5 pomysłów na dania z owoców prosto z pieca

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

Pieczone owoce najczęściej kojarzą nam się z ciastami lub z jabłkami, podawanymi na przykład jako dodatek do kaczki. A przecież możemy piec owoce na wiele innych sposobów. Dzięki takiej metodzie obróbki, owoce nie tracą witamin i stają się wspaniałym daniem. Piec można praktycznie wszystkie owoce, ale zazwyczaj wybieramy te najbardziej oczywiste. Jednak czasem warto poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na owoce z pieca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mieszanka owocowa z piekarnika

Obraz
© 123RF

Jeśli nie chcemy się zbyt napracować, a jednak liczymy na smaczny deser lub jeden z posiłków w ciągu dnia, skorzystajmy z tego przepisu. Składniki: trzy twarde gruszki, trzy jabłka, kilka śliwek, miód, sok z dwóch cytryn, szczypta cynamonu, trochę jakichkolwiek orzechów. Jabłka i gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy miski, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy, przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Owoce zapiekane pod kruszonką

Obraz
© 123RF

Chrupiąca kruszonka to idealne uzupełnienie miękkich i słodkich pieczonych owoców. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Potrzebujemy: maliny, jeżyny, śliwki lub truskawki (mogą być mrożone), kilka łyżek miodu, masło, mąkę, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Owoce myjemy i układamy niezbyt grubą warstwą w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i miodem. Masło miksujemy z cukrem, wsypujemy trochę mąki, tak, by uzyskać małe grudki. Posypujemy kruszonką owoce i zapiekamy je 15 minut, aż ciasto się zrumieni.

/ 6Owoce zapiekane w miodzie

Obraz
© 123RF

To danie jest naprawdę słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie chyba na taką bombę kaloryczną pozwolić. Składniki: kilka moreli, kilka dużych śliwek, kawałek ananasa, dwie cytryny, szklanka miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, szklanka białego wina. Morele i śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Ananasa kroimy w dużą kostkę, cytryny obieramy i kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino podgrzewamy, dodajemy miód, cynamon i imbir. Ciepłym syropem zalewamy owoce i pieczemy pół godziny. Podajemy na ciepło.

/ 6Pieczone owoce z rozmarynem

Obraz
© 123RF

Smak owoców możemy podkreślić, dodając do nich nietypowe przyprawy. Znakomicie pasują do nich także sery, praktycznie wszystkie. Wykorzystajmy więc to. Potrzebujemy: kilka gruszek, kilka jabłek, kilka śliwek (najlepsze będą renklody), kilka łyżek miodu, świeżo utarty imbir, gałązkę rozmarynu, pieprz i kawałek sera pleśniowego. Owoce kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i gniazda nasienne. Polewamy miodem, posypujemy imbirem i rozmarynem, mieszamy. Układamy w naczyniu, posypujemy pokruszonym serem i pieprzem, pieczemy pół godziny.

/ 6Wiśnie pod koglem moglem

Obraz
© 123RF

I na koniec danie, które jest wyjątkowo smaczne i śmiesznie proste. Potrzebne nam będą: kilka szklanek wypestkowanych, mrożonych wiśni, trzy żółtka, kilka łyżek cukru, tabliczka czekolady. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, prawie białą masę. Owoce układamy w naczyniu lub małych miseczkach, zalewamy koglem moglem i zapiekamy kilka minut. Na koniec posypujemy startą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców