5 powodów, dla których warto jeść pieczarki

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smaczne i zdrowe, ale pod jednym warunkiem

Obraz
© iStock.com

Pieczarki są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Cenimy je głównie za walory smakowe, jednak okazuje się, że te niepozorne, białe grzyby mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem. Aby cieszyć się właściwościami pieczarek, należy wybierać te leśne lub uprawiane w warunkach ekologicznych. Pieczarki hodowlane mają niewiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem.

Te białe grzyby są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Poznaj 5 powodów, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety.

Zobacz także wideo: Grzyby - jak ich szukać, żeby znaleźć?

/ 6Naturalny lek na odporność

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki wzmacniają układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu na Florydzie wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i przyczynia się do regeneracji organizmu. Te białe grzyby zasługują na naszą uwagę przede wszystkim ze względu na zawarty w nich selen. Już 100 g pieczarek może zaspokoić aż 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Selen hamuje rozwój bakterii i wirusów, które mogą powodować choroby. Dodatkowo ma wpływ na wzrost liczby przeciwciał w organizmie i dlatego pomaga walczyć z infekcjami.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Sama w sobie, dziko rosnąca lub uprawiana ekologicznie pieczarka, jest dobrym źródłem nie tylko selenu, ale także aminokwasów, witamin i minerałów takich jak: potas, fosfor i miedź. Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk, ale już w mniejszych ilościach. Te niepozorne grzyby to także cenne źródło kwasu foliowego.

/ 6Pieczarki idealne na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczarki wspomagają metabolizm, dzięki temu, że zawierają pokaźne ilości błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka. To dlatego zaleca się je osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo te białe grzyby nie zawierają szkodliwego dla naszego organizmu cholesterolu, są za to wyjątkowo mało kaloryczne - w 100 g znajduje się jedynie 20 kcal.

/ 6Pieczarki na dobrą pamięć

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki zawierają pokaźną dawkę witaminy D, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety pomoże uzupełnić niedobór tej witaminy, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych. Potwierdzają to badania specjalistów przy Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Bostonie, które dowiodły, że jedzenie sproszkowanych lub suszonych grzybów jest w tym zakresie równie skuteczne, co zażywanie suplementów diety. Z kolei dzięki sporej dawce witaminy B12, regularne spożywanie pieczarek znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Są doskonałym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs, stanowią pyszną i aromatyczną bazę do sosów, mogą także urozmaicić imprezowe menu. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso – kotleciki z pieczarek są tego doskonałym przykładem. Niestety, grzyby te mają jedną wadę, która może skutecznie wykluczyć je z diety - są ciężkostrawne. Dlatego osoby, które borykają się z problemami gastrycznymi, powinny ograniczyć ich spożycie.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom