Słodkie inspiracje
Pieczone owoce najczęściej kojarzą nam się z ciastami lub z jabłkami, podawanymi na przykład jako dodatek do kaczki. A przecież możemy piec owoce na wiele innych sposobów. Dzięki takiej metodzie obróbki, owoce nie tracą witamin i stają się wspaniałym daniem. Piec można praktycznie wszystkie owoce, ale zazwyczaj wybieramy te najbardziej oczywiste. Jednak czasem warto poeksperymentować. Oto pięć naszych propozycji na owoce z pieca.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mieszanka owocowa z piekarnika
Jeśli nie chcemy się zbyt napracować, a jednak liczymy na smaczny deser lub jeden z posiłków w ciągu dnia, skorzystajmy z tego przepisu. Składniki: trzy twarde gruszki, trzy jabłka, kilka śliwek, miód, sok z dwóch cytryn, szczypta cynamonu, trochę jakichkolwiek orzechów. Jabłka i gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Śliwki kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy miski, dodajemy miód, sok z cytryny i cynamon. Mieszamy, przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Owoce zapiekane pod kruszonką
Chrupiąca kruszonka to idealne uzupełnienie miękkich i słodkich pieczonych owoców. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Potrzebujemy: maliny, jeżyny, śliwki lub truskawki (mogą być mrożone), kilka łyżek miodu, masło, mąkę, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Owoce myjemy i układamy niezbyt grubą warstwą w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z cytryny i miodem. Masło miksujemy z cukrem, wsypujemy trochę mąki, tak, by uzyskać małe grudki. Posypujemy kruszonką owoce i zapiekamy je 15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Owoce zapiekane w miodzie
To danie jest naprawdę słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie chyba na taką bombę kaloryczną pozwolić. Składniki: kilka moreli, kilka dużych śliwek, kawałek ananasa, dwie cytryny, szklanka miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, szklanka białego wina. Morele i śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Ananasa kroimy w dużą kostkę, cytryny obieramy i kroimy na ćwiartki. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Wino podgrzewamy, dodajemy miód, cynamon i imbir. Ciepłym syropem zalewamy owoce i pieczemy pół godziny. Podajemy na ciepło.
Pieczone owoce z rozmarynem
Smak owoców możemy podkreślić, dodając do nich nietypowe przyprawy. Znakomicie pasują do nich także sery, praktycznie wszystkie. Wykorzystajmy więc to. Potrzebujemy: kilka gruszek, kilka jabłek, kilka śliwek (najlepsze będą renklody), kilka łyżek miodu, świeżo utarty imbir, gałązkę rozmarynu, pieprz i kawałek sera pleśniowego. Owoce kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i gniazda nasienne. Polewamy miodem, posypujemy imbirem i rozmarynem, mieszamy. Układamy w naczyniu, posypujemy pokruszonym serem i pieprzem, pieczemy pół godziny.
Wiśnie pod koglem moglem
I na koniec danie, które jest wyjątkowo smaczne i śmiesznie proste. Potrzebne nam będą: kilka szklanek wypestkowanych, mrożonych wiśni, trzy żółtka, kilka łyżek cukru, tabliczka czekolady. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, prawie białą masę. Owoce układamy w naczyniu lub małych miseczkach, zalewamy koglem moglem i zapiekamy kilka minut. Na koniec posypujemy startą czekoladą.