5 kulinarnych zamienników podstawowych produktów spożywczych

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 8Sprytne sposoby w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zapomniałeś kupić śmietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

Wszystko zależy od tego co gotujemy lub pieczemy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie zasada jest taka, że 1 całe jajko możesz zastąpić:

  • 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
  • ¼ szklanki puree ziemniaczanego i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ szklanki puree z dyni i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżkami wody wymieszanej z łyżką oleju i 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżką zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody.
  • 2 - 3 pełnymi łyżkami (30 - 45 ml) musu jabłkowego,
  • rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
  • łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody,
  • mieszanką łyżki oleju roślinnego, 2 łyżek wody i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. W dalszej części podpowiadamy, czym zastąpić białko, bulion i śmietanę.

/ 8Czym zastąpić białko?

Obraz
© 123RF.COM

Robiąc klopsiki, krokiety czy paszteciki, ich składniki można sklepić stosując: płatki owsiane, zmielone siemię lniane, kaszkę mannę, twaróg lub mąką sojową (łyżka mąki rozpuszczona w 3 łyżkach wody). Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy, białko zastąpić można łyżeczką żelatyny. Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą.

/ 8Czym zastąpić bulion warzywny lub rosół?

Obraz
© 123RF.COM

Od razu powiem, że nie ma dobrego zamiennika rosołu lub bulionu warzywnego - nic nie zastąpi ich naturalnego smaku, ale w kryzysowej sytuacji możesz ratować się kostką rosołową, przyprawami i ziołami, np. lubczykiem.

/ 8Czym zastąpić ketchup?

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej sprawdzi się tutaj koncentrat pomidorowy - dodaj do niego odrobinę wody, octu winnego, soli i cukru, a także suszone zioła - bazylię i oregano.

/ 8Czym zastąpić śmietanę?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym, które świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, możesz zastąpić ją szklanką mleka z dodatkiem łyżeczki masła.

/ 8Czym zastąpić masło?

Obraz
© Shutterstock.com

Wiedziałeś o tym, że piekąc ciasto, zamiast masła możesz dodać olej roślinny? Wystarczy pamiętać, że 100 g masła zastąpią 3 - 4 łyżki oleju. Jeśli pieczesz ciasteczka, zamiast masła dodaj biały ser, przeliczając, że 2 części twarogu odpowiadają 1 części masła. A we wszystkich wypiekach łyżkę masła możesz zastąpić łyżką oleju kokosowego.

/ 8Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Obraz
© East News | Value Stock Images

Chcesz upiec ciasto, zaglądasz do szafki i nie znajdujesz tam proszku dopieczenia? Spokojnie – zajrzyj do szuflady, a na pewno znajdziesz tam sodę oczyszczoną, prawda? Soda oczyszczona ma podobne właściwości co proszek do pieczenia. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ją z mąką, a potem połączysz z resztą składników. Tylko pamiętaj o proporcjach - ½ łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia.

/ 8Czym zastąpić cukier waniliowy?

Obraz
© Fotolia

Powinnam raczej napisać wanilinowy - ten mało co ma wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu - oto przepis:
Będziesz potrzebować: 2 szklanek drobnego cukru (najlepiej do wypieków) i laskę wanilii. Cukier przesyp do szczelnego pojemnika, a laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob delikatnie nasionka przy pomocy noża i wymieszaj je dokładnie z cukrem. Aby domowy cukier waniliowy miał jeszcze silniejszy aromat, laskę wanilii przekrój na pół i także włóż do cukru. Zamknij pojemnik i wstrząśnij nim. Cukier będzie gotowy do użycia po 2 tygodniach.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany