5 pomysłów na młode ziemniaki. Nie tylko w mundurkach

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Są przepyszne!

Obraz
© Getty Images

Na młode ziemniaki smakosze czekają zawsze z utęsknieniem. Nie tylko dlatego, że są bardzo delikatne i smaczne, ale również z powodów ich właściwości zdrowotnych. Ziemniaki, wbrew pozorom, zawierają taki rodzaj błonnika, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. W warzywach tych jest również mnóstwo magnezu, łagodzącego stres i usuwającego zmęczenie. W dodatku młode ziemniaki są o wiele mniej kaloryczne i zawierają więcej witaminy C niż ziemniaki "stare". Dlatego też warto je jeść. Nie tyko gotowane, podawane z koperkiem, ale również w innych postaciach. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Młode ziemniaki zapiekane z wędliną

Obraz
© Getty Images

Zapiekane ziemniaki nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych, a odpowiednie dodatki powodują, że zyskują dodatkowy smak i aromat. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, kawałek wędzonego boczku, dwie kiełbasy śląskie, pęczek szczypiorku, dwa jajka, szklanka śmietany 18 proc., koperek, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Boczek i kiełbasę kroimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypior, sól i pieprz. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wędliny, zalewamy wszystko masą jajeczną i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 6Ziemniaki z ziołami

Obraz
© Getty Images

Do młodych ziemniaków idealnie pasują świeże zioła, szczególnie koperek i natka pietruszki. Wykorzystamy je w naszym przepisie, do którego potrzebujemy: kilogram młodych ziemniaków, pęczek natki, pęczek koperku, garść łuskanych orzechów laskowych, kawałek sera pecorino, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości. Miksujemy koperek, pietruszkę, starty ser, orzechy i oliwę. Doprawiamy solą i mieszamy z przestudzonymi ziemniakami. Podajemy od razu z sałatką z nowalijek.

/ 6Młode ziemniaki z patelni

Obraz
© Getty Images

Podsmażone młode ziemniaki smakują zupełnie inaczej niż "stare". Przygotowując je w ten sposób uważajmy, bo bardzo łatwo się rozpadają. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, olej, pieprz, sól, rozmaryn, tymianek, czosnek. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki. Wlewamy niewielką ilość wody i dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czosnek i przyprawy. Gotowe.

/ 6Ziemniaki z miodem

Obraz
© Getty Images

Młode ziemniaki mają lekko słodkawy smak. Wzmocnimy go, dodając miód. Potrzebujemy: pół kilograma młodych ziemniaków, łyżkę miodu, trzy łyżki oleju, łyżeczkę przyprawy curry, świeża chili, sól i pieprz. Ziemniaki myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Miód mieszamy z olejem, posiekaną chili i przyprawami. Zalewamy sosem ziemniaki i zapiekamy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

/ 6Ziemniaki w kapuście

Obraz
© Getty Images

Nie ma bardziej popularnego połączenia w polskiej kuchni niż ziemniaki i kapusta. A gdy dysponujemy młodą kapustą i młodymi ziemniakami, możemy zrobić przepyszny obiad wegetariański. Składniki: kilogram młodych ziemniaków, główka młodej kapusty, pół pęczka kopru dwie łyżki masła, sól, pieprz, chili w proszku. Ziemniaki myjemy, gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Kapustę szatkujemy. W garnku rozgrzewamy masło, przesmażamy kapustę i podlewamy ją wodą. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki, posiekany koperek i przyprawy. Dusimy aż ziemniaki zmiękną.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia