5 pomysłów na młode ziemniaki. Nie tylko w mundurkach

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Są przepyszne!

Obraz
© Getty Images

Na młode ziemniaki smakosze czekają zawsze z utęsknieniem. Nie tylko dlatego, że są bardzo delikatne i smaczne, ale również z powodów ich właściwości zdrowotnych. Ziemniaki, wbrew pozorom, zawierają taki rodzaj błonnika, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. W warzywach tych jest również mnóstwo magnezu, łagodzącego stres i usuwającego zmęczenie. W dodatku młode ziemniaki są o wiele mniej kaloryczne i zawierają więcej witaminy C niż ziemniaki "stare". Dlatego też warto je jeść. Nie tyko gotowane, podawane z koperkiem, ale również w innych postaciach. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Młode ziemniaki zapiekane z wędliną

Obraz
© Getty Images

Zapiekane ziemniaki nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych, a odpowiednie dodatki powodują, że zyskują dodatkowy smak i aromat. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, kawałek wędzonego boczku, dwie kiełbasy śląskie, pęczek szczypiorku, dwa jajka, szklanka śmietany 18 proc., koperek, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wędliny, zalewamy wszystko masą jajeczną i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Ziemniaki z ziołami

Obraz
© Getty Images

Do młodych ziemniaków idealnie pasują świeże zioła, szczególnie koperek i natka pietruszki. Wykorzystamy je w naszym przepisie, do którego potrzebujemy: kilogram młodych ziemniaków, pęczek natki, pęczek koperku, garść łuskanych orzechów laskowych, kawałek sera pecorino, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. Miksujemy koperek, pietruszkę, starty ser, orzechy i oliwę. Doprawiamy solą i mieszamy z przestudzonymi ziemniakami. Podajemy od razu z sałatką z nowalijek.

/ 6Młode ziemniaki z patelni

Obraz
© Getty Images

Podsmażone młode ziemniaki smakują zupełnie inaczej niż "stare". Przygotowując je w ten sposób uważajmy, bo bardzo łatwo się rozpadają. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, olej, pieprz, sól, rozmaryn, tymianek, czosnek. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki. Wlewamy niewielką ilość wody i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czosnek i przyprawy. Gotowe.

/ 6Ziemniaki z miodem

Obraz
© Getty Images

Młode ziemniaki mają lekko słodkawy smak. Wzmocnimy go, dodając miód. Potrzebujemy: pół kilograma młodych ziemniaków, łyżkę miodu, trzy łyżki oleju, łyżeczkę przyprawy curry, świeża chili, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Miód mieszamy z olejem, posiekaną chili i przyprawami. Zalewamy sosem ziemniaki i zapiekamy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

/ 6Ziemniaki w kapuście

Obraz
© Getty Images

Nie ma bardziej popularnego połączenia w polskiej kuchni niż ziemniaki i kapusta. A gdy dysponujemy młodą kapustą i młodymi ziemniakami, możemy zrobić przepyszny obiad wegetariański. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, główka młodej kapusty, pół pęczka kopru dwie łyżki masła, sól, pieprz, chili w proszku. Ziemniaki myjemy, gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Kapustę szatkujemy. W garnku rozgrzewamy masło, przesmażamy kapustę i podlewamy ją wodą. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy aż ziemniaki zmiękną.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca