5 kulinarnych zamienników podstawowych produktów spożywczych
Sprytne sposoby w kuchni
Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zapomniałeś kupić śmietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.
Wszystko zależy od tego co gotujemy lub pieczemy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie zasada jest taka, że 1 całe jajko możesz zastąpić:
- 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
- 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
- ¼ szklanki puree ziemniaczanego i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki puree z dyni i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżkami wody wymieszanej z łyżką oleju i 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody.
- 2 - 3 pełnymi łyżkami (30 - 45 ml) musu jabłkowego,
- rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
- łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody,
- mieszanką łyżki oleju roślinnego, 2 łyżek wody i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. W dalszej części podpowiadamy, czym zastąpić białko, bulion i śmietanę.
Czym zastąpić białko?
Robiąc klopsiki, krokiety czy paszteciki, ich składniki można sklepić stosując: płatki owsiane, zmielone siemię lniane, kaszkę mannę, twaróg lub mąką sojową (łyżka mąki rozpuszczona w 3 łyżkach wody). Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy, białko zastąpić można łyżeczką żelatyny. Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą.
Czym zastąpić bulion warzywny lub rosół?
Od razu powiem, że nie ma dobrego zamiennika rosołu lub bulionu warzywnego - nic nie zastąpi ich naturalnego smaku, ale w kryzysowej sytuacji możesz ratować się kostką rosołową, przyprawami i ziołami, np. lubczykiem.
Czym zastąpić ketchup?
Najlepiej sprawdzi się tutaj koncentrat pomidorowy - dodaj do niego odrobinę wody, octu winnego, soli i cukru, a także suszone zioła - bazylię i oregano.
Czym zastąpić śmietanę?
Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym, które świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, możesz zastąpić ją szklanką mleka z dodatkiem łyżeczki masła.
Czym zastąpić masło?
Wiedziałeś o tym, że piekąc ciasto, zamiast masła możesz dodać olej roślinny? Wystarczy pamiętać, że 100 g masła zastąpią 3 - 4 łyżki oleju. Jeśli pieczesz ciasteczka, zamiast masła dodaj biały ser, przeliczając, że 2 części twarogu odpowiadają 1 części masła. A we wszystkich wypiekach łyżkę masła możesz zastąpić łyżką oleju kokosowego.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Chcesz upiec ciasto, zaglądasz do szafki i nie znajdujesz tam proszku dopieczenia? Spokojnie – zajrzyj do szuflady, a na pewno znajdziesz tam sodę oczyszczoną, prawda? Soda oczyszczona ma podobne właściwości co proszek do pieczenia. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ją z mąką, a potem połączysz z resztą składników. Tylko pamiętaj o proporcjach - ½ łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia.
Czym zastąpić cukier waniliowy?
Powinnam raczej napisać wanilinowy - ten mało co ma wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu - oto przepis:
Będziesz potrzebować: 2 szklanek drobnego cukru (najlepiej do wypieków) i laskę wanilii. Cukier przesyp do szczelnego pojemnika, a laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob delikatnie nasionka przy pomocy noża i wymieszaj je dokładnie z cukrem. Aby domowy cukier waniliowy miał jeszcze silniejszy aromat, laskę wanilii przekrój na pół i także włóż do cukru. Zamknij pojemnik i wstrząśnij nim. Cukier będzie gotowy do użycia po 2 tygodniach.