5 pomysłów na wątróbkę

Ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że wątróbka (wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) to produkt o dużych wartościach odżywczych. Można ją także w dość łatwy sposób przetworzyć na naprawdę smaczne potrawy. Oto kilka przykładów...

wątróbkalWątróbka to produkt bardzo uniwersalny, świetnie komponuje się nie tylko z cebulą i jabłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Daniel Vincek - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Klasyka polskiej kuchni, która wciąż często gości na naszych stołach. To prosty i smaczny pomysł na obiad albo kolację, świetnie komponujący się zarówno ze świeżym pieczywem, jak i ziemniaczanym puree.

Wątróbkę (wieprzową albo drobiową) oczyszczamy z żył i błonek, przepłukujemy zimną wodą, osuszamy i przekładamy do miski z mlekiem, w którym moczymy ją przez przynajmniej godzinę, a jeszcze lepiej nawet 3-4 godz. Do mleka możemy dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych.

Po tym czasie wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, każdy obtaczamy w mące wymieszanej ze szczyptą soli. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz cząstki jabłek (powinny być twarde i trochę kwaśne). Dodajemy wątróbkę, zrumieniamy z każdej strony przez kilka minut, pod koniec posypując majerankiem i solą (zbyt wczesne solenie powoduje, że wątróbka twardnieje i zyskuje gorzki "akcent").

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Tarta z wątróbką

Szukasz pomysłu na smaczny i oryginalny posiłek? Zainspiruj się potrawą, która stałą się hitem menu jednej z restauracji przechodzących rewolucję pod okiem Magdy Gesser.

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, w środek którego wbijamy żółtko. Dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę, w razie konieczności dodając trochę lodowatej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym przenosimy na okrągłą formę do tarty. Wypełniamy dno i boki, odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 10 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

50 dag wątróbek drobiowych (wymoczonych wcześniej przez godzinę w mleku) podsmażamy na patelni przez kilka minut, a następnie to samo robimy z dwoma posiekanymi szalotkami, dwoma ząbkami czosnku i solidną szczyptą suszonego majeranku. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki koniaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę (1/4 szklanki), blendujemy na gładką masę.

Ciasto wyłożone w formie do tarty wypełniamy masą wątróbkową i pieczemy 40-50 minut, aż środek się zetnie. Podajemy z sosem jabłkowo-chrzanowym.

Pierogi z fasolą i wątróbką

Choć połączenie tych produktów wydaje się trochę dziwne, efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. A pierogi lubią przecież eksperymenty.

Fasolę perłową (15 dag) opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny, a później gotujemy i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do 300 g mąki pszennej dodajemy szczyptę soli, a później powoli wlewamy roztopione masło (20 g), cały czas mieszając. Następnie dokładamy roztrzepane jajko i zagniatamy wszystko na gładką masę. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny.

Wątróbkę, wieprzową lub drobiową (20 dag) obieramy z błon, kroimy na kawałki i smażymy. Na koniec mielimy ją w maszynce, razem z podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy fasolę, jajko i solidną porcję startego sera żółtego, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na kilka kawałków, każdy rozwałkowując na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Na koniec pierogi dokładanie zlepiamy i wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze około dwóch minut.

Mus wątróbkowy

Wykwintne i smaczne smarowidło. Świetnie pasuje do chleba czy bagietki, ale również wykonanych we włoskim stylu grzanek.

Do przygotowania musu najlepiej wykorzystać wątróbkę drobiową lub cielęcą (około pół kilograma). Oczyszczamy ją z błon i włókien, a następnie kroimy w kostkę i oprószamy mąką. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy 3-4 ząbki czosnku, posiekaną cebulę oraz pół jabłka, obranego, pozbawionego gniazd nasiennych i podzielonego na mniejsze cząstki. Gdy wszystko się lekko zarumieni dodajemy wątróbkę. Posypujemy suszonym tymiankiem i rozmarynem. Wątróbkę podsmażamy ze wszystkich stron, a następnie do naczynia dolewamy 30 ml słodkiego wina (madery albo porto). Dusimy, aż alkohol się zredukuje, po czym dolewamy 10 ml czegoś mocniejszego – koniaku, brandy albo whisky. Dusimy jeszcze kilka minut.

Po lekkim przestudzeniu wkładamy wszystko (razem z powstałym płynem) do blendera kielichowego, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki, a następnie miksujemy na gładką i puszystą masę. Jeśli jest zbyt sztywna, możemy dolać trochę rozpuszczonego masła lub śmietany kremówki.

Przed spożyciem mus powinien spędzić kilka godzin w lodówce, by odpowiednio stężał.

Wątróbka z owocami egzotycznymi

Wątróbka to produkt bardzo uniwersalny, świetnie komponuje się nie tylko z cebulą i jabłkiem, ale również owocami egzotycznymi, np. bananem czy ananasem. Jak przygotować z nich ciekawą potrawę?

Zadanie jest proste. Wątróbkę (wieprzową, drobiową, cielęcą) oczyszczamy z błon, po czym moczymy przez przynajmniej godzinę w mleku, z dodatkiem cebuli pokrojonej w talarki. Następnie kroimy w plasterki, oprószamy mąką i podsmażamy na maśle klarowanym, przez 2-3 minuty z każdej strony. Na koniec układamy w naczyniu żaroodpornym, na wątróbce umieszczamy plasterki banana lub ananasa (może być z puszki, choć lepiej sprawdzi się świeży), posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry i wstawiamy na 5-8 minut do rozgrzanego piekarnika.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory