WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

5 powodów, dla których warto jeść pieczarki

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smaczne i zdrowe, ale pod jednym warunkiem

Obraz
© iStock.com

Pieczarki są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Cenimy je głównie za walory smakowe, jednak okazuje się, że te niepozorne, białe grzyby mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem. Aby cieszyć się właściwościami pieczarek, należy wybierać te leśne lub uprawiane w warunkach ekologicznych. Pieczarki hodowlane mają niewiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem.

Te białe grzyby są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Poznaj 5 powodów, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety.

Zobacz także wideo: Grzyby - jak ich szukać, żeby znaleźć?

/ 6Naturalny lek na odporność

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki wzmacniają układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu na Florydzie wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i przyczynia się do regeneracji organizmu. Te białe grzyby zasługują na naszą uwagę przede wszystkim ze względu na zawarty w nich selen. Już 100 g pieczarek może zaspokoić aż 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Selen hamuje rozwój bakterii i wirusów, które mogą powodować choroby. Dodatkowo ma wpływ na wzrost liczby przeciwciał w organizmie i dlatego pomaga walczyć z infekcjami.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Sama w sobie, dziko rosnąca lub uprawiana ekologicznie pieczarka, jest dobrym źródłem nie tylko selenu, ale także aminokwasów, witamin i minerałów takich jak: potas, fosfor i miedź. Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk, ale już w mniejszych ilościach. Te niepozorne grzyby to także cenne źródło kwasu foliowego.

/ 6Pieczarki idealne na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczarki wspomagają metabolizm, dzięki temu, że zawierają pokaźne ilości błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka. To dlatego zaleca się je osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo te białe grzyby nie zawierają szkodliwego dla naszego organizmu cholesterolu, są za to wyjątkowo mało kaloryczne - w 100 g znajduje się jedynie 20 kcal.

/ 6Pieczarki na dobrą pamięć

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki zawierają pokaźną dawkę witaminy D, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety pomoże uzupełnić niedobór tej witaminy, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych. Potwierdzają to badania specjalistów przy Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Bostonie, które dowiodły, że jedzenie sproszkowanych lub suszonych grzybów jest w tym zakresie równie skuteczne, co zażywanie suplementów diety. Z kolei dzięki sporej dawce witaminy B12, regularne spożywanie pieczarek znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Są doskonałym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs, stanowią pyszną i aromatyczną bazę do sosów, mogą także urozmaicić imprezowe menu. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso – kotleciki z pieczarek są tego doskonałym przykładem. Niestety, grzyby te mają jedną wadę, która może skutecznie wykluczyć je z diety - są ciężkostrawne. Dlatego osoby, które borykają się z problemami gastrycznymi, powinny ograniczyć ich spożycie.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają