. Przecinamy na pół i serwujemy, koniecznie z sosem, np. z oliwy, octu balsamicznego, czosnku (przeciśniętego przez praskę) oraz szczypty pieprzu.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯