5 kulinarnych zamienników podstawowych produktów spożywczych

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 8Sprytne sposoby w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zapomniałeś kupić śmietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

Wszystko zależy od tego co gotujemy lub pieczemy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie zasada jest taka, że 1 całe jajko możesz zastąpić:

  • 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
  • ¼ szklanki puree ziemniaczanego i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ szklanki puree z dyni i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżkami wody wymieszanej z łyżką oleju i 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody.
  • 2 - 3 pełnymi łyżkami (30 - 45 ml) musu jabłkowego,
  • rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
  • łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody,
  • mieszanką łyżki oleju roślinnego, 2 łyżek wody i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. W dalszej części podpowiadamy, czym zastąpić białko, bulion i śmietanę.

/ 8Czym zastąpić białko?

Obraz
© 123RF.COM

Robiąc klopsiki, krokiety czy paszteciki, ich składniki można sklepić stosując: płatki owsiane, zmielone siemię lniane, kaszkę mannę, twaróg lub mąką sojową (łyżka mąki rozpuszczona w 3 łyżkach wody). Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy, białko zastąpić można łyżeczką żelatyny. Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą.

/ 8Czym zastąpić bulion warzywny lub rosół?

Obraz
© 123RF.COM

Od razu powiem, że nie ma dobrego zamiennika rosołu lub bulionu warzywnego - nic nie zastąpi ich naturalnego smaku, ale w kryzysowej sytuacji możesz ratować się kostką rosołową, przyprawami i ziołami, np. lubczykiem.

/ 8Czym zastąpić ketchup?

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej sprawdzi się tutaj koncentrat pomidorowy - dodaj do niego odrobinę wody, octu winnego, soli i cukru, a także suszone zioła - bazylię i oregano.

/ 8Czym zastąpić śmietanę?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym, które świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, możesz zastąpić ją szklanką mleka z dodatkiem łyżeczki masła.

/ 8Czym zastąpić masło?

Obraz
© Shutterstock.com

Wiedziałeś o tym, że piekąc ciasto, zamiast masła możesz dodać olej roślinny? Wystarczy pamiętać, że 100 g masła zastąpią 3 - 4 łyżki oleju. Jeśli pieczesz ciasteczka, zamiast masła dodaj biały ser, przeliczając, że 2 części twarogu odpowiadają 1 części masła. A we wszystkich wypiekach łyżkę masła możesz zastąpić łyżką oleju kokosowego.

/ 8Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Obraz
© East News | Value Stock Images

Chcesz upiec ciasto, zaglądasz do szafki i nie znajdujesz tam proszku dopieczenia? Spokojnie – zajrzyj do szuflady, a na pewno znajdziesz tam sodę oczyszczoną, prawda? Soda oczyszczona ma podobne właściwości co proszek do pieczenia. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ją z mąką, a potem połączysz z resztą składników. Tylko pamiętaj o proporcjach - ½ łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia.

/ 8Czym zastąpić cukier waniliowy?

Obraz
© Fotolia

Powinnam raczej napisać wanilinowy - ten mało co ma wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu - oto przepis:
Będziesz potrzebować: 2 szklanek drobnego cukru (najlepiej do wypieków) i laskę wanilii. Cukier przesyp do szczelnego pojemnika, a laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob delikatnie nasionka przy pomocy noża i wymieszaj je dokładnie z cukrem. Aby domowy cukier waniliowy miał jeszcze silniejszy aromat, laskę wanilii przekrój na pół i także włóż do cukru. Zamknij pojemnik i wstrząśnij nim. Cukier będzie gotowy do użycia po 2 tygodniach.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru