5 kulinarnych zamienników podstawowych produktów spożywczych
Sprytne sposoby w kuchni
Czym zastąpić jajko?
Wszystko zależy od tego co gotujemy lub pieczemy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie zasada jest taka, że 1 całe jajko możesz zastąpić:
- 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
- 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
- ¼ szklanki puree ziemniaczanego i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki puree z dyni i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżkami wody wymieszanej z łyżką oleju i 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody.
Natomiast piekąc ciasto, jajko możesz zastąpić:
- 2 - 3 pełnymi łyżkami (30 - 45 ml) musu jabłkowego,
- rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
- łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody,
- mieszanką łyżki oleju roślinnego, 2 łyżek wody i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. W dalszej części podpowiadamy, czym zastąpić białko, bulion i śmietanę.