5 powodów, dla których warto jeść pieczarki

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smaczne i zdrowe, ale pod jednym warunkiem

Obraz
© iStock.com

Pieczarki są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Cenimy je głównie za walory smakowe, jednak okazuje się, że te niepozorne, białe grzyby mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale pod jednym warunkiem. Aby cieszyć się właściwościami pieczarek, należy wybierać te leśne lub uprawiane w warunkach ekologicznych. Pieczarki hodowlane mają niewiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem.

Te białe grzyby są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane. Mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu, jednak jako dodatek będą równie smaczne. Poznaj 5 powodów, dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety.

Zobacz także wideo: Grzyby - jak ich szukać, żeby znaleźć?

/ 6Naturalny lek na odporność

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki wzmacniają układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu na Florydzie wykazały, że codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i przyczynia się do regeneracji organizmu. Te białe grzyby zasługują na naszą uwagę przede wszystkim ze względu na zawarty w nich selen. Już 100 g pieczarek może zaspokoić aż 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Selen hamuje rozwój bakterii i wirusów, które mogą powodować choroby. Dodatkowo ma wpływ na wzrost liczby przeciwciał w organizmie i dlatego pomaga walczyć z infekcjami.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF.COM

Sama w sobie, dziko rosnąca lub uprawiana ekologicznie pieczarka, jest dobrym źródłem nie tylko selenu, ale także aminokwasów, witamin i minerałów takich jak: potas, fosfor i miedź. Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk, ale już w mniejszych ilościach. Te niepozorne grzyby to także cenne źródło kwasu foliowego.

/ 6Pieczarki idealne na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczarki wspomagają metabolizm, dzięki temu, że zawierają pokaźne ilości błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka. To dlatego zaleca się je osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo te białe grzyby nie zawierają szkodliwego dla naszego organizmu cholesterolu, są za to wyjątkowo mało kaloryczne - w 100 g znajduje się jedynie 20 kcal.

/ 6Pieczarki na dobrą pamięć

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki zawierają pokaźną dawkę witaminy D, dlatego wprowadzenie ich do codziennej diety pomoże uzupełnić niedobór tej witaminy, co jest szczególnie ważne w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych. Potwierdzają to badania specjalistów przy Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Bostonie, które dowiodły, że jedzenie sproszkowanych lub suszonych grzybów jest w tym zakresie równie skuteczne, co zażywanie suplementów diety. Z kolei dzięki sporej dawce witaminy B12, regularne spożywanie pieczarek znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Shutterstock.com

Są doskonałym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs, stanowią pyszną i aromatyczną bazę do sosów, mogą także urozmaicić imprezowe menu. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso – kotleciki z pieczarek są tego doskonałym przykładem. Niestety, grzyby te mają jedną wadę, która może skutecznie wykluczyć je z diety - są ciężkostrawne. Dlatego osoby, które borykają się z problemami gastrycznymi, powinny ograniczyć ich spożycie.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu