5 rzeczy, których nie wiedziałeś o kiełbasie na grilla
Sezon grillowy trwa i wciąż otwiera przed nami nowe możliwości kulinarne. Królową dań z rusztu jest oczywiście kiełbasa, a ta – jak się okazuje – niejedno ma imię. Na czym polega jej fenomen i czy przyrządzona według polskiej tradycji może iść w parze ze smakami świata, a nawet kuchnią wegańską? Okazuje się, że tak!
Jak mówi duńskie przysłowie: wszystko ma swój koniec, z wyjątkiem kiełbasy, która ma dwa. W Staropolszczyźnie mamy inne powiedzenie, które brzmi: "za Króla Sasa, łyżką kiełbasa". A wzięło się to stąd, że zapanowania Augusta III w królewskiej kuchni rządził sławny kuchmistrz Wereszczak. Od jego nazwiska został nazwany sposób podawania tego wyrobu – kiełbasę "na wereszczaku" krojono w talarki, a następnie polewano ostrym sosem i jadło łyżką.
Dziś kiełbasa gości na stole w wielu polskich domach – zwłaszcza latem, gdy coraz cieplejsze dni zachęcają do wspólnego grillowania. Znamy wiele różnych jej odmian, nie tylko rodzimych, choćby hiszpańskie chorizo czy włoskie prosciutto. Niezależnie od rodzaju mięsa czy kraju pochodzenia najważniejszy jest oczywiście smak. W dużej mierze decyduje o nim czas wędzenia kiełbasy, a także sposób jej doprawienia. Czym różnią się poszczególne gatunki i jak dobrać te, które oczarują nawet najbardziej wymagających biesiadników? Rozpalamy grill i odsłaniamy tajemnice polskich kiełbas!
Nie tylko z jednego gatunku mięsa
Tradycyjne polskie kiełbasy różnią się nieco od tych pochodzących np. z rejonów Morza Śródziemnego. Tamtejsi smakosze gustują raczej w suszonych wyrobach, natomiast u nas ze względu na warunki klimatyczne, najprostszym sposobem konserwowania mięsa jest wędzenie. O jego jakości decyduje z kolei receptura, czyli odpowiednio dobrane gatunki mięsa, smak i aromat. Już pierwszy kęs decyduje o tym, czy mamy z do czynienia z dobrym produktem. W sezonie letnim szczególnie poleca na grilla jest kiełbasa brocka z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka, wędzona i parzona. Jej sekretem jest specjalnie dobrany zestaw przypraw, z gorczycą, pieprzem i delikatnie zaznaczoną nutą czosnku. Doskonale smakuje z sałatką ze szparagami, marynowanym rabarbarem, truskawkami i pomidorkami koktajlowymi. Całość polewamy dressingiem przygotowanym na bazie miodu, czosnku, odrobiny octu winnego i oleju z pestek winogron. Już chce się jeść.
Kiełbasa z serem lub cukinią? Czemu nie!
Myśląc o dodatkach do kiełbasy z rusztu, zwykle przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: chleb i musztarda. Tymczasem wyobraźnia kulinarna może sięgać o wiele dalej, np. gdy ma się pod ręką kiełbasę z serem – to świetna propozycja dla osób lubiących eksperymentować z nowymi smakami. W towarzystwie cebuli, papryki czy oliwek będzie prezentować się apetycznie. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy kiełbasa z serem przypadnie wszystkim do gustu lub mamy ochotę jeszcze na inne smaki, wypróbujmy Mix Na Grilla – zawiera zestaw 6 kiełbas, w tym oczywiście te z serem, a także węgierskie oraz "na ruszt". Z taką mieszanką smaków każdy znajdzie coś dla siebie. Dobrym pomysłem na obiad są też kiełbasy piastowskie z szynki bez osłonki Grill House Sokołów, otulone plastrami cukinii i podane z kolorową sałatką. Bo dziś oprócz smaku, liczy się także strona wizualna.
Sposób nacinania naprawdę ma znaczenie
Można powiedzieć, że szkoły są dwie: jedni nacinają po skosie, inni na krzyż. Jeśli zależy nam, by kiełbasa miała "na sobie" odrobinę tłuszczyku, zróbmy tradycyjne paski po skosie. Gdy natomiast jesteśmy fanami tego typu wyrobów w nieco lżejszej wersji, tnijmy paski na wzór litery X. Uważajmy jednak, by nie ciąć zbyt głęboko, bo wtedy mięso może się rozpaść i zbytnio wysuszyć. Do nacinania warto wybrać kiełbasę śląską wieprzowo-wołową, która swą popularność zawdzięcza przypieczonej chrupiącej skórce i doskonale dobranej mieszance przypraw. Wśród całorocznych produktów marki Sokołów znajdziemy też kiełbasę śląską wędzoną i parzoną (z gorczycą, pieprzem i nutą czosnku) oraz kiełbasę złotą grillowaną, odkręcaną na krótkie odcinki, która po zdjęciu z rusztu ma idealnie chrupiącą skórkę. Każda z nich będzie świetnie smakować z bagietką i własnoręcznie przygotowanym masłem czosnkowym.
Nadziewane kiełbasy inspirowane kuchnią świata
Jedni wolą typowo polskie potrawy, inni chętnie odkrywają nowe smaki pochodzące z odległych krajów. Z myślą o osobach lubiących eksperymentować z jedzeniem, powstały nowe kiełbaski nadziewane Eat’N’G’Go, które świetnie nadają się na grilla. Do wyboru mamy np. nadzienie meksykańskie, a także wasabi – inspirowane kuchnią japońską. Kulinarni podróżnicy z pewnością docenią także wyśmienite kiełbaski argentyńskie 500g, gdzie starannie wyselekcjonowana wieprzowina została podkreślona idealnie dobraną dla tego typu mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. A może macie ochotę na wieprzowe chorizo, które charakteryzuje się pięknym pomarańczowym kolorem i paprykowym smakiem? Jeśli to wciąż za mało, proponujemy jeszcze wariant węgierski 500g z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki oraz cienkie kiełbaski bałkańskie 500g o wyrazistym, lekko pikantnym smaku nadanym przez kminek, gałkę muszkatołową, pieprz i czosnek. Taka wycieczka objazdowa po kulinarnych smakach będzie niezapomnianą przygodą!
Dla wegan. Kiełbasa może być również roślinna
Bywa, że wśród zaproszonych gości mamy osoby, które absolutnie nie jedzą mięsa. Na szczęście i dla nich znajdzie się coś smacznego na talerzu. I wcale nie muszą być to wyłącznie grillowane szaszłyki z papryki, cukinii czy bakłażana. Kolorowe warzywa będą idealnie smakowały w towarzystwie wegańskich kiełbasek z dodatkiem kaszy jaglanej i oleju rzepakowego. Ich zaletą jest to, że są nie tylko pyszne, ale i łatwe w przygotowaniu, a do tego stanowią doskonałe źródło białka. Dzięki temu przypadną do gustu każdemu, kto szuka roślinnych odpowiedników mięsa. Kiełbaski można piec na grillu albo smażyć na patelni – oprócz warzyw, podajemy je także z pieczywem i ulubionymi sosami. Smakują wybornie, zupełnie tak, jakbyśmy jedli soczyste, mięsne rarytasy!
Wiesz już, co położyć na grilla? Poznaj inne warianty!
Dania z rusztu to nie tylko aromatycznie doprawione kiełbasy z dodatkiem warzyw, ale również marynowanie mięsa w różnej postaci. Wielbiciele kuchni w dawnym stylu mogą spróbować nowości, jaką jest kaszanka polska marki Sokołów – gryczana, z boczkiem lub wątróbką. Jak grill to również świeża karkówka bez kości, obowiązkowo podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw. Jeśli chodzi o popularne dania, nie można pominąć oczywiście szaszłyków – zarówno w wersji wegetariańskiej (z kozim serem, burakiem i gruszką), jak i tradycyjnych, np. z kurczakiem lub boczkiem. Nieco bardziej wybrednym testerom smaku warto zaproponować grillowany mix w postaci boczku rolowanego, krewetek i ostro przyprawionych kawałków mango. Smacznego!
Szukasz pomysłów na smaczne dania z grilla? Zajrzyj na: https://www.mistrzowiegrilla.pl/produkty/kielbasy