5 pomysłów na dania z owoców prosto z pieca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

Pieczone owoce najczęściej kojarzą nam się z ciastami lub z jabłkami, podawanymi na przykład jako dodatek do kaczki. A przecież możemy piec owoce na wiele innych sposobów. Dzięki takiej metodzie obróbki, owoce nie tracą witamin i stają się wspaniałym daniem. Piec można praktycznie wszystkie owoce, ale zazwyczaj wybieramy te najbardziej oczywiste. Jednak czasem warto poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na owoce z pieca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mieszanka owocowa z piekarnika

Obraz
© 123RF

Jeśli nie chcemy się zbyt napracować, a jednak liczymy na smaczny deser lub jeden z posiłków w ciągu dnia, skorzystajmy z tego przepisu. Składniki: trzy twarde gruszki, trzy jabłka, kilka śliwek, miód, sok z dwóch cytryn, szczypta cynamonu, trochę jakichkolwiek orzechów. Jabłka i gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy miski, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy, przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Owoce zapiekane pod kruszonką

Obraz
© 123RF

Chrupiąca kruszonka to idealne uzupełnienie miękkich i słodkich pieczonych owoców. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Potrzebujemy: maliny, jeżyny, śliwki lub truskawki (mogą być mrożone), kilka łyżek miodu, masło, mąkę, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Owoce myjemy i układamy niezbyt grubą warstwą w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i miodem. Masło miksujemy z cukrem, wsypujemy trochę mąki, tak, by uzyskać małe grudki. Posypujemy kruszonką owoce i zapiekamy je 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

/ 6Owoce zapiekane w miodzie

Obraz
© 123RF

To danie jest naprawdę słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie chyba na taką bombę kaloryczną pozwolić. Składniki: kilka moreli, kilka dużych śliwek, kawałek ananasa, dwie cytryny, szklanka miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, szklanka białego wina. Morele i śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Ananasa kroimy w dużą kostkę, cytryny obieramy i kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino podgrzewamy, dodajemy miód, cynamon i imbir. Ciepłym syropem zalewamy owoce i pieczemy pół godziny. Podajemy na ciepło.

/ 6Pieczone owoce z rozmarynem

Obraz
© 123RF

Smak owoców możemy podkreślić, dodając do nich nietypowe przyprawy. Znakomicie pasują do nich także sery, praktycznie wszystkie. Wykorzystajmy więc to. Potrzebujemy: kilka gruszek, kilka jabłek, kilka śliwek (najlepsze będą renklody), kilka łyżek miodu, świeżo utarty imbir, gałązkę rozmarynu, pieprz i kawałek sera pleśniowego. Owoce kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i gniazda nasienne. Polewamy miodem, posypujemy imbirem i rozmarynem, mieszamy. Układamy w naczyniu, posypujemy pokruszonym serem i pieprzem, pieczemy pół godziny.

/ 6Wiśnie pod koglem moglem

Obraz
© 123RF

I na koniec danie, które jest wyjątkowo smaczne i śmiesznie proste. Potrzebne nam będą: kilka szklanek wypestkowanych, mrożonych wiśni, trzy żółtka, kilka łyżek cukru, tabliczka czekolady. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, prawie białą masę. Owoce układamy w naczyniu lub małych miseczkach, zalewamy koglem moglem i zapiekamy kilka minut. Na koniec posypujemy startą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki