5 pomysłów na dania z owoców prosto z pieca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

Pieczone owoce najczęściej kojarzą nam się z ciastami lub z jabłkami, podawanymi na przykład jako dodatek do kaczki. A przecież możemy piec owoce na wiele innych sposobów. Dzięki takiej metodzie obróbki, owoce nie tracą witamin i stają się wspaniałym daniem. Piec można praktycznie wszystkie owoce, ale zazwyczaj wybieramy te najbardziej oczywiste. Jednak czasem warto poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na owoce z pieca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mieszanka owocowa z piekarnika

Obraz
© 123RF

Jeśli nie chcemy się zbyt napracować, a jednak liczymy na smaczny deser lub jeden z posiłków w ciągu dnia, skorzystajmy z tego przepisu. Składniki: trzy twarde gruszki, trzy jabłka, kilka śliwek, miód, sok z dwóch cytryn, szczypta cynamonu, trochę jakichkolwiek orzechów. Jabłka i gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy miski, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy, przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Owoce zapiekane pod kruszonką

Obraz
© 123RF

Chrupiąca kruszonka to idealne uzupełnienie miękkich i słodkich pieczonych owoców. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Potrzebujemy: maliny, jeżyny, śliwki lub truskawki (mogą być mrożone), kilka łyżek miodu, masło, mąkę, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Owoce myjemy i układamy niezbyt grubą warstwą w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i miodem. Masło miksujemy z cukrem, wsypujemy trochę mąki, tak, by uzyskać małe grudki. Posypujemy kruszonką owoce i zapiekamy je 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

/ 6Owoce zapiekane w miodzie

Obraz
© 123RF

To danie jest naprawdę słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie chyba na taką bombę kaloryczną pozwolić. Składniki: kilka moreli, kilka dużych śliwek, kawałek ananasa, dwie cytryny, szklanka miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, szklanka białego wina. Morele i śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Ananasa kroimy w dużą kostkę, cytryny obieramy i kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino podgrzewamy, dodajemy miód, cynamon i imbir. Ciepłym syropem zalewamy owoce i pieczemy pół godziny. Podajemy na ciepło.

/ 6Pieczone owoce z rozmarynem

Obraz
© 123RF

Smak owoców możemy podkreślić, dodając do nich nietypowe przyprawy. Znakomicie pasują do nich także sery, praktycznie wszystkie. Wykorzystajmy więc to. Potrzebujemy: kilka gruszek, kilka jabłek, kilka śliwek (najlepsze będą renklody), kilka łyżek miodu, świeżo utarty imbir, gałązkę rozmarynu, pieprz i kawałek sera pleśniowego. Owoce kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i gniazda nasienne. Polewamy miodem, posypujemy imbirem i rozmarynem, mieszamy. Układamy w naczyniu, posypujemy pokruszonym serem i pieprzem, pieczemy pół godziny.

/ 6Wiśnie pod koglem moglem

Obraz
© 123RF

I na koniec danie, które jest wyjątkowo smaczne i śmiesznie proste. Potrzebne nam będą: kilka szklanek wypestkowanych, mrożonych wiśni, trzy żółtka, kilka łyżek cukru, tabliczka czekolady. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, prawie białą masę. Owoce układamy w naczyniu lub małych miseczkach, zalewamy koglem moglem i zapiekamy kilka minut. Na koniec posypujemy startą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem